week 14

stormachtig en koud weekend

 

Dat het afgelopen weekend koud was heeft iedereen wel ervaren. Aan de vis/vangstmeldingen was het heel goed te merken! Het was ook geen pretje om aan de waterkant te zitten met deze harde noord-oosten wind. Slechts diegene die op de juiste plek en tijd aan de waterkant waren hebben barbeel gevangen.

Zaterdagmiddag was ik uitgenodigd om te komen vissen op de IJssel. Mike en Tim van ijsselbarbelen.nl vangen de laatste weken al regelmatig 3-4 barbelen per sessie terwijl de Waal momenteel nog vrij stil is. In de auto op weg naar de stek was het goed om te hebben. Toch was het maar goed dat er een trui in de auto lag. De wind was gemeen koud en de zon kwam er nog maar sporadisch door toen we aan de waterkant stonden. De IJssel lag er vrij rustig bij, geen hoge golven zoals gewend aan de Waal. De paar bomen en een dijkje zorgde net voor een beetje beschutting. Het water stroomde redelijk hard en wat me meteen opviel was dat de paar neringen die er waren op hun plaats bleven. Hoe anders is het op de Waal!! Ik heb me voorgenomen om dit jaar wat meer aan de IJssel door te brengen. De "rust" van het water is me de afgelopen maanden heel goed bevallen. Op dit water is het mogelijk om snel een stek op te bouwen en een mooi voerspoor aan te leggen. Zeker als de scheepvaart is zoals afgelopen zaterdag! In een kleine 5 uur tijd hebben we 8 schepen gehad.

snel pakken en onthaken....

 

Ik begon met korven van 200 gram, maar die werden na een klein half uurtje vervangen door korven van 100 gram. De lijn van de stroming veranderde nauwelijks, waardoor het onnodig was om zware korven in te zetten. Niet kort daarna kreeg ik de eerste tikjes op de top. Volgens Mike typische barbeel aanbeetjes....ik twijfelde. Zulke tikjes ben ik niet gewend. Het waren steeds 2-3 korte kleine tikjes waarna een paar minuten rust volgde. We stonden net de gefilmde aanbeten van Gert Broeze te bespreken toen er een top doorboog en er een molen begon te gieren. Dat herkende ik wel als barbeelaanbeet. Na een korte dril kon ik de barbeel met de hand uit het water pakken. Een mooie 50+er gleed even later terug in het water en zwom meteen weer weg. Als een barbeel slechts zo kort uit het water is geweest hoeft hij ook niet te herstellen. Ook omdat hij kort achter de krib gevangen was duurde de dril niet erg lang. Dat is ook meteen mijn tweede voornemen voor dit jaar. Snel onthaken, de lengte schatten, waarna de barbeel meteen terug kan. In een ontmoeting met een paar andere barbeelvissers, waarin het meten ter sprake kwam, werd de vraag gesteld wat het voor nut had om te weten of de barbeel nu 52 of 54 cm was. Waarom niet alleen een vis opmeten als je denkt dat het nodig is ( bv over de 80 cm) Ik kon me wel vinden in zijn stelling, de laatste 3 jaar heb ik al mijn gevangen barbelen gemeten, maar uiteindelijk heb ik met die getallen niets gedaan. Meten laat ik vanaf nu achterwege en wegen doe ik ook alleen maar als ik denk dat het een mooi gewicht kan zijn ( 5 kilo +) Het bevorderd alleen maar een sneller herstel. De gemiddelde lengte en gewicht van de huidige barbelen liggen overal hetzelfde heb ik wel gemerkt, het is inderdaad geen meerwaarde om elke barbeel te meten en te wegen.

even een korte felle run.

Terug naar de zaterdagmiddag. Na de vangst van de barbeel bleef het stil. Alhoewel....aan de overkant zaten een paar Duitsers te vissen die kort daarna ook met een kromme hengel stonden. Aan de handelingen te zien was het barbeel. De vis nam een paar keer een flinke run en zorgde voor een kromme hengel. Ondanks dat ze er voor ons zaten, hadden ze niet eens een schepnet klaar liggen. Ook aan de kant bleef de vis duiken, wat ook weer kenmerkend was voor een barbeel. Wat ze schepte was door de afstand niet herkenbaar, de dril leek op barbeel. In het net lag zeker een vis van 70 cm. Na het onthaken kreeg hij een flinke klap en verdween achter de struiken. Jammer, maar ook dit gebeurd aan de waterkant. Mike die een krib achter me zat ving in het begin regelmatig een dikke brasem maar viel na een uurtje ook helemaal stil. De kribben aan de IJssel liggen niet ver uit elkaar en beide molens had ik op de baitrunner staan. Zodoende kon ik vanaf de krib waar Mike zat mijn hengels in de gaten houden. Het bleef bijna 2,5 uur erg stil op mijn stek. Time flys als je zit te kletsen over de barbeel....Ondertussen was Tim ook gearriveerd. Hij kwam Mike aflossen.

deze overleefde het niet.

Toen ik terugkeerde om het aas te vervangen duurde het niet lang of ik kreeg weer kleine tikjes, ook nu weer met een paar minuten als tussenpoze. Soms zelfs beide hengels tegelijk. Het duurde een dikke 10 minuten voordat één van de toppen echt doorboog. Een dikke brasem had de pellet gepakt. Ik verving meteen beide 12 mm pellets voor 8 mm, in de hoop een snellere en goede aanbeet te krijgen. Maar er veranderde niet veel. De tikjes bleven, ook de minuten ertussen. De mooie aanbeten bleven zelfs helemaal uit. Het bleven maar kleine tikjes. Het was ondertussen dermate afgekoeld dat alleen een trui niet meer voldoende was. Tim bleef tot aan de schemer zitten, ik besloot in te pakken.

 

Thuis zag ik dat de watertemperatuur bijna 2 C was gezakt in een paar dagen. De buitentemperatuur blijft ook nog achter en zolang de nachten zo koud zijn als de afgelopen dagen zal het nog wel een tijdje duren voordat de barbeel echt los komt. De natuur ligt een paar weken achter, dat is aan bijna alles te merken. De vrij strenge en lange winter zorgt voor lange naweeën....

Zondagmiddag zouden we met een paar man gaan vissen. De harde wind van zaterdag had plaats gemaakt voor een gure....wat kan een noord oosten wind toch koud zijn...Zelfs 2 truien en een dikke vest bleken niet afdoende. Binnen een uur zag ik 4 man helemaal blauw van de kou worden, met vuurrode koppen door de straffe wind op kop. Ik neem aan dat ik er zelf ook zo uitzag, ik voelde me door en door kou. Na een kleine 2 uur hebben we het opgegeven. Zelfs de korte tikken op sommige hengels konden niet voor enige warmte zorgen. Ik heb nog tot ver in de avond last gehad van de koude rillingen. Het wordt echt tijd voor wat warmer weer.......

Zo zit tegenwoordig een supporter van Vitesse aan de IJssel........

 

Overige vangstmeldingen

Waal

Zoals gezegd is er mede door de kou denk ik weinig gevist. De meeste die er wel op uit trokken bleven beetloos. Je moest dit weekend echt op het juiste moment op de juiste plaats zijn.

 

hee frans

ik hoop dat je succes hebt gehad vandaag want op de Waal ( zaterdag) was het zeer mager vandaag. Ik had op de krib 1 winde van 57 cm en op een andere zat iemand en die had 1 barbeel(tje) en voor de rest niets op 2 grondels na. Dus  je begrijpt wel dat het resultaat zeer mager was verder zat er ook niemand te vissen ofschoon het prachtig weer was om te gaan. Morgen beter maar denk dat ik dan aan de Nederrijn ga zitten

gr Jos Essers.

Jos met één van de vele barbelen uit 2009.

hallo frans

ben gisteren ( zondag) nog naar de Nederrijn geweest maar ook helemaal niets!!
Alleen KOUD !!! met vispak aan en na 2.5 uur helemaal verkleumd
had de wind van de zijkant met de stroom mee en was geen pretje
wel gevist maar helemaal geen beet gehad.
ben vervolgens even bij de wedstrijd wezen kijken een stuk verderop.
Hier werd al redelijk vis gevangen maar hoofdzakelijk windes en een enkele
brasem.
Volgens de voorzitter van de club werden er in het verleden ook regelmatig
barbelen gevangen maar gister dus niet.
Dit hoor ik eigenlijk van meerdere mensen daar.
Als de Rijn een afvoer heeft van 300 cbm in Driel heeft dit stuk welhaast
perfecte eigenschappen om barbeel te vangen, je kunt er vissen met ca 100
gram en dat blijft dan redelijk liggen en vastzitten is iets wat hier niet
geschreven hoeft te worden.
Toch denk ik dat de temperatuur van het
water en van buiten een beetje hoger moet worden

gr Jos Essers

 

De gevangen barbeel van Richard van Lierop van vorige week. Een mooi dikkertje, of zoals Richard omschreef, goed doorvoed.

 

Barbeellezing.

In mei zou Ade Kiddell op 5 en 6 mei lezingen houden. Donderdagavond kan wegens onvoorziene omstandigheden niet doorgaan. Er is dus nu alleen op woensdag 5 mei een lezing., waarbij iedereen van harte welkom is.

Aanvang 20.00 uur in het clubhuis van hsv de Snoek uit Gendt. Adres Poelwijklaan 12.