week 15

hoogzomer en goede vangsten

 

Het was weer een echte Hollandse week qua weer. Zo wisselvallig als......het weer..... Mijn verwachtingen waren niet al te hoog. Omdat we op vrijdag vroeger dan normaal van huis kunnen vertrekken wil ik dit weekend 3 dagen op dezelfde krib vissen om te kijken of regelmatig terugkeren in deze periode op de Waal al barbeel opleverd. Vaak door weersomstandigheden heb ik nog niet eerder de kans gehad om dit jaar een paar dagen achtereen te vissen. In de zomermaanden weet ik dat regelmatig op dezelfde stek terugkeren, veel vis kan opleveren. Momenteel gaat het al op aan de IJssel.

Op vrijdagmiddag was het ontzettend koud op de krib. De vrij harde oosten wind en de bewolking maakte het guur. De planning was om 4 uur te vissen maar na goed 3 uur heb ik alles ingepakt en de warmte opgezocht. Bij mijn vertrek gooide ik bijna 1,5 kilo voer bestaande uit pellets en grondvoer in de eerste nering. Opgeteld bij de halve kilo die al gevoerd was, zou er dus een kleine 2 kilo voer moeten liggen ergens in dat kribvak. Het blijft natuurlijk gokken wat er werkelijk van blijft liggen...

Wat een ongeloofelijk verschil heb je dan op zaterdag. Tegen de middag als ik op de krib aankom is het er al behoorlijk warm. Voor de zekerheid heb ik over mijn T shirt een dikke trui gedaan. Aan de Waal weet je maar nooit met die wind. Tijdens het optuigen verdwijnt de trui al.. Een paar minuten na aankomst verdwijnen mijn twee lijnen al in het water. Een in de tweede nering ( met een pellet) en een in de derde nering ( met kaas). Mijn temperatuurmeter heb ik net in het water gelegd als de hengel met daaraan kaas helemaal krom staat terwijl de molen het uitgiert! Terwijl ik aansla blijft de slip nog zeker een 20 meter doorlopen. Ik voel een grote weerstand. Ik kan trekken wat ik wil, er zit weinig beweging in. Het voelt aan als een vuilniszak. Maar wel een die beweegd..Een typisch 80+ gevoel. Als de vis langzaam meekomt voel ik dat hij ontzettend sterk is. Sterker dan ik gewend ben van een grote barbeel. Terwijl hij een meter of 20 lijn pakt kan ik er weer 10 van terugnemen. Dat duurt zo een kleine 8 minuten. Dan heb ik hem eindelijk uit de stroming. Ik ben zelf steeds verder naar het strand aan het lopen om hem zover mogelijk van de stroomnaad te houden. Op een gegeven moment komt hij vrij makkelijk mee en als ik denk dat ik hem voor de eerste keer kan zien neemt hij weer een run. Ik weet ondertussen niet wat ik ervan moet denken. Hij is of erg groot of erg zwaar....Dan na bijna 15 minuten komt de vis voor het eerst echt binnen mijn schepnet bereik. Ik zie hem dan ook voor de eerste keer. Hij waggeld nog een klein stukje weg als ik er bij de tweede keer mijn schepnet onder kan zetten. De barbeel blijkt gehaakt in zijn middelste buikvin. Ondanks de lange dril is de barbeel nog erg actief in het schepnet. Als ik de haak pak valt die meteen van de vin. Terug in het net bonkt de vis er meteen op los. Als ik hem dan ook terugzet gaat hij er als een speer vandoor. Een mooie 60+er heeft me een geweldige dril gegeven. Tijd om na te genieten heb ik niet als ik naar mijn andere hengel kijk staat die ook al krom. Ook deze voelt zwaar en log. Na een paar minuten krijg ik hem al te zien en even later kan ik de barbeel scheppen. Hij is niet alleen groot maar ook vrij dik. Uiteindelijk meet hij 77 cm en weegt 5100 gram ( 11,24 lb). Wat een begin!

5100 gram ( 11.24 lb )

De watertemperatuur is op dat moment 13,4 C terwijl de meter op 25, 4 C blijft staan in de zon. Zo voelt het ook..een klein1,5 uur blijft het stil als ik daarna in een kleine 10 minuten weer twee barbelen vang. Beide zijn rond de 60 cm en zijn gevangen op een halibut pellet van 12 mm. Dat zijn meteen de laatste wapenfeiten van die dag. Ik blijf nog een paar uur zitten maar krijg geen beweging meer te zien. Die eerste dril beleef ik nog een paar keer terwijl de zon erg warm blijft tot vroeg in de avond. Ook vandaag bij het weggaan laat ik een paar ballen voer in de eerste nering achter. De voorspelling voor zondag is hetzelfde weer. Mijn verwachtingen zijn dito....

onthaken en meteen terugzetten .

 

vissen op de Nederrijn was toch even anders.

 

2 vijftigers vangen 5 zestigers.

Zondagmorgen heb ik afgesproken met Jos Esser een paar uur te vissen op de Nederrijn. Jos heeft het afgelopen jaar erg goed barbeel gevangen op die rivier op diverse lokaties. Het is in het begin erg wennen voor me omdat de stroming veel minder is dan ik gewend ben. Toch blijft 100 gram niet liggen wat toch wijst op een behoorlijke stroomdruk. Het is al weer snel warm, ik besluit niet te veel te voeren en meteen te vissen. Van plaatselijke vissers horen we dat we een paar weken te vroeg zijn. Aan de verhalen te horen wordt er op deze rivier al heel goed barbeel gevangen.

weer een lekker gevoel die spanning op de hengel....

Tegen de middag stel ik voor om naar de Waal af te zakken om te kijken of mijn vermoedens bevestigd worden. Als we op de stek arriveren meet ik de watertemperatuur, deze is 13,7 C. Op de krib zelf is het op dat moment 26.4 C. Ik weet waar de eerste snelle aanbeten verwacht kunnen worden en laat Jos daar zijn montage ingooien. Dit is normaal de derde en vierde nering, oftewel 30-40 meter vanaf de krib. Dat elke dag toch weer anders is bewijst vandaag ook weer, de eerste drie barbelen worden kort aan de krib gevangen. Het duurt bijna een uur voordat we de eerste aanbeet zien. Een uur daarna volgen twee aanbeten in amper 10 minuten, wat twee uur later nog een keer herhaald wordt. Alle 5 de aanbeten verzilveren we en alle 5 de barbelen ( 60+) hebben dezelfde afmeting. Ook qua gewicht blijven ze bij elkaar in de buurt. Ze vertonen allemaal een kogelronde buik en ook alle 5 hebben diverse parasieten op hun lijf. Dit toont eens te meer aan dat de barbelen een lange tijd op dezelfde plek hebben gelegen en nog maar kort aan het zwemmen zijn. De barbelen hebben we gevangen aan halibut -en krab pellets. Regelmatig terugkeren op dezelfde stek loont dus ook al in het vroege voorjaar. Het geldt niet alleen voor de Waal maar ook voor de IJssel.

Jos met een zestiger.

 

Overige vangstmeldingen

 

IJssel

Van de Waal heb ik deze week geen vangstmeldingen gekregen. Van de IJssel zijn de berichten ook nog minimaal. Mike en Tim van ijsselbarbelen.nl vangen nog steeds elke sessie barbeel op hun stekken. Op enkele andere plaatsen zijn er wel pogingen ondernomen, maar helaas bleven die vissers zonder barbeel. Brasem en kolblei werden wel gehaakt.

Tijdens het onthaken op de stenen is het aan te bevelen een onthakingsmat te gebruiken.

 

Roer

Jan Steevens ging na twee visloze sessies voor een derde poging naar de Roer. Deze keer was het wel raak. Naast 3 brasems ving Jan ook een barbeel van 67 cm.

 

Hoi Frans,

Ik ben de laatste maanden nieuwe plekken op de Roer aan het proberen, maar het koude weer van de laatste maanden zorgen ervoor dat de barbeel niet echt op gang komen. Vandaag was het echt barbeel weer ! Dus naar een paar plekken dat ik langer op oog heb gehad,de eerste met een heel mooi fijn grind bodem, tussen de 40 cm en twee meter diep. Omdat de Roer best laag is op dit moment, is het water heel helde en was de grind en wier goed te zien. Maar helaas naar twee uur moest ik opgeven , geen vis te zien.  Dus naar een andere plek, diep met een haakse bocht. Meteen twee feeders verloren in een boom , want ik wou precies onder de boom vissen, derde werp goed, na twintig minuten de verlossende aanbee , na heel veel stuur en kunstwerk de vis veilig aan de kant gekregen. 66 cm en een super conditie. Het lijkt dat de vissen hebben goed aangesterkt na de lange koude winter. En na een mooi dag een mooi zonsondergang !

Gr Dick

Dick's Roerbarbeel.

 

Hoi Frans,

Afgelopen weekend op de Roer gevangen door m,n zoon Davey,63 cm.(hij
heeft nu een nieuwe lievelingsvis,haha)
Zelf had ik er weer eentje van 67 cm,beide met kaas gevangen
Vanochtend ook weer gevist op de Roer,3 brasems en helaas geen
barbeel!Volgens mij zijn het uitslapers op de Roer!
Nieuwtje: de mooie rij bomen tussen de 2 bochten hebben
ze gisteren gekapt! Jammer!

Groeten Jan.

Davey Steevens met een mooie Roer barbeel.

 

barbeellezing

Op woensdag 5 mei geven Ade Kiddel en Frans Vogels een lezing over de barbeel. De aanvang van de avond is 20.00 uur. De lokatie is het clubhuis van H.S.V. De Snoek te Gendt. Poelwijklaan 12. Entree is 5 euro.

 

..................