week 16

 

Een zomers weekend

Langzaam maar zeker druppelen er steeds meer vangstberichten binnen. Niet alleen van de Waal en IJssel, ook de Roer, Grensmaas en Nederrijn. Het kon ook eigenlijk niet uitblijven met zo'n warm weekend. De watertemperatuur liep mooi op en staat nu op 13.9 C. De barbeel begeeft zich langzaam maar zeker naar de paaigebieden. Op die plekken zijn de vangsten nu nog nihil...binnen twee weken zal dat anders zijn!

helemaal op de kop van de krib staat mijn steun en liggen mijn lijnen tegen de volle stroming.

Vrijdagmiddag toen we de brug van de A50 passeerde viel me meteen op dat de kribben rondom Dodewaard die verlaagd zijn, veilig te bevissen waren!! Een waterstand van Lobith 827 of Nijmegen 621 kun je daarvoor aanhouden. Het stuk van de verlaagde kribben is juist het stuk wat vrij te bevissen is met een vispas.

Zaterdag viste ik op de Waal dezelfde krib als vorige week. Ik was erg benieuwd of de barbeel er na een week nog zou liggen. Vorige week leverde die krib 9 barbelen op na drie opeenvolgende sessies. ondanks dat het een moeizame visserij was, met veel wisselingen van lood en aas, kwamen er toch 4 barbelen boven water! Pas na twee uur vissen en een omschakeling van statisch ( 240 gram ) naar rollend lood ( 80 gram ) kregen we de eerste aanbeet van een barbeel.

Jan Steevens met één van zijn gevangen barbelen.

We, want ik had bezoek gekregen van Jan Steevens. Jan had enkele vragen en wilde deze in de praktijk graag zien. Omdat voor mij alles gesneden koek is, schrijf ik ook op die manier. Toch kan dat verwarring opleveren bij diegene die het lezen. Voor mij was het daarom ook goed dat er iemand kwam kijken, ik weet nu dat ik sommige dingen anders moet omschrijven of beter kan verduidelijken met foto's. Één van de dingen waar Jan zich over verbaasde was de plaats van mijn steun. Deze staat altijd op de kop van de krib, helemaal op de uiterste rand. Op die manier kan ik optimaal gebruik maken van de buitenkant nering tegen de volle stroomnaad. Zeker nu ik gebruik maak van zware korven heb ik de mogelijkheid om mijn montage tegen de stroomnaad te houden. Later op de middag leverde deze aasaanbieding nog twee barbelen op in een korte tijd. Alle 4 de barbelen hadden een lengte van 60+ cm. Ook werden ze alle 4 gevangen aan een pellet. De watertemperatuur was 13,7 C terwijl het buiten dik over de 20 C was.

 

Zondagmiddag ben ik naar de Roer gereden. De eerste maanden van het jaar heb ik er enkele keren gevist met Harold Zeebregts. In 6 sessies vingen we 2 barbelen en enkele witvissen. Ik was benieuwd wat dit water moeneteel zou doen nu de temperaturen beter zijn. Het water stond vrij laag, bijna gehalveerd met de winterstand. Ook was het redelijk helder. De stroming was veel minder dan ik gewend ben. Een korf van 60 gram bleef goed liggen en werd heel langzaam naar de kant gedrukt als er wat vuil tegen de lijn kwam. Ondanks de zeer aangename temperatuur was er aan het wateroppervlak geen leven te bekennen. Ook was het nog eens windstil. In de eerste 3 uur vissen heb ik helemaal niets kunnen waarnemen wat op enig leven kon duiden. Normaal hoor of zie je nog wel eens een vis kantelen aan de oppervlakte. Het bleef stil...De vele vogels in dat gebied zorgde voor de vrolijke noot. tegen 16.00 uur werd het achter me wat donkerder en begon het wat te waaien. Binnen 10 minuten kon ik twee brasems landen. Zomaar uit het niets pakte ze de halibut pellet van 8 mm. Tegen half 5 werd het weer zonnig, ging de wind ook weer helemaal liggen en werd het weer stil. Tot twee keer toe gooide ik verkeerd in en beide keren hing mijn montage in een overhangende boom. Terwijl ik voor de derde keer mijn onderlijn opnieuw maakte, gierde mijn molen het ineens uit. Ik pakte snel mijn hengel, maar er was geen houden aan. De slip bleef gieren. Ik voelde wel iets zwaars aan de lijn. Even later kon ik indraaien en kwam de lijn zelfs naar me toe. Recht onder mijn voeten kwam een grote karper te voorschijn. Tegelijkertijd toen we elkaar zagen spuugde hij alsnog de haak uit en zwom weg. Het was wel even kicken zo een run!! Op de Roer schijnen regelmatig karpers gevangen te worden. Even na 18.00 uur kromde de hengel weer en voelde ik meteen het vertrouwde gebonk van de barbeel. Na een relatief korte dril kon ik een dikke 70tiger scheppen. In tegenstelling tot de eerdere gevangen barbelen op dat water was deze mooi bruin van kleur. Ook had hij helemaal geen parasieten op zijn lijf, in tegenstelling tot de 4 van gisteren op de Waal. Deze zaten op sommige plaatsen helemaal onder met deze bloedzuigers. Een teken dat de barbeel nog maar pas aan het zwemmen is!! Wat ook opviel was dat de barbelen allen vrij actief waren kort na de dril. waren het op de Waal nog redelijk dikbuikige vissen, deze op de Roer was dat niet. Nadat ik hem terug had gezet werd het water al weer snel glad en stil en dat bleef het tot ik om 19.30 uur vertrok.

een mooie bruine van de Roer

 

overige vangstmeldingen

Waal

 

Hallo Frans

Neem aan dat je vandaag bent wezen barbelen. Zelf gisteren een hele dag aan de Waal gezeten met een vismaat van 08.00 uur tot 18.45 uur waarbij we zes verschillende kribben  hebben bevist. Tot 17.30 nergens een teken van barbeel te bekennen en toen mocht ik er gelukkig toch nog eentje vangen op een krib bij Dodewaard. Net gewisseld van aas na 2 1/2 uur zonder aanbeet, toch nog maar even proberen met maden en ja hoor. Mooie dikke, brede vis van 67 cm en 3,4 kg zwaar. Op de vinnen zaten ook nog parasieten. Hoop dat het jou beter vergaat!

Gr. Arnout

Goedendag Frans

Ik heb van het weekend 2x op de waal gevist rond zaltbommel,heb helaas geen barbeel gevangen. Ik heb één vraagje,hoever vis jij ongeveer uit de kop van de krib? Ik zelf heb ongeveer op zo'n 20m gevist net tegen  de nering aan.

Gr Jeroen

zaterdag op de Waal.

Hoi Frans

Ben vanmorgen even op barbeel jacht geweest maar weer geen barbeel gevangen. Heb enkele barbeel vissers gesproken maar niemand had wat gevangen ook Jos niet die was gisteren ook op de krib aan het vissen.

v.g. Martin

 

Vandaag 26/4 ving Harold Zeebregts 3 barbelen aan de Waal in de maten 30 tot 60 cm. Het is nog niet echt stabiel, dat blijkt wel uit de meldingen. Toch wordt het elke week beter.

IJssel

Hey Frans,

Sinds je vermelding van mijn vangst in week 12 was het rustig, afgelopen zaterdag weer n barbeel van in de 50 aan de ijssel. Dinsdag 20 april moest ik voor n kort bezoek om 17.20 naar de tandarts, ik had me al voorgenomen om daarna, direkt door te rijden naar de ijssel voor 2 rustige uurtjes aan het water, nou rustig werdt t niet! Zaterdag had ik alleen beet op kaas gehad,dus beide hair's van n mooi rond balletje kaas voorzien. 18.40 lagen de lijnen in t water, na tien minuten flinke klappen op de top, barbeel 54cm gooi weer in gaat gelijk de andere tekeer, mis en lijn in de war ,maar geen tijd want nu weer op de andere , barbeel 50cm. de aanbeten waren zo snel achter elkaar dat ik met 1 hengel verder ben gaan vissen, om 20.45 lande ik de 6e barbeel in 2 uurtjes. mn gaafste sessie sinds ik op barbeel vis, in 2 uur vissen; 6 barbelen van 50-60cm 2 brasems 50cm 3 kolblei 30-40cm

Top sport, dit belooft nog wat voor als t warmer wordt

Groeten Kees

Twee van de 6 barbelen van Kees afgelopen dinsdag op de IJssel.

Tim en Mike van ijsselbarbelen.nl vingen ook deze week weer met de regelmaat barbeel op hun stekken. Elke avond dat ze gaan weten ze er 2 of 3 te vangen. De IJssel lijkt momenteel beter te zijn dan de Waal. De voorgaande 3 jaren was dat anders.

Roer

Hoi frans

gevist donderdag avond, 1 barbeel 60 cm , een kopvoorn 20 cm. De barbeel had een ontsteking bij een van zijn vinnen , heb een foto gemaakt, hoop dat hij het haald.

Gr Dick

 

 

 

 

klik op de foto voor meer info. De driedaagse is van 27 t/m 29 augustus 2010