week 34

vroege herfst

 

Afgelopen week leek het wel herfst. Veel wind, regen en al koude avonden. Een 14 uurs durend buitje afgelopen donderdag zorgde ervoor dat de voortent voor een kwart onderliep. Ook de dagen ervoor en erna regende het regelmatig. Daar tussendoor viste Ade en ik enkele sessie op de Waal en IJssel. Afgelopen maandag stond het water van de Waal dermate hoog dat de meeste kribben bijna onder stonden. Toch was het voor ons mogelijk om een paar uurtjes per dag te vissen. Gelukkig zakte na dinsdag het water ook al weer in enkele dagen met 80 cm. Net als het weer zijn onze vangsten wisselvallig. Dan weer 2 dan weer 10 en al met al vangen we goed gezien de omstandigheden.

11.3 lb van de river Severn ( foto Paul Garner)

Elke keer dat we gaan vangen we barbeel met een totaal van 34 stuks. Deze week vissen we beide met de nieuwe Korum hengel Precision specialist 1,75 lb. Ook de nieuwe elipsvormige barbeelpellets gebruiken we en onze eerste bevindingen zijn heel erg goed. Ikzelf ben erg benieuwd hoe de vernieuwde montage zich verhoudt op de Waal. Net als in Engeland kinkt de onderlijn nu ook niet. In een later artikel kom ik hier op terug na mijn vakantie.

mooie actie van de Precision Specialist

geslaagde Duitse trip

In het weekend vissen we in Kampf Boden in Duitsland op de Rijn. Het plaatsje ligt ongeveer 20 kilometer onder Koblenz. Ade en ik zijn op uitgenodigd door Koningsvisreizen om te gidsen tijdens het vissen op barbeel. Deze rivier is nog natuurlijk zoals we dat noemen, de vissen kennen er geen pellets en zijn goed te vangen op made, mais en kaas. Al laten die twee laatste het heel erg afweten die drie dagen. Als we vrijdag net na de middag starten met vissen ( en voeren ) worden er in het begin erg veel pontische grondels en zwartbek grondels gevangen. Ook ligt er op veel plaatsen erg sterk wier op de bodem. Na een kleine 1,5 uur komen de eerste barbelen boven water. De meeste zijn rond de 30 cm. De eerste middag moeten we tevreden zijn met een 20-tal stuks.

zelfs in Duitsland deed de sigaret het nog

Zaterdagmorgen zijn de eerste vissers al even na 7 uur aan de waterkant. Sommige pakken dezelfde stek, andere zoeken het verderop. Ondanks de vele made die in het water verdwijnen blijft het een taaie visserij op enkele plaatsen. Enkele stekken leveren goed vis op, andere moeten tevreden zijn met 1 barbeel of vangen alleen witvis. Laat in de middag probeer ik het zelf nog even. Ik moet ruim 1,5 uur lang voeren voor ik mijn eerste aanbeet krijg, een brasem. Samen met wat andere witvis vang ik toch nog 1 barbeel en los er 2. Als ik stop nemen twee andere mijn plaats in en vissen in het donker door. Als ze 's avonds in het hotel terugkomen hebben ze er samen 10 gevangen, waarvan enkele mooie 60+ barbelen.

Deze werden er op zondag veel gevangen

De totale vangst valt een beetje tegen. Er drijft deze dag erg veel vuil in het water, het stroomt ook harder dan de dag ervoor. Op drie personen na heeft iedereen barbeel gevangen. De sfeer in de groep is erg goed, mede dankzij Leo! Na deze tweede dag zijn er naast barbeel ook brasem, voorn, sneep, blauwneus en diverse grondels gevangen. En niet te vergeten een meeuw en later op zondag ook nog een eend. Ook een langszwemmende rivierprik wordt vakkundig geschept en even later weer vrijgelaten.

Erik met één van zijn barbelen

Ade staat zondagmorgen erg vroeg op om ook een paar uur te kunnen vissen. Pas nadat de eerste zonnestralen 2 uur later over de vallei komen krijgt hij zijn eerste aanbeet. Daarna levert elke inzet hem vis op. Een uurtje later aan het ontbijt heeft hij 4 barbelen gevangen. Even na half 8 zit iedereen weer paraat aan de waterkant. Waar we de dag ervoor al op hoopte gebeurd deze morgen. Direct vanaf de start wordt er goed barbeel gevangen, waarvan de meeste rond de 60 cm zijn.

Simon met een dikkertje

1 koppel weet er maar liefst 26 te vangen in de paar uurtjes, waarvan de meeste 50-60 cm zijn. Ook het drietal zonder barbeelaanbeten weten ze nu goed te vangen. Leo, Simon en Martie staan hun stek af waar ze al een kleine 50 barbelen hebben gevangen. Ook op 2 stekken waar vandaag voor het eerste gevist wordt, worden barbelen van 60+ cm gevangen. De gemiddelde lengte van de gevangen barbelen schiet ineens met ca 20 cm omhoog. Deze dag maakt de trip meer dan goed. Rond twee uur stoppen de meeste en we maken ons op voor de terugreis. Iets meer dan 150 barbelen weten we met zijn allen te vangen. Ade en ik maken vele montages, kilometers en leggen veel uit. Onze missie is geslaag en we kijken beide met veel plezier terug.

Ook Bianca lukte het

Op maandag is de laatste dag van Ade's bezoek. Het water is alweer dermate gestegen in de laatste 3 dagen dat de meeste kribben van de Waal weer bijna verdwenen zijn. We zoeken een wat hoger liggende krib op en kunnen zodoende toch nog een paar uur vissen. Samen weten we nog 8 barbelen te vangen, waaronder drie mooie 70-tigers. We treffen het vandaag. Vele zware buien zien we over ons trekken of een eindje verderop naar beneden komen. We krijgen slechts enkele druppels en zitten voornamelijk in de stralende zon te genieten. de rest van de week verdwijnen de kribben van de Waal weer. De komende dagen wordt er bijna 1 meter water meer verwacht. Ondanks de hoge waterstand hebben we goed gevangen de gehele afgelopen week.

Leo bewaard het overzicht

Na deze week zijn alle vakanties weer voorbij. Deze zal in de boeken gaan als erg nat met weinig zon. Voor vele ook nog als een tegenvallend barbeelseizoen. Er worden dit jaar veel minder barbelen gevangen dan vorig jaar. Nog een paar weken rest ons om er toch een goed barbeelseizoen van te maken.

overal veel grind en uiteindelijk ook barbeel

 

overige vangstmeldingen

 

Waal

Hoi Frans

Dinsdagmorgen gevist van 7.00 Tot 10.30 het was slecht weer veel wind en later regen om 8.30 uur een snoeiharde aanbeet resultaat barbeel 65cm op kaas nog enkele bijvangsten soms zonder dat ik beet had gezien dat kwam door te veel wind. Donderdagmorgen gevist van 7.00 tot 11.00 het weer was redelijk goed alleen je kon nog net op de krib vissen maar helaas geen enkele beet gezien ik was van plan om nog een paar keer te gaan barbelen maar helaas het water is te hoog hebben we maar een paar keer gefeederd op witvis goed gevangen.

Gr Martin Timmer

onze kok bezig met de voorbereiding van het avondeten

 

Hey Frans,

Na 3 blanks, en 1 sessie met 1 barbeel, zat er vandaag weer wat muziek in. In 5 uurtjes wist ik er 4 te vangen. 3 zestigers en 1 zeventiger. Mooie dikke vissen, en m'n broer verspeelde (onervarenheid) er eentje die enige naam mocht hebben richting de "double".  

Dus er gloort weer hoop aan de horizon, na de slechte weken die we hebben gehad.


Grjus

Frank

 

 

Hoi Frans

Ben woensdagmiddag  nog op barbeel gaan vissen geen enkele beet gezien. Zondagmorgen van 8.30 uur tot 12.00 ik was net aan het vissen en het begon al te regenen om 9.15 en beet op de made barbeel van 46 cm (zwom zich 2x vast maar toch gevangen] daarna nog een winde van 47cm op kaas. Veder geen beet gezien het het blijf bij mijn moeizaam. Hopelijk wordt september beter dan augustus.

V.G.Martin Timmer

Jesper had een paar hele mooie

 

Hendrik wilde niet lachen. Pas toen wij massaal begonnen te lachen........

maar wij zagen dit al aankomen........!!

ook vele kleine

 

milko met een gezonde barbeel

 

het was even oefenen, maar ik leerde er met mes en vork te eten........