week 8

 

Slapend barbelen...

 

Slapend rijk worden schijnt geen kunst te zijn als je sommige mag geloven. Tenminste als je op het juiste moment instapt en ook weer uitstapt. Datzelfde was ook van toepassing afgelopen zaterdag tijdens de barbeelsessie met Harold aan de Roer.

De hele week regende het in bijna geheel Nederland. Vanaf donderdag was dat ook te merken aan de diverse waterstanden. De meeste rivieren stegen flink. Het water van de Waal en IJssel steeg met meer dan een meter per dag, en ook nu zaterdagavond is de verwachting dat het water van de Waal de eerst komende 4 dagen nog stijgt tot zeker 1330 Lobith. Bij 1000 kun je weer op de kribben.. De watertemperatuur steeg bijna even hard mee. Maar liefst meer dan 3 graden in amper 6 dagen. Het was dan ook bijzonder jammer dat er niet gevist kon worden aan de grote rivieren. Dit zijn ideale omstandigheden voor de barbeel. Uit mijn mailbox begreep ik wel dat ik niet de enige was die stond te popelen...

de watertemperatuur schoot omhoog deze week.

 

De Grensmaas stond te hoog......

ook op de IJssel was het geen doen.....

 

en ook op de Waal stonden de kribben bijna twee meter onder water.....

 

Donderdagmiddag mailde Harold me of we zaterdag nog konden gaan. Voor het weekend was veel regen voorspeld. De Roer was voor ons de enige optie. Waal en IJssel stonden te hoog, evenals de Grensmaas. Ook de Roer was flink gestegen, bijna een meter. We besluiten zaterdagochtend rond 10.00 uur aan te rijden dan hebben we nog even de gelegenheid om buienradar te raadplegen voor de rest van de dag. De voorspelling is niet veel goeds, nog zeker regen in Limburg tot een uur of 2. Als we bij mij wegrijden regend het flink. De hele route moeten de ruitenwissers flink werken. Als we een uurtje later op onze beoogde stek aankomen wordt het ineens minder. Het wordt zelfs een stuk lichter. Tijdens het opbouwen is het al droog, alleen de wind is nog redelijk hard.

een hele mond vol.

De Roer is inderdaad flink gestegen. Het water is een beetje bruinig, toch veel minder dan verwacht. De stroming is wel lekker hard. En niet onbelangrijk geen drijfvuil. De watertemperatuur is 7,5 C en de buitentemperatuur geeft 13,5C aan. We verwachten snel vis en de lijnen liggen al vlug in het water. Ik kies voor beide hengels met 100 grams korven te vissen en als aas een pellet van 12 mm halibut. Harold gaat voor één met een pellet en één met kaas. We vissen vandaag in een ruime buitenbocht, de een voor de bocht de ander net na de bocht. Het is alleen nog maar wachten op de eerste aanbeet. Verrassend blijft deze het eerste uur uit. Trouwens het tweede en derde uur ook maar meteen... Rond 14.00 uur is de wind bijna geheel gaan liggen en komt zelfs de zon een beetje door. Beide zitten we een beetje loom te worden en besluiten om het even op een ander stuk te proberen met één hengel. Ik ga lekker tegen een boom aan zitten en het duurt niet lang of ik zit al weer te knikkebollen. Om niet in slaap te vallen loop ik even rond, gooi nog maar een keer in en even later loop ik terug naar mijn beginstek. Ook Harold heeft het al gezien. Als hij voorbij loopt verwacht hij er ook niet veel meer van vandaag. De zon is nog wat feller geworden, en in het warmtepak is het niet meer uit te houden. Ik maak van mijn jas een kussen en leg die op mijn rugtas, zo heb ik een steuntje als ik ga zitten. Beide hengels voorzie ik van vers aas, het is ondertussen 15.00 uur geworden, het uren turen naar de toppen beginnen weer zijn tol te eisen. Mijn ogen worden zwaar en niet veel later ben ik dromeland en sta een flinke barbeel te drillen. Ook Harold een eindje verderop vergaat het niet veel beter. Ook hij heeft er moeite mee om niet in slaap te vallen. Om de 5-6 minuten heeft hij nog het besef om heel even zijn ogen te openen en een blik te werpen op zijn toppen. De gevoelstemperatuur is zeker een graad of 20. De lucht is stralend blauw en we horen alleen de vogels fluiten. Vissen kan best rustgevend zijn.....zelfs slaapverwekkend....

barbeel........en niet in mijn dromen.....

 

Dan wordt ineens mijn rust verstoord. De telefoon gaat af. Harold....meteen zie ik hem met een kromme hengel staan. Het is ondertussen 15.45 uur en ik ben 3 kwartier van de wereld geweest. Ook Harold was even weggedoezeld en toen hij op keek stond een van zijn toppen te schudden. Hij had me schijnbaar al een paar keer geroepen en kreeg toen wel in de gaten dat ik ook lag te slapen. De kromme hengel verraadde in ieder geval grote vis. Terwijl ik aan kom lopen weet Harold al dat het barbeel is. Ik zie ondertussen dat hij een mooi gevecht heeft met vriend barbus. Ik hoor af en toe de molen flink gieren. Na een paar minuten komt de barbeel eindelijk in het zicht. Geen echte grote zoals het gevecht liet zien, wel een mooi dikkertje!! Ook Harold heeft nu zijn eerste Roerbarbeel in handen en ook bij hem het voelt dat goed!! De barbeel is 57 cm lang en heeft opvallend kleine baarddraden. de kleur komt overeen met een Waalbarbeel, ook verrassend....Beide kunnen we ook lachen om ons slaperig gedrag vandaag. We hadden ook niet echt meer iets verwacht. De barbeel was gevangen op een stukje kaas.

Hij lijkt hier slank, toch heeft hij een behoorlijk buikje ( de barbeel)

 

Het zonnetje schijnt ondertussen nog lekker. Ook al voel ik me nog steeds loom, ik besluit om weer naar de toppen te blijven kijken, je weet maar nooit. En inderdaad een kleine 20 minuten later roept Harold me weer. Dit keer heeft hij een dikke paling gehaakt. Deze was niet vies van een stevig brokje kaas. Na het onthaken zien we heel zijn bek vol zitten. Harold heeft nu beide hengels voorzien van kaas, terwijl ik blijf volharden met pellets. Tegen half 5 verdwijnt de zon en is het ook weer meteen tijd voor mijn jas. Het koelt nu flink af. En weer hoor ik Harold roepen....dit keer is het een mooi hert wat hij ontwaard aan de waterkant. Ik zie hem nog net wegschieten richting de struiken. We proberen het nog een uurtje en besluiten dan huiswaarts te keren. Het is toch nog een succesvolle dag geworden. Zo zie je maar, ook slapend kun je barbeel vangen.......

opvallend de kleine baarddraden.

 

Wat een verschil krijg je dan op zondag....in de morgen lijkt het een mooie dag te worden. Ik twijfel of ik toch niet zal gaan. Buienradar geeft niet echt uitsluitsel. De weerswaarschuwing voor na de middag lijkt me nog ver weg. We gaan even een kijkje nemen op de camping. Rond 11.30 komen we over de Waal. Bijna geen wind maar het water staat ontzettend hoog. Als er een kleine 3 kwartier later terugrijden is er al veel veranderd. Een stevige wind is op komen zetten. Nog voordat we thuis zijn worden we een paar keer verrast door windvlagen. Later breekt er een klein stormpje op. Zoals de laatste weken al blijkt pakken we steeds de goede dag om te gaan vissen, en ook redelijk succesvol.

Komend weekend zal gezien de huidige stand van het waterpeil nog niet gevist kunnen worden op de grote Nederlandse rivieren. De komende dagen stijgt het peil nog, waarna er ruim 3 meter water af zal moeten. De barbeelliefhebbers zullen nog minimaal een weekje meer geduld moeten hebben. Daarna kan het weer losbarsten....het barbeelseizoen kan dan eindelijk weer beginnen.

 

De Waal is momenteel erg breed. De kribben staan bijna 3 meter onder water.