week 29

 

Eindelijk normale temperaturen.

 

Eind van afgelopen week sloeg het weer eindelijk om. Ook viel er weer eens flink wat regen. De komende 4 dagen zal het waterpeil van de Waal zeker 1 meter stijgen. De watertemperatuur is al gezakt naar bijna normale waarde van 22,4 C. De vangsten vielen afgelopen week nog wat tegen. Op de Waal had dit zeker te maken met het fenomeen van afstervende mosselen en kokkels. In het mailtje van vorige week van Frank Pullens was te lezen dat men het toeschreef aan de electrovisserij. Als je er wat langer over nadenkt, moet je wel tot de conclusie komen dat dit niet de oorzaak kan zijn. Twee jaar geleden gebeurde hetzelfde, in dezelfde maand. Was het afgelopen 3 weken erg heet, toen was het wisselvallig met temperaturen van 18-22 C. De watertemperatuur kan de oorzaak dan ook niet zijn. Na wat rondvraag bij diverse mensen en instanties blijkt het meer om een gewoon natuurverschijnsel te gaan. Na de voortplanting van mosselen sterven deze massaal af. Net als dit bij de zalm gebeurd. Elke twee jaar planten de mosselen zich voort, waarna ze het loodje leggen. Niet alleen de meeuwen doen zich er goed aan, ook de vis stort zich er massaal op. Logisch gevolg is dan ook dat er slechtere vangsten volgen. De vis trekt naar de kribvakken waar de mosselbanken zich bevinden en doen zich daar tegoed aan. Dat is terug te zien in de vangstmeldingen. De meeste gevangen barbelen zijn moddervet.

Zaterdagmiddag had ik het plan om eens te vissen vanaf de kant. De korte kribben aldaar zorgde voor neringen kort aan de kant op een meter of 25. In totaal moest ik 3 keer verkassen voordat ik eindelijk een stukje bodem had gevonden waar ik kon vissen. De zoektocht kostte me in korte tijd vele montages en lood. Op deze manier vissen vraagt een andere aanpak. Normaal kun je vanaf de kop van de krib in de eerste nering voeren en op die manier een mooi spoor maken. Nu moest ik steeds via de korf het voer naar de gewenste afstand brengen. Schieten met een katapult was niet mogelijk. De losse pellets kwamen niet ver genoeg. Daarom voerde ik steeds met 1 hengel en drukte het voer los in de korf. Er stond amper twee meter water en de zware korf lag in notime op de bodem. Met de andere hengel viste ik een paar meter verder in de stroomnaad. De korf van 200 gram bleef goed liggen en ook de zuiging van de schepen had er geen invloed op. De eerste snelle aanbeet leverde nog een winde op. Daarna bleef het bijna 1 uur stil, gevolgd door 2 aanbeten in korte tijd. Een barbeel van iets meer dan 50 cm en een van 60 cm kon ik even later weer terugzetten. Even later moest ik al inpakken wegens andere verplichtingen. Deze korte sessie leverde toch weer een potentiële barbeelstek op. Wel eentje voor noodgevallen gezien de vele puin die er op dat stuk liggen.

Zondagmiddag zat ik nog maar net op de krib toen de eerste donkere wolken zich al lieten zien. De regenzone trok een paar honderd meter voor me over het water. Ik gokte door te blijven zitten. Even daarvoor had ik flink gevoerd en vond het zonde om al weer in te pakken. Voor de zekerheid legde ik mijn schepnet binnen handbereik. De stenen op deze krib liggen erg los en een schuiver is dan snel gemaakt. Een korte bui zorgt ervoor dat toch alles goed nat is. Om te schuilen heb ik alleen mijn onthakingsmat bij....altijd handig om je paraplu thuis te laten...Na dat buitje duurt het niet lang of er barst toch een flinke bui los. Twee uur zit ik maar liefst onder mijn matje. Gelukkig krijg ik in die tijd ook geen beet. Het zou te gevaarlijk zijn om op deze krib de vis te scheppen. Zodra het even opklaard pak ik snel in. Pas tegen de klok van 20.30 uur wordt het droog. Een twintigtal kilometer verder is geen druppel gevallen.

 

Overige vangstmeldingen

 

Waal


Hoi Frans
Woensdag avond gevist van 19.00 tot 22.15 op een nieuw uitgekozen krib mooie neringen en redelijk diep.
Deze avond heb ik enkele keren beet gehad op kaas maar deze zetten niet goed door of de kaas was er af.
Op de made heb ik er een gevangen van 35 cm om ongeveer 20.30 uur ondanks de matige vangst heb ik toch
een goed gevoel aan deze krib overgehouden ga er zeker nog een keer terug.

Vrijdagavond gevist van 19.00 tot 22.15 op de krib waar ik vaak vist toen ik daar aan kwam was duidelijk te zien dat er proef gegraven was i.v.m. de kribverlaging deze krib ga volgende maand verdwijnen !
Om ongeveer 20.30 een prachtige beet op een blokje kaas na een gevecht van zeker 5 min een barbeel van 67 cm. Tegen 21.15 weer een beet op kaas een barbeel die ongeveer net zo sterk was als de vorige na een paar keer door de slip te zijn gegaan besloot ik om hem te gaan scheppen op het moment dat ik het schepnet wilde pakken maakte hij een onverwachte run pats door de lijn daarna heb ik geen beet meer gezien.


v.g.Martin Timmer

 

Frans,

Nog steeds moeizaam op de waal. Dit weekend 2x op krib 21 geweest. Gelukkig geen blank.
Gisteren 1x 45 cm. Vandaag 1x 45 cm + nieuw pr van 75 cm (zie
foto) Op kaas.

Prettige vakantie en misschien spreken we elkaar
binnenkort.

Mvg,

Lorenz

 

 

frans,

de actuele vangsten van afgelopen week werden verstoord door een beroeps visser of de watertemperatuur is te hoog ik heb een dinsdag en donderdag gevist en bij elkaar 2 visjes gevangen. mijn vraag is ik weet niet waar die beroeps visser heeft gevist maar die kan toch niet de hele waal dood leggen. zoals gezegd had ik afgelopen zondag 6 barbelen mijn maat zat aan dezelfde kant op witvis hij ving 2 uur niks nog geen beet gehad aan de andere kant van de krib ving hij constant grote windes en brasems vreemd toch?

groet simon 

Beste Frans,


In aanvulling op de vangstmelding van Frank Pullens zou ik graag mijn verhaal willen doen! Vandaag (22 juli 2010) heb ik 3 uurtjes gevist aan de Waal. Al gelijk viel mij hier ook een enorme meeuwenkolonie op! Ik snapte niet wat er gebeurde, aangezien ze constant doken naar wat later blijkt uit Frank's vangstmelding schelpen en mosselen...
Uiteindelijk heb ik vandaag slechts 1 barbeel weten te vangen van zo'n 45 centimeter.
Groeten en tot de 27e van augustus op de barbeelreis richting Nederrijn!  --
Met vriendelijke groet,

Jesper Meijer

 

Hoi Frans,

Een overzichtje van week 29.

Maandag 19 juli: 6 stuks; waarvan 1 zestiger, en de rest rond de 40. Ook een snoekbaarsje van rond de dertig en een voorn.Alles op maden.
Opvallend waren de grote aantallen meeuwen op het water, die het zo te zien op dode drijvende mosselen hadden voorzien.

Dinsdag 20 juli: een lange sessie gemaakt van 12.00 uur tot 21.00 uur. 10 barbelen. 2 stuks tussen 12.00 en 13.00, daarna tot 18.00 uur geen beetje meer gezien. Na zessen kwamen ze toch nog los. 2 zestigers, 2 vijftigers, en wederom 6 van rond de veertig. De grotere met kaas. De kleinere op de made.

Woensdag 21 juli: Een zware terugval: slechts 1 vis van rond de vijftig. gevist van 14.00 tot 20.30. Het viel me gisteren al op dat de vissen die ik ving "baggervet" waren. Ze hadden allemaal een hangbuikje. Zouden ze helemaal voldaan zijn door het mosselaanbod?
Ook een paar kennissen van me, die het barbeelklappen van de zweep kennen,en krib verder zaten, hadden beiden geblankt.

Volgende week zullen we het weten.


Gr.

Frank

 

goedemorgen frans,

een bericht van simon
in de 4 dagen dat ik gevist heb heb ik zoals gezegd 2 visjes mogen vangen op 2 stekken waarvan ik weet dat daar barbeel zwemt en waar ik ook de afgelopen weken goed heb gevangen afgelopen week 3 dagen niets nog geen beet gehad niet op pellets en niets op kaas lange lijnen korte lijnen groet haken kleine haken niets hielp omdat ik het varhaal van de beroeps visser niet helemaal geloof blijf ik erbij dat het water hard zakt en de barbeel zone te snel is opgewarmd en dat de barbeel naar dieper water is vertrokken.
( de beten van vorige week waren ook erg loom)
omdat een voerkorf niet in de buiten nering blijft liggen waar het dus dieper is kom ik dus niet bij de barbeel
gelukkig zakt de watertemperatuur en ga ik een dinsdag weer naar de stek waar ik goed gevangen heb
ik ben benieuwd naar andere vangsten, ik kon ze niet vangen.groet simon 

 

Zaterdagmiddag ving Harold Zeebregts in een paar uur 5 barbelen. Aanvankelijk kreeg hij op kaas geen beet. Toen hij later overschakelde naar pellets begon hij te vangen.

Ook Gerard Roosloot ving ze zondagmiddag aan de pellet ( 4 stuks) . Ook hij wilde vluchten voor de regen maar kreeg nog wel een run te verwerken. Na meer dan 10 minuten was een dikke barbeel van 77 cm zijn beloning. Gerard weet nu ook wat barbeel vissen echt inhoudt!

 

IJssel

 

Hoi Frans,
Mijn eerste dikke barbeel is een feit, na al wat kleinere te hebben gevangen, en gisteravond gingen deze ook weer 2 kleinere (46 en 37cm) voor, maar toen 1 van 70cm! zeker wel een dikke 5 kilo, maar had geen weegschaal.  De foto is niet super, was een gevalletje zelfontspanner maar misschien toch leuk om te plaatsen op je website? Het was een goede strijd op de shimano vengeance barbel classic, met feedertop erin....maargoed, na 12 minuten drillen lag die in het net.

  vr gr Robert

 

Hey Frans,
Vrijdag 23-07 met peter aan de ijssel geweest,tot 21.00 moesten we t doen met een paar kolbleitjes.
we zouden pas stoppen als er een barbeel gevangen werd, 1 van 25cm redde ons net voor t donker!
Zondagmiddag om half 6 zat ik er weer, t was windstil en geen scheepvaart , heerlijk rustig
opnieuw kolbleitjes op de kaas,daarna 2 barbelen van 45 cm, en om 19.30 een mooie van
65cm. toch nog n aardige sessie,


groeten Kees

 

Tot volgende week.