week 22

Barbeel seizoen begint op gang te komen

 

Het barbeel seizoen begint langzaam maar zeker op gang te komen. Op sommige stekken is het al goed met 5 - 8 stuks. Daar tegenover staat dat op stekken ook nog gewoon geblankt wordt. De paaitijd is duidelijk nog niet over. Of de wisselingen van temperaturen nog meespelen weet ik niet. De watertemperatuur is in ieder geval niet debet, met ruim 18 C.

Afgelopen woensdag heb ik gevist in de buurt van Zaltbommel. Voor de eerste keer maakte ik het nu zelf mee wat de invloed van het getij op dat stuk van de Waal kan zijn. Op een bepaalde tijd viel de stroming bijna geheel weg. Een meter of 20 uit de krib richting het midden was de stroming nog wel aanwezig, al was die ook beduidend minder. De aanbeten vielen op dat moment helemaal weg. Voor die tijd konden we nog 3 barbelen en wat brasems vangen. Alle aanbeten kwamen van kaas en made. Door de mindere stroming hadden we ook niet veel strijd van de gevangen barbelen. Ze konden heel gemakkelijk binnengedraaid worden.

In het weekend stond een trip naar Duitsland op het programma. Op uitnodiging van John Konings ( www.koningsvisreizen.eu) zijn we de omgeving gaan verkennen voor de drie daagse vistrip eind augustus. Daarvoor kan men zich nog inschrijven. Niet alleen de omgeving werd bekeken, ook hebben we gezocht naar geschikte stekken. En niet te vergeten natuurlijk ook nog even een paar uurtjes gevist.

Na de drie uur durende autorit kwamen we aan in het dorp. Een typisch Duits dorpje, erg idyllisch gelegen tegen hoe kan het ook anders een bergwand. Het hotel waar we verbleven lag op steenworp afstand van de Rijn. Bij de eerste aanblik viel me al meteen op dat er erg weinig scheepvaart is op dat gedeelte van de Rijn. Ook op zondag werd er minimaal gevaren. De afmetingen van de schepen was ook beduidend kleiner dan ik gewend ben op de Waal. In de Rijn zijn geen kribben net als hier aan de Waal. De stroming is dan ook over de volle breedte van de Rijn. De oevers bestaan bijna overal uit gemetselde kademuren die schuin aflopen. Op deze manier krijg je het effect van een kanaal, ook al verloopt de rivier in grillige bochten. De bedding bestaat uit louter grind. Een waar barbeelparadijs.

Onderweg hadden we al in de gaten dat het erg warm was. In Nederland waren temperaturen van 25 C belooft, die konden we daar dus ook verwachten.....dacht ik....Het dorp waar we viste ligt ongeveer 20 kilometer onder Koblenz. Bijna de gehele Rijn stroomt tussen bergen door en vormt uiteindelijk het dal. Zo ook dus op de door ons uitgekozen stekken. Zo tussen die bergen in het dal, de zon vol op je gericht....windstil...dan wordt het dus geen 25 C...Tegen het middaguur toen we aankwamen was het al ruim 30 C en tegen 16.00 uur konden we er nog een paar graden bij op tellen. De thermometer gaf toen 36 aan. Op de eerste stek waar we viste zaten we erg veel vast en na een uurtje zijn we daar vertrokken. De kaas was al bijna vloeibaar, de made tegen het kookpunt en de pellets dropen in de olie. We besloten om eerst wat rond te rijden en het later tegen de avond nog eens te proberen. Van de lokale bevolking kregen we al te horen dat er je goed barbeel kon vangen en ook dat er erg weinig gevist werd. Het was dus een wild stukje rivier zoals ze dit in Engeland zouden noemen. Een rivier waar je met natuurlijk aas nog goed uit de voeten kunt. Duitsland staat toch al bekend om zijn goede vangsten met uitsluitend made en casters.

Tegen de avond streken we neer op een ander gedeelte van de rivier. Al snel lagen er een paar lijnen in het water. ik gebruikte dezelfde montage als in Nederland, met de running rig en een onderlijn van 150 cm. In plaats van een haak 10 met hair en pellet viste ik met een haakje 16 en 2 made op de haak. Als verzwaring gebruikte ik een madefeeder van 180 gram. Elke 3 minuten vulde ik de korf opnieuw met made om zo de vis zo snel mogelijk op mijn stek te krijgen. De korf bleef goed liggen in de stroming. 100 - 120 gram was al voldoende. Later met kaas ging ik ook terug naar dat gewicht. Het duurde bijna 25 minuten voor de eerste vis zich aanmeldde. Op de hengel had ik een avontop gemonteerd en met het indraaien zag ik een kleine grondel aan de haak hangen. Op de top had ik niets waargenomen. Het water was overigens vrij troebel en er kwam ontzettend veel vuil mee. Erg veel takken en boomstammen hebben we moeten ontwijken. Na elke inworp moest ik mijn lijn schoonmaken. Waarschijnlijk de naweeën van het hoge water in Polen. Het eerste uur vissend met made leverde nog een klein grondeltje op ( ook niet gezien) en een paar kleine tikjes op de top. Daarop kon ik wel aanslaan en dat bleek een barbeeltje te zijn van ca 18 cm. Dat de vis niet echt los was bleek wel na 1,5 uur vissen met made. Slechts 3 kleine vissen was de buit.

Ik schakelde over naar kaas op de hair en maakte ook een tweede hengel klaar om die te voorzien met een pellet. Na een klein uurtje vissen kreeg ik de bekende barbeeltikken op de top te zien. Meteen daarna een kleine run. Na een korte strijd ( we viste niet verder dan 15 meter uit de kant) kon ik een dikke barbeel scheppen van tegen de 70 cm. In verhouding tot de korte dril duurde het erg lang voor de barbeel hersteld was. Hij had ook duidelijk last van de warmte. Op donderdag was het daar nog slechts 18 C, en nu het dubbele... Na het terugzetten hebben we geen tikje meer gezien. Ook konden we nergens in het water enig leven waarnemen. tegen 21.00 uur zochten we het hotel op, niet nadat we flink wat voer hadden achtergelaten in de vorm van hennep, made, schapenbix en pellets.

Ook op zondag werd het al snel warm. Voor 9 uur zaten we al weer aan het water om het te proberen totdat het niet meer uit te houden was. Als er barbeel op de stek lag zouden we al snel de eerste aanbeet kunnen verwachten. Op de hair deed ik een stukje kaas. 15 minuten na aankomst konden we de eerste barbeel van iets meer dan 50 cm al scheppen. De kleur van de gevangen barbelen is overigens eender als de barbelen op de Waal. Het ging precies volgens het barbeelboekje...meteen een snelle vangst. Dat gaf ons goede moed. Een wandelaarster attendeerde ons op een grote dode vis een eindje terug. Ze kon ons niet duidelijk maken om wat het ging. Het bleek om een graskarper te gaan van rond de meter. Erg jammer natuurlijk....maar wel goed om te weten dat er nogal wat variatie zit. John kookte rond 10 uur al weg van de waterkant. Toch hebben we het nog 2 uurtjes volgehouden in die verzengende hitte. Om het vele drijfvuil te ontwijken heb ik nog een tijdje gevist met een backlood. Dat maakte het mogelijk dat het aas langer op dezelfde plek kon blijven liggen. Na die snelle aanbeet viel het helemaal stil. Wat we ook probeerde aan te bieden, we hebben geen tikje meer gehad. De omstandigheden waren verre van ideaal, zodat we rond 12.00 uur toch tevreden naar huis vertrokken. 3 barbelen waren onze buit. Ik heb nu een redelijk beeld van de situatie ter plekke en hoe we het eind augustus kunnen aanpakken.

 

klik op de foto voor een filmpje

overige vangstmeldingen

waal

Donderdagmiddag viste Robin Vieleers aan de Waal. Hij had een erg taaie middag. Tegen 17.00 uur kreeg hij zijn enigste aanbeet maar wel van een barbeel! Robin kon zijn eerste van 2010 noteren na een paar blanksessies. In die streek is het momenteel erg moeizaam. Dat blijkt ook wel uit onderstaande.

Hoi Frans.

Ben zelf zaterdag eind v.d.middag van 5 tot 9 uur op de barbeel geweest prachtig weer maar geen beet gezien. Zondag morgen is Paul H.op de zelfde krib voor de 2e keer op barbeel gaan vissen, 4 kleine barbeel grootste 45 cm op kaas. Verder hoor ik van plaatselijke barbeel vissers matige vangsten.

Gr.Martin

Jos Essers probeerde het zondagavond in dezelfde streek en kon er twee vangen. Ook Jos had het over een moeizame visserij. Een krib verder werd ook gevist op barbeel en ook daar werden er een paar gevangen. De vangsten zijn nog erg wisselend niet alleen aan de Waal!

 

de vangst van Eric.

Hallo Frans,

Afgelopen donderdag maar weer eens een sessie gedaan op de Waal. Om 7.00 uur afgesproken met Robin bij een voor ons nieuwe stek. Dit na vorige sessies nogal wat korven en montages te hebben verspeeld op andere locaties door de vele stenen op de bodem..... Dus vol goeie moed alles opgebouwd en ons lekker geïnstalleerd op de kop van een krib. Ik ging vandaag mijn gehele nieuwe barbeelhengel set uitproberen. Ik heb gekozen voor de Korum Precision Specialist hengels (1,75lb) en voor de Korum KXi60 freespin Reels, voorzien van Trabucco T-Force Pro-Carp in 30/00. Best wel spannend en toch ook wel lekker dat je met iets zwaarder materiaal aan de Waal staat. Dus in korte tijd lagen er 4 korven in de diverse neringen en kon het feest beginnen. Na een uurtje de 1e aanbeet op mijn hengel. Heerlijk om de baitrunner zo te horen gieren................. Na het aanslaan nog even rustig uitgedrild en de 1e barbeel was een feit. Na het onthaken en meten (63cm) wat foto's gemaakt en de barbeel rustig bij laten komen in het schepnet, in de stroming. Op naar de volgende. Na een 1/2 uurtje kreeg Robin een aanbeet op een van zijn hengels. Maar er bestond even twijfel wat het was. Rustige aanbeet, weinig tot geen harde runs, maar ook geen "kopbonkende" vis aan het andere eind van de lijn. Maar de twijfel werd snel weggenomen want er kwam een hele mooie barbeel boven water. Ook hier weer na het onthaken, meten (73cm) en foto's maken rustig bij laten komen en verder vissen. Alleen bleef het bij deze 2 aanbeten. Jammer genoeg. Positief was dan wel weer dat we bij deze sessie 0 korven en slechts 5 onderlijnen verspeeld hebben, doordat we vast zaten.

Grtjs en mogelijk tot ziens aan de waterkant.

Erik Weijgertse en Robin van Bijkhuizen

Robin met zijn pr van 73 cm

 

Heej Frans,

Afgelopen vrijdag had ik je al even gebeld over wederom een aparte bijvangst... Hadden we laatst als bijvangst nog blauwneuzen, een snoekbaars, een meerval en natuurlijk windes, brasems en kolbleien, dit keer was het een
Bot... het moet niet gekker worden! Ik had hem ook nog eens in zijn rug gehaakt.... hoe groot is die kans...
wel weer erg leuk om te vangen natuurlijk.
De verdere vangst was prima, 1 brasem en 8 barbelen, niet heel groot maar toch, één twintiger, drie veertigers, drie vijftigers en een zestiger.
Deze laatste had twee flinke wonden op zijn zijkant, ik heb twee foto's
meegestuurd


Groeten
Harold

Ook Ruud van Berlo viste dit weekend op barbeel. Zaterdagavond wist hij er 5 te vangen, allen aan kaas. Ook hier geen echte grote, allen tussen 40-50 cm.

Hoi Frans,

gisteren gevist op de Waal.De eerste 2 uur geen beet, toen een dikke winde,vervolgens in 10 minuten 2 barbelen met een blokje kaas.Het waren kleinere van ongeveer 50 en 35 cm.Toen zijn we moeten vluchten vanwege fiks onweer! Maar al met al toch een geslaagde sessie met 2,5 uur vissen!

Groeten, Jan Steevens

IJssel

Van de IJssel deze week slechts enkele meldingen waarvan 1 met een barbeelvangst. De overige bleven verstookt van aanbeten. Tim ( ijsselbarbelen.nl ) wist er 1 te vangen op een voor hem nieuw gedeelte van de IJssel. Op sommige stukken gaat het moeizaam, terwijl er in wedstrijden soms al goed barbeel gevangen wordt. Dat geldt overigens op de Waal ook!

 

Grensmaas

Hey Frans ,

zaterdag ben ik naar de grensmaas gaan trotten ,daar ving ik na een goed uur vissen deze barbeel van 62 cm met een mix van mais en maden op haak 8 , na een half uur nog één kwijtgespeeld en de komende uren niets meer gevangen ,maar 't was toch een prachtige dag !

Peter Tulpin

Italië

Ciao Frans,

Italy was helemaal Top,Ben woensdag morgen via afspraken in frankrijk doorgereden naar monselice in italie, gelijk na mn afspraak om 2uur naar n hengelsportzaak gereden voor wat info en vergunning, je mag in italie met 3 hengels vissen en het kost 8 euro voor 3 maanden. Vissen is heel populair in italie en wat opvalt is dat veel merkloze artikelen en voer veel goedkoper zijn als in NL. Om 15.00 alleen aan de Po, vriend Piero kon niet mee zijn vriend had wel een schets gemaakt van 2 hotspots aan de Po waar ik nu was. Lijnen erin, wel ff anders als aan de ijssel,klei/zand bodem met heel af en toe een rijtje keien en meer dan 300meter breed. Ik viste met de avontop en 240gram korf maar die hield geen stand, moest heel veel lijn geven om toch redelijk ver te liggen. 16mm halibut en de andere kaas, 16.15 eerste klappen op de halibut mooi begin 65cm barbeel,daarna volgden  nog 5 stuks allemaal aan Hollandse belegen kaas die door de hitte druipte van de olie de laatste vechtjas om 19.40 was geliijk mn nieuwe pr 76cm en net boven de 5 kilo

. Mooie afsluiting 1e dag snel inpakken, moest om 21.30 in het restaurant zijn,zou de volgende morgen om 9.00 bij zijn fabriek zijn en smiddags weer vissen, maar wegens natafelen tot half3 snachts smorgens geen Piero, gebeld , hij was "ziek" dan maar vrijdag de hele dag Po en zaterdagmorgen werken. 10.00 uur aan de Po, had de vorige dag al het voer en 2kg pellets op de plek gegooid Het begon super goed van 1 0 tot 12 uur 4stuks 53-73-54-60 die van 73 liet me werkelijk alle hoeken van de Po zien! daarna viel het stil maar om 14.00 een giga klap,ik sla aan voelde 3-4 hele grove staart klappen van iets groots en vervolgens lag het vast en was er geen beweging meer in te krijgen na 10minuten trekken besloten om met de hengel horizontaal achteruit te lopen zodat de lijn ergens zou knappen nou hij kwam los en ik had zelf de haak nog. Een toeschouwer zei dat dit een meerval moet zijn geweest die op de bodem was gaan liggen!? Was wel heel spannend, om 17.20 werden ze net als in NL weer wakker 68 en 52cm op halibut,daarna nog een hele grote verspeeld, mischien wel de meter waar ik op hoopte! 5 barbelen waren erg gehavend mischien wegens een ruige paaitijd (zie staart foto) Al met al een super ervaring met 12 barbelen, Ik kijk al uit naar de volgende trip einde zomert.

Groeten kees Kempenaar

 

De komende week wordt er veel regen verwacht. Een kleine stijging van het waterpeil is te verwachten. Zoals de berichten nu zijn kan er in het weekend weer gevist worden op de Waal. Het peil zal stijgen tot Lobith 990. Bij een stand van 1050 verdwijnen de kribben...

Tot volgende week .