week 24

rustig en fris

 

We hebben een koud en winderig weekend achter de rug. Zaterdag vielen er ook nog enkele buien bij. Deze weersomslag was ook van invloed op de barbeelvangsten. Ook de vangstmeldingen deze week zijn minimaal.

Het water van de Waal stijgt momenteel tot zeker a.s. donderdag. Ook de temperatuur lijkt er wel aan gekoppeld...einde van de week een kleine 28 C. Zeer mooie vooruitzichten...

Zaterdagmorgen staan we al vroeg aan de IJssel om samen met Jan Willem Nijkamp te vissen. Samen doen we een artikel voor het hengelsportmagazine Witvistotaal. We zijn beperkt in tijd omdat 's middags het Nederlands elftal speelt. Jan Willem vangt wat witvis en enkele kleine barbeeltjes aan de made. Ik probeer het op twee plaatsen met kaas en pellets. Vanaf de kant kan ik gemakkelijk in de stroomnaad gooien, toch krijg ik geen enkele aanbeet. Nog voor het middaguur zitten we al weer in de auto op weg naar huis.

 

Zondag na de middag rijden we richting het normaal altijd warme zuiden. We willen het weer eens proberen op de Roer. De waterstand aldaar is niet erg hoog en de stroming ook veel minder. Met een licht loodje is er nu mooi uit de hand te vissen. Als we arriveren op de stek blijkt het kouder te zijn dan verwacht. Een tweede trui is geen overbodige luxe. Tussen de struiken en bomen valt gelukkig de wind weg. Op 5 verschillende plekken voer ik eerst hennep en kleine blokjes kaas. Ik waan me helemaal in Engeland. Lekker struinen langs het smalle riviertje. Op de donkere bodem kan ik weinig waarnemen. Slechts enkele luchtbellen verraden mogelijke aanwezigheid van vis. We proberen het eerst met de hengel in de hand en rollend lood. 40 gr is zelfs te zwaar om te rollen. 25 gram rolt wel maar niet in het tempo van de stroming. We zoeken bewust overhangende bomen en struiken en vissen zo een kleine twee uur. Het onbekende stuk van deze rivier kost ons diverse montages. Na deze twee uur is al ons lood lichter dan 50 gram weg... omdat het nog te vroeg is om al weer naar huis te gaan lopen we een stuk verder op zoek naar een geschikte plek.

We zitten nu op een stuk waar de stroming wel een stuk harder is. Maar ook uit de beschutting van de bomen en struiken. Het blijkt flink afgekoeld te zijn en de wind is zelfs koud. De buitenbocht is hier geheel uitgesleten en het water wordt in deze bocht bijna haaks omgegooid. Het uiterlijk is ideaal....5 minuten later weten we ook waarom. De hengel wordt zowat uit mijn hand getrokken met twee enorme klappen. De molen giert even en meteen blijft de vis liggen. Als ik de barbeel wil binnendraaien neemt deze weer een spurt. Het aas lag bijna onder mijn voeten, zo kort vissen we daar langs de kant. Behendig kan ik de barbeel dan ook snel naar het schepnet sturen. Voor de Roer was dit een erg korte dril. De barbeel heeft een mooie donkere rug en is ruim over de 50 cm. Even later krijg ik een paar tikjes op de top en trekt er iets de lijn strak. Ook al heb ik de hengel in de hand ik ben nog te laat om aan te slaan. Twee uur daarna pakken we verkleumd in. Zelfs deze actieve visserij warmt ons niet op. Vissend met de hengel in de hand en gebruik makend van een licht quivertopje maakt het vissen op barbeel wel heel apart. Elk tikje wordt waargenomen en voel je direct in je hand. We nemen ons voor dit vaker te gaan doen op de Roer.

 

 

Overige vangstmeldingen

 

Waal

Hey Frans,Vandaag een paar uurtjes gevist van 15.30 tot 20.00 uur. Aangezien m'n vrouw ook mee ging en zij niet met haar relaxstoel op de bekende krib kon vertoeven, ben ik 1 krib(je) verder gegaan. Deze krib was compleet begroeid, en geen doorkomen aan. Daarom had ik me maar geinstalleerd, na eerst het "waterplaatje" bij de krib bekeken te hebben, aan de voet van de krib, aan het strand. Heerlijke stek en lekker rustig.

Zo ver als ik het bekijken kon zag het er goed uit. Mooie neringen en goed haalbaar (ca 40m) vanaf het zand, want het is maar een korte krib
van ca 25m.Begonnen met 1 stok met pellet, en 1 met kaas. ving al snel een dikke brasem (3kg) op de pellet, gevolgd door een mooie winde.

Daarna ongeveer 1 uur geen beet gehad. Ik had er al een hard hoofd in. Dus om maar wat aktie van witvis te zoeken, 1 hengel beaasd met maden op de haak. Om 17.00 uur een mooie aanbeet met een run op de "gewone" molen. Ik kon nu de slip van de molen vrij los zetten omdat de korf (80gr) goed op z'n plek bleef liggen in de nering. Het was een aardige vis. Nieuwe maden er aan en hup. terwijl ik m'n andere stok aan het binnendraaien was, om ook deze van een vaste haak te voorzien, kromde de eerste al weer. Weer bingo. Zo ving ik er 5, in 1,5 uur tijd. Vervolgens een half uurtje niks, en daarna nog 1. toen was het gedaan. Tussen 17.00 en 19.00 was de piek. Geen monsters, maar mooie vissen (vind ik als barbeel beginneling )
Heerlijk vissen zo vanaf het strand. je kan die vis lekker op je gemak uitdrillen. en landen. gewoon kicken, zeg maar.

grjus
Frank Pullens

 

Hoi Frans

Heb vrijdagavond van half 7 tot 10 uur op barbeel gevist,er stond veel wind en was nogal fris. Om ongeveer 8 uur een run op blokje kaas helaas mis onderlijn er af ? Even later weer een aanbeet op kaas een winde,om ongeveer half 9 een aanbeet op mais barbeeltje 30 cm. Meteen daarna weer en aanbeet op mais barbeel ongeveer 40 cm later nog een brasem op mais.

V.G.Martin Timmer

 

IJssel

Het team van IJsselbarbelen.nl is afgelopen week diverse keren op barbeeljacht geweest met zeer wisselende vangsten. De barbeel laat het op hun stekken nog duidelijk afweten. Zelfs de witvis wordt erg minimaal gevangen.

Jan Willem Nijkamp kon er zaterdagochtend 5 vangen op made. 4 handgrote barbelen en 1 exemplaar van een cm of 40 kon hij landen tussen een 20tal witvissen.

Overige rivieren

Hoi frans,

De roer is in goede vorm nu. Het water peil is laag en de temperatuur wat hoger . Ik vang regelmatic wat, niks bezonders allemaaal 60-65 cm, wel stuk voor stuk zwaar sterk vis. Zondag avond had ik er 3 in een uur ! "Rolling Cheese "is de beste methode op dit moment, heerlijke vechtpartijen met weinig lood aan het lijn ! Heb helaas ook best veel onderlijn breuken gehad, maar teken dat de vissen in topvorm zijn. Ik voeg een foto van een vis dat ik in mei heb gevangen.

Gr Dick Gentry