week 25

Heet heter heetst………

 

Door drukke werkzaamheden de laatste 2 weken heb ik minder aandacht besteed aan de zgn “randzaken” die ook bij het vissen horen. Een kleine 10 dagen had ik de watertemperatuur niet bekeken via internet. Vandaar ook eigenlijk mijn verwondering dat het vorige week zo magertjes was met de vangsten. Oke het was vaderdag en de meeste hebben dan andere verplichtingen en ook het weer was niet echt optimaal. Tot ik afgelopen dinsdag de actuele waterdata er nog eens op na sloeg. Het water was immers stijgende en misschien zou de waterstand dit weekend wel eens roet in het eten kunnen gooien. Ook de watertemperatuur maar eens bekeken en meteen zag ik waarom het vorige week zo slecht was. In amper drie dagen tijd was de temperatuur van het water bijna 4 graden gezakt to 18 C . Afgelopen vrijdag stond nog maar op 18.7 C Toch had het water een flinke klap opgelopen en steeg het niet zoals het zou moeten met deze temperaturen. Alleen in de periode van 12.00 tot 18.00 uur steeg de temperatuur elke dag een paar 10 de , om weer net zo hard af te koelen in de overige tijd. Het was duidelijk dat momenteel een groot deel van het smeltwater uit de bergen van Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland ons nu passeerde. Ondanks de tropische hitte kon deze de watertemperatuur niet echt omhoog stuwen. In bijgevoegde staatje kun je duidelijk zien dat de golving niet echt gunstig is voor het vissen. En barbeel is o zo gevoelig voor die watertemperatuur. Het was dan ook afwachten voor me wat het weekend zou brengen. De planning was om twee avondsessie en 1 middagsessie te houden. Tegen de middagsessie zag ik nog het meest op. De hitte zou spelbreker kunnen worden. Achteraf bleek het ook nog eens windstil te zijn….

 

Woensdagmiddag ben ik naar de Roer gereden. Niet alleen de aanblik deed me in Engeland wanen, ook later toen ik ook barbeel kon waarnemen. Tot twee maal toe kon ik barbeel observeren. De tweede maal op een plek waar ik een half uur van te voren kleine kaasblokjes had gestrooid. Een dikke 70+er deed zich eraan te goed tot hij mij in de gaten kreeg. Langzaam zwom hij naar een donker gedeelte en liet zich niet meer zien. Binnen 5 minuten na aankomst had ik al een mooie barbeel te pakken van over de 60 cm . Daarna heb ik geen stootje meer gehad. Het water was niet alleen laag maar ook vrij helder. De paar minuten observeren maakte alles goed.

observeren op aan de Roer was een aparte ervaring

 

Vrijdagavond was de barbeel duidelijk niet aanwezig aan de Waal. Het is niet alleen erg warm, ook nog eens weinig scheepvaart. Als dan ook nog eens in de eerste 15 minuten de eerste aanbeten uitblijven weet ik dat het moeizaam wordt. Slechts 1 kolblei en 1 barbeel kunnen we vangen. Ook het inzetten van een derde hengel levert niets op. Gelukkig is het aangenaam vertoeven op de krib, de stenen blijven heel lang warm en het koelt niet hard af. Ondanks het uitblijven van aanbeten toch het Zwitserlevengevoel…… Morgenmiddag ondanks de voorspelde hitte toch een middagsessie gepland. Ik laat dus mijn voer achter op vrijdagavond en hoop op betere tijden.

Die zaterdagmiddag is de hitte eigenlijk ondoenlijk. Ook nu weer geen wind en ook nu weer een watertemperatuur die tergend langzaam omhoog gaat. De afgelopen avond is de opgedane winst van enkele tiende weer teniet gedaan. Op internet is te zien dat net na 12.00 uur er een lichte stijging plaatsvindt. Net na 13.00 uur worden de hengels opgetuigd en ook nu weer geldt voor mij de10 minuten regel. 7 minuten na het ingooien volgt de eerste aanbeet al en een barbeel van rond de 50 cm kan geland worden. Een typische barbeelmiddag volgt; telkens 2 aanbeten in amper een paar minuten tijd met een tussenpauze van bijna 1 uur. Tegen 17.00 uur krijg ik de laatste aanbeet en hebben ik 7 barbelen kunnen landen. 2 werden er verspeeld door iets te zacht aanslaan en bij 1 aanbeet werd de onderlijn gebroken na een hard run. De 6 e barbeel die ik ving was de aanbeet die voor lijnbreuk zorgde…de haak zat in zijn onderlip. Ook dit is typisch barbeel.

De eerste jonge broed van dit jaar.

Lijnbreuk deert de barbeel niet om zich rustig te houden. Niet zelden vang je dezelfde barbeel korte tijd daarna nog een keer. Waar je zou verwachten dat het tegen de avond beter zou worden is het juist na 17.00 uur helemaal gedaan. Ook deze middag zetten we een derde hengel in. Krijgen we dan ook drie aanbeten in korte tijd is onze vraag? Dit blijkt niet zo te zijn. Het zijn steeds twee aanbeten in zowat dezelfde minuut die elk uur voor actie zorgen. Voor mij heel herkenbaar. Vandaag vissen we erg statisch met loofgewichten van 200- 240 gram . De montages kunnen we niet in de stroming houden, toch deert dat niet we liggen vandaag toch weer in de goede barbeelzone. Als ik later overschakel met 1 hengel op rollend en bewegend vissen levert ook dat niets op. 10 en 12 mm halibutpellets zorgen voor de barbeel aanbeten. Ook nu weer laat ik mijn overgebleven voer achter in de eerste nering. Zondagavond wil ik later beginnen tot net na de schemer. Dit weekend willen we zolang mogelijk profiteren van het mooie weer.

Zondagmiddag blijft het heet. Zelfs tegen 18.00 uur is het nog steeds erg warm. Als we even later aan het water arriveren blijkt daar ook geen zuchtje wind te staan. Pas na 20.30 uur kun je zeggen dat het aangenaam is. Tot die tijd was het gewoonweg erg heet. Het voer en de pellets voelde als gekookt aan. In de eerste twee uur vangen we 5 barbelen allen rond de 55 cm . Ook nu weer moeten we de vis uit de stroomkant van de nering halen. De korven van 240 gram komen weer goed van pas. De derde hengel die we vanaf de vierde nering laten rollen en zoeken naar barbeel levert ook vandaag weer niets op. Alle aanbeten komen van de derde nering met een 12 mm krabpellet van Sonubiats. Aanvankelijk wilde we tot na de schemer doorvissen maar door omstandigheden kwam daar niets van terecht.

 

De rest van de komende week blijft het extreem warm. In het komend weekend worden temperaturen van 32- 35 C verwacht. Dat maakt een verblijf aan de waterkant niet echt aangenaam. Volgende week weten wat voor een uitwerking dit heeft gehad op de barbeel….

 

overige vangstmeldingen

 

Waal

Hoi Frans,

Vandaag nog een poging gewaagd. Zelfde stek als vorige week. Gevist van 14.00 tot 20.30 uur

Ik had 5 stuks. 4 ukkies van ca 30cm en een 62'er. In tegenstelling tot vorige week, toen ze zowat allemaal voor de maden kozen, hadden ze vandaag alleen behoefte aan een stukje kaas. Blijven rare jongens die barbelen. Maar ook nu weer allemaal gevangen tussen 17.00 uur en 18.30. Ervoor, en erna een enkele brasem op de pellet.
Met dit weer van vandaag, in je zwembroekie, krijg je wel het "zwitserleven gevoel". En daar is niks mee.

Grjus Frank Pulles

 


hallo frans

gisteravond nog aan de waal geweest .Dat leverde dus deze barbeel op van maar liefst 83 centimeter en dik 6 kg zwaar. in mijn enthiousasme ben ik vergeten om een foto te maken met de meetlat ernaast maar maakt niet uit hoef je niet te vertellen dat ik hier erg blij mee ben temeer daar dit een nieuw pr is voor mij kijk even op de fotos of je er iets mee kunt aanvangen en wij horen elkaar wee.

r grtz jos

Jos met zijn nietwe pr van 83 cm en 6 kilo ( 13.22 lb )

Hoi Frans,

Woensdag avond gevist van 7 tot 10 uur met Dennis Louter 15 jaar oud vorig jaar ook een keer mee geweest wil nu het zelf gaan proberen. Het water was vrij hoog we konden net droog op de krib zitten, 2 hengels met mais lagen er net in eersten aanbeet om 7.15 Dennis sloeg aan ze kon zie dat het een groote barbeel was na ongeveer 10 min konden we hem meten nieuw pr van Dennis 76 cm alleen de vis was behoorlijk beschadigd een oog blind en div.wonden gauw een foto en weer terug geplaatst duurden bijna 10 min.voor dat hij weg zwom. Meteen na deze vangst weer beet nu was het mijn beurt barbeel 60 cm ik dacht dit wordt een topavond maar helaas viel het helemaal stil. Aan het eind van de avond nog een dikke kolblei voor Dennis. Vrijdag avond met mijn zoon Kelvert een andere krib geprobeerd deze had ik vorig jaar geloot met de barbeel wedstrijd [ 2 gevangen ] Maar deze avond wilden het niet lukken geen enkele barbeel aanbeet gezien.

Groeten Martin Timmer

Hoi Frans

Vrijdagochtend was mijn vriendin Patricia een keer meegegaan, niet
zozeer om te vissen maar meer om te genieten van het lekkere weer. De
vangst was niet al te best, 1 brasem, 1 barbeeltje (30er) en als
goedmaker weer een Meerval (59cm), wel grappig, binnen enkele weken 2
meervallen als bijvangst, en omdat Patricia erbij was hebben we wat
leuke foto's en filmpjes van dit exemplaar kunnen maken.
Zaterdag was de krib waar ik wilde gaan zitten bezet door 2 polen, dikke
pech, ik dus één krib verder stroomafwaarts gaan zitten, deze was een
stuk ondieper, de vangst was weer mager, 1 barbeel (58cm) en voor mijn
gevoel een flinke logge barbeel zwom zich vast onder aan de krib, ik
kreeg hem helaas niet meer los, de bijvangst bestond uit één brasem
Vandaag (zondag) was het iets beter, 4 barbelen (twee 30ers, één 40er en
één van 65cm (zie foto)) en als bijvangst één brasem, rond kwart voor 12
heb ik het voor gezien gehouden, toen werd het echt te warm.

Groet Harold

 

beste frans,

hier een berichtje van simon uit den haag afgelopen zaterdag heb ik een slaapplaats geregeld en smiddags 2 uur gevist toen ik klaar met vissen was heb ik op jouw aanwijzing een paar kilo gevoerd met jouw voer samenstelling smorgens gelijk naar de stek gereden en mocht daar 14 barbelen vangen van klein naar deze vis helaas geen meetlat meegenomen of het komt door het voeren weet ik niet maar een mooi dagje was het wel

groet simon 

 

Lorenz had zaterdagmiddag 6 stuks allen aan een pellet.


grensmaas

Hey Frans,

Net als afgelopen week vandaag een paar uur gevist aan de grensmaas. Met de dobber welteverstaan. Lekker trotten met een dobber van 7 gram . Een litertje maden, hengel met centerpin, waadpak aan en vissen maar…..

Afgelopen week ving ik er drie binnen een uur waarvan de grootste 70 cm was. Toen moest ik vluchten vanwege het snel stijgende maaswater. Vandaag viste  ik met Gyan van hengelsportzaak d'n Opper in Maastricht. We vingen er samen vijf binnen een paar uur en losten er ieder ook nog eens twee….Gyan had de grootste vis van de dag. De lat gaf 69 cm aan. Alles met maden. Het viel op dat er van de vijf gevangen vissen een aantal flinke gezwellen aan de bek hadden. De vissen verkeerden weliswaar in topconditie, maar de tumoren zagen er eng uit. Ik heb een fotootje bijgevoegd ter verduidelijking.

Groet Leon Haenen

Wat een verschil in kleur met die bleekscheten van de Waal !!!!!