week 11

Eindelijk barbeel uit de grote rivieren

 

Deze week ging eindelijk de temperatuur richting lente, oftewel 15 C. De nachtvorsten bleven uit waardoor ook de watertemperatuur eindelijk eens kon stijgen en zijn waarde kon behouden. Het was wachten op de eerste barbeelvangsten uit de grote rivieren van Nederland.

Eindelijk weer een sessie aan de Waal. Zelfs beetloos was het toch genieten!

 

Vrijdagmiddag kon ik een paar uur naar de Waal. Met dik 15C op de klok zou het bijna weer op de automatische piloot moeten gaan. Ik koos voor een vrij lange krib waarachter het niet zo heel diep is. De watertemperatuur gaf 8,1 C aan. Zwaar voeren had in mijn ogen niet veel zin dus was ik vrij voorzichtig en bracht alleen enkel korven met pellets om eventuele vis aan te zetten tot eten. De ene hengel werd voorzien van een 12 mm pellet en de andere met een blokje kaas. Na ruim 3 uur had ik de hele afstand tot de volgende krib een paar keer afgevist zonder ook maar één tikje te waarnemen. Na 16.30 uur liep de temperatuur al flink terug en een uurtje later ging ik beetloos huiswaarts. Het was niet te verwachten dat de barbeel meteen massaal zou gaan toehappen, hopen doe je het wel. En niet alleen ik merkte ik wel aan de reacties deze week. Er werd op diverse plekken aan de Waal en IJssel geprobeert de eerste barbelen te vangen.

Terug rijdend naar huis kwam ik over de brug van de A50 en het was triest om te zien dat daar aan de rechterkant zover je kon kijken de kribben nog onder water stonden. Één van de weinige stukken van de Waal waar je vrij mag vissen met een vispas.....Vanaf de brug A50 tot aan de oude kerncentrale van Dodewaard zijn alle kribben aan beide zijde van de Waal verlaagd. Hier geldt dan ook een waterstand van Lobith 810 voor om er veilig te kunnen vissen vanaf de kribben. Raadpleeg eerst de actuele waterstanden via teletext 720 of via actuelewaterdata.nl

 

Twee prachtige barbeelkoppen ui de Ardennen

 

Verrassen was dan ook het emailtje van Nico Breevaart.

Hey Frans!

Gisteren naar de Ardennen geweest. Heb de papieren nog eens door zitten lezen en dan mag je volgens mij toch echt t/m de vrijdag voorafgaand aan de 3e zaterdag van maart vissen. Oftewel gisteren was voor mij het slotoffensief in de Ardennen. Sprak ook nog met een local en die maakte mij ook duidelijk dat je vanaf zaterdag (vandaag) niet meer mag vissen, tenzij je met de vlieghengel aan de gang gaat...dat mocht wel volgens hem. De temperatuur voelde echt super aan en ook de waterstand was goed. Binnen 5 minuten was het al weer raak, hetgeen een voorproefje was voor de rest van de ochtend. Uiteindelijk heb ik 6 barbelen gevangen ....ze waren echt helemaal los!!!  De aanbeten waren echt enorm hard. Echt gierende molens bij een aantal aanbeten. Ik had er echt nog meer kunnen vangen. 2 keer een losschieter en helaas ook twee keer lijnbreuk. Ik heb wel eens goede dagen gehad, maar dit sloeg echt alles...pure vissenporno uit de categorie extreem!!!

Groet Nico

Nico had een waanzinnige dag in Belgie !

 

Hoi Frans

Ben vanmiddag voor het eerst dit jaar gaan barbelen gevist van half 2 tot 5 uur om ongeveer 3 uur een aanbeet van een barbeel op een blokje oude kaas op haak 4 mooi voor in de bek groot 58 cm dit was ook de eerste en de laatste aanbeet gevist in de waal.

V.G. Martin Timmer

De temperatuur stijgt gelukkig naar de goede waarde.

 

Mike en Tim ( van IJsselbarbelen.nl) waren zondag erg succesvol op de IJssel. Ook op deze rivier werd redelijk druk op barbeel gevist, de meeste moesten het met een paar witvissen doen of zelfs helemaal geen beet! Het is ook hier nog erg plaatselijk, de barbelen dienen zich nog te verspreiden...

Hey Frans.


Hoe staat het met het Barbeel vissen? Al weer aan de Waal geweest?
Ik ben vandaag weer voor het eerst op stap geweest samen met Mike.
En we hadden een goeie dag! 5 Barbelen gevangen aan Gelderse Worst en Mossel/Crab pellets.
Super dus!


Groet
Tim

 

Goedenavond Frans,

Al ruim een week keek ik uit naar de eerste barbeelsessie van dit jaar. Vandaag maandag 22 maart: vooruitzichten redelijk, matige wind ZW, redelijke temperatuur en af en toe ‘smiddags een zonnetje door de wolken. Alle lichten op groen dacht ik….

De hele winter me suf gelezen aan je artikelen over het ideale voer en montages met zware korven en zo. Kapitaaaaalen geïnvesteerd in alles en nog wat, vooral al dat voer wat je zo in reusachtige afvoer gooit…(je denkt, acht, voor niets gaat de zon op en je wil per slot van rekening vooral in de eerste sessie zo'n giga-barbeel er uit trekken!)

OK, ik dus om ca. 14.00 helemaal het mannetje aan de Waal. Stoeltje, 2 hengels, 1 met een pellet en 1 met kaas. Van alles geprobeerd, 1 e , 2 e , 3 e nering. Min of meer in de 1 e en 2 e nering 4 grote korven en onderlijnen verspeeld. Verder op had ik een schonen bodem zonder problemen, maar tijdens de hele zit tot 18.00 uur geen stoot beet o.i.d.

In elk geval na lange tijd genoten van het weidse gevoel in de open lucht en ruim water. Die mega-barbeel komt nog wel een keertje, zeker weten! ( en dan zie je die big smile van mij weer op de foto!!)

Met vriendelijke groet

René van Doornum

 

Afgelopen zondagmiddag viste Henk Tielking aan de Waal een paar uur. In totaal kreeg hij 5 mooie aanbeten van de barbeel. Een paar keer waren het kleine tikjes waarop bijna niet te slaan was, maar toen hij de 5e keer wat langer wachtte sloeg de hengel wel mooi dubbel. Onderstaande barbeel was zijn beloning.

 

 

Hoi Frans

Ik ben afgelopen zaterdag voor het eerst dit jaar weer eens op barbeel weg geweest waseigenlijk niet de bedoeling dat ik ging maar kwam onverwacht een gaatje in mijn vrije zaterdag.

Vol goede moet vertrokken naar Limburg  naar de grensmaas vanwege  uurtje of 4 vistijd  alles zat mee  zonnig weer en warm waterstand 3900  en stroomde ook niet megahard  180 m3 per seconden 80 gram lood blokje kaas eraan en vissen maar  nog geen 5 minuten in het water  en boem meteen had ik al een mooie barbeel aan mijn lijn en een dikke ook maar helaas verspeelde ik deze vis na 5minuten drillen   ik heb de barbeel  wel mogen zien denk dat hij ergens in de buurt van de 70 cm ging .

Het word toch tijd denk ik dat ik een barbeelhengel ga kopen denk dat ik die barbeel dan wel had mogen landen mijn feeder is toch net iets te stug .

Maar goed al met al  een zeer mooie dag met mooi weer  en mijn teller bleef toch niet op nul staan want ik heb toch nog 3 mooie grote sterke grensmaas brasems mogen vangen .

Groeten Jan Endevoets

 

 

Het barbeelseizoen is weer begonnen. Het is nog plaatselijk, toch zal het vanaf nu elke week beter worden. De watertemperatuur stijgt met de dag naar waarde waarin de vis zich weer wat beter voelt. Afgelopen weekend is er al veel gevist op barbeel, komend weekend zal het nog massaler worden. Iedereen succes!!

 

Na enkele maanden op rivieren gevist te hebben zonder scheepvaart was het lekker om weer eens aan de Waal te zitten. De montage schoof weer over de bodem dat was even wennen.