week 9

 

Ontzettend koud

Zoals verwacht steeg het water afgelopen week over tot grote hoogte. Op sommige plaatsen zelfs meer dan dat. Tot zeker eind van deze week is er op de Waal en IJssel nagenoeg niet te vissen. De Waal heeft een waterstand van Lobith 1010 nodig om veilig vanaf de kribben te kunnen vissen. De IJssel is bij een waterstand van Doesburg 710 ook weer goed bereikbaar. Dit is te volgen op teletextpagina 720, of bij actuele waterdata.nl .

De temperatuur zakte helemaal in.

 

Niet alleen de waterstand zat tegen, ook de watertemperatuur zakte flink. De koude nachten en de sneeuwval zorgde ervoor dat in een paar dagen 1,5 C in temperatuur verloren ging. In deze tijd van het jaar is dat teveel.

 

Afgelopen zaterdag reed ik naar Limburg voor een sessie op de Roer. Zodra ik het bord Welkom in Limburg passeerde leek het of ik in een andere wereld terecht kwam. Een kleine laag sneeuw zorgde voor een witte aanblik. Bij aankomst op de stek had ik de koude n-oosten wind ook nog eens recht in mijn gezicht. Vanaf het begin voelde dat al niet echt prettig, en naar later bleek deed die wind me ook de das om. Na bijna 3 uur vissen gaf ik het op. Blauw van de kou reed ik richting huis. Ten opzichte van vorige week was het water al weer flink gezakt, ook de helderheid nam weer toe. De watertemperatuur plaatselijk was 5,9 C tegen 7,5 vorige week. Ik heb die dag geen beet gezien.

Deze mooie foto werd zondag gemaakt door Leon, zo voelde ik me op zaterdag....

Overige vangstmeldingen

Dat het wel anders kon kreeg ik te horen van Jan Steevens. Jan had donderdag gevist op de Roer en wist er een barbeel en een kopvoorn te vangen. Beide met kaas als aas. Altijd goed om te horen dat er toch weer barbeel gevangen is.

Leon Haenen was erop uit getrokken naar de Ardennen, samen met zijn vader. Gelukkig voor hen hadden ze al snel succes, want kort nadat ze begonnen waren kregen ze al bezoek van de Waalse politie die hen wegstuurde. Op 1 maart was de gesloten tijd al ingegaan. Er zat niets anders op dan de spullen inpakken en huiswaarts te keren. Gelukkig waren de papieren in orde, anders was de kans groot geweest dat ze de spullen achter hadden moeten laten.

Gelukkig deze week toch nog een foto van een barbeel!!

 

Mijn goede vriend Ade was de afgelopen twee weken naar India geweest om te vissen op Mahseer, een barbeelsoort die andere afmetingen kent dan we hier gewend zijn. De zwaarste van de trip woog maar liefst meer dan 35 kilo. Ade stuurde een paar mooie foto's waarin hij laat zien hoe er daar gevist wordt.

Het gebruikte aas voor de mahseer

De stek....

schijnbaar was het er warm....

Één van de meer dan 100 gevangen mahseers . Het lijkt me een prachtige belevenis.

Ook hier wordt de vis met zorg teruggezet.

 

Op woensdag 5 en donderdag 6 mei is er een lezing over barbeel in het clubhuis van HSV de Snoek te Gendt. Op beide dagen zijn de gastsprekers Ade Kiddell en Frans Vogels. De aanvang van de lezingen op beide dagen is 20.00 uur. Entree is 5 euro. Na afloop is er ruimschoots de tijd voor het stellen van vragen. Opgeven kan nog voor beide dagen. Stuur me even een mailtje ( Klik op de foto) welke dag je wenst te komen.