week 19

Ook het laatste beetje geduld moeten we hebben...

 

Dit jaar is de gifbeker voor de barbeelvisser wel heel diep. Ook deze week bleef het koud, nat en guur. De watertemperatuur zakte zelfs op woensdag tot 12,4 C. In een week tijd is er bijna 4 C verloren gegaan. Het barbeelseizoen liep al achter en kreeg hierdoor zelfs nog een zetje erbij. De hele natuur blijft maar achter qua vissen. De rest lijkt zich weinig aan te trekken van de koude. In onze tuin heeft de merel al zijn tweede nestje en groeit en bloeit alles als een tierelier. Eerst een paar dagen thuis geprobeerd op te warmen na de koude en natte vorige week. De laatste dagen was internet ook nog weggevallen op de camping zodat ik thuis eindelijk mijn mails kon lezen. Op bijna 80% van de plekken waar momenteel gevist wordt op barbeel wordt er steeds geblankt. Gezien het aantal mails wordt er echt wel veel gevist op barbeel, toch laat deze het nog steeds afweten. De aanhoudende koude, zakkende watertemperatuur zijn hieraan debet. Ook niet te vergeten de paaitijd. De vissen zijn behoorlijk van slag lijkt me. De paai had al geruime tijd achter de rug moeten zijn. Op de bekende stukken waar in deze tijd al volop barbeel wordt gevangen is het zelfs heel stil. Net op dat ondiepe gedeelte zijn ook de kribben verlaagd afgelopen maanden. Door deze verandering zijn de kribvakken erg verzand en heel ondiep geworden. Het zou me niets verbazen als ook de grindbedden daar geheel verzand zijn en de barbeel op zoek is naar andere stukken om te paaien.

afgelopen weekend was het erg rustig met de scheepvaart. Landen met de hand op de waal was daarom een koud kunstje.

 

Afgelopen zaterdagmiddag hebben we een korte sessie gevist op de Waal. Al vroeg in de avond moeten we naar huis zodat we maar tot 16.00 uur kunnen vissen. Het water van de Waal is de afgelopen dagen gestegen, erg gunstig, de watertemperatuur is flink gedaald, zeer ongunstig!! Toch krijgen we in de iets meer dan drie uur die we vissen enkele mooie aanbeten en kunnen we 2 winde en 3 barbelen vangen. In haar eerste poging van dit jaar weet mijn vrouw ook meteen een barbeel te vangen. Zoals de laatste week al vaker is geweest zijn de 3 barbelen goed dik. De lengte ligt tussen de 55 en 65 cm. Alle vis die we vangen pakken de halibutpellet 8 mm van Sonubait (O pellet). Op deze zonnige zaterdagmiddag reageerd de vis meteen positief, net als vorige week 2 keer het geval was. In die hele week werden de barbelen aan de pellet gevangen. Regelmatig hebben we toen ook gevist met kaas maar daarop werden enkele winde gevangen.

Zondagmorgen reis ik naar het zuiden af om het een dagje op de Roer te proberen. De gehele week is de temperatuur daar net wat hoger geweest en ook vandaag wordt het flink zonnig is de voorspelling. Zonnig is het inderdaad maar de harde wind maakt het toch onaangenaam. Later op de middag wordt het zelfs bewolkt en ook meteen koud.

 

 

het blijft een schitterende rivier de Roer

 

Als ik aankom bij de Roer maak ik eerst een voerplek van hennep en kleine pellets van 2 tot 6 mm. Pas daarna maak ik de hengels klaar en na een klein kwartiertje liggen er twee lijnen in het water voorzien van een pellet en een stuk smac. Voor de zekerheid vis ik vandaag met electronische beetverklikkers, het schijnt er ook een slaapplaats te zijn.......... Toch blijft het stil. De eerste 2,5 uur hoor ik niets. Alleen een mooi gevecht kan ik waarnemen tussen een grote buizerd en een grote groep kraaien. Beide hebben in hetzelfde stuk bos hun nesten. Als de buizerd over de nesten van de kraaien scheert en er te lang blijft hangen naar hun zin, breekt er een ware oorlog uit. De buizerd legt het natuurlijk af. Even later zie ik een schitterend schouwspel van de natuur. Als de buizerd weer richting eigen nest gaat splits even later de zwerm kraaien zich in twee groepen en van twee kanten word de buizerd nu belaagd. De kraaien blijven in formatie en de aanval duurt een kleine 10 minuten. Prachtig om te zien hoe ze zich om en om op hun belager storten. Dit herhaalt zich een paar keer vandaag.

 

 

Deze ideale barbeelstekken zie je veel aan de Roer.

Na 2,5 uur verkas ik naar een andere plek waar meer stroming en neringen zijn. Dit is echt een ideale barbeelstek! Maar niet vandaag...ook hier na 2,5 uur zonder enige waarneembare beweging gezien te hebben verkas ik weer naar mijn eerste stek. Misschien ligt er nu vis. Meteen na het ingooien krijg ik op beide hengels mooie tikken. De eerste twee aanbeten sla ik mis, de derde is wel raak. Een grote brasem heeft mijn pellet gepakt. Daarna is het ook weer meteen stil. Met dien verstande dat er na een half uurtje steeds kleine luchtbelletjes boven komen. Een teken dat er brasem op de voerplek ligt. Ik vis nog bijna een half uurtje door met de pellets maar krijg geen beet.

op deze pellets kon ik de brasem vangen.

Vandaag heb ik ook gezoete zachte pellets bij en als ik die op de hair en haak zet is het meteen raak. In een korte tijd vang ik een aantal mooie platte en als ik stop met de gezoete pellet stopt de beet ook gelijk. Ik wacht weer een dik half uur voor ik weer overschakel naar de gezoete pellet. Meteen kromt de top van de hengel weer en vang ik weer brasem. Het laatste uur vis ik nog een eindje achter de voerplek in de hoop een barbeel te kunnen strikken. Om 19.00 uur vind ik het welletjes en keer ik huiswaarts. Vingen we al snel begin dit jaar de eerste barbeel op dit water, nu maanden en diverse pogingen later leert me tot nu toe dat hier geen grote aantallen te vangen zijn. Of dat ook zo blijft weten we over enige maanden als ook hier de watertemperatuur binnenkort normale waarde gaat bereiken. Vanaf afgelopen donderdag is de watertemperatuur van 12,4 naar nu 13,9 gestegen. Met de vooruitzichten voor komend weekend van 20 C of meer moeten we eindelijk afscheid gaan nemen van de winter lijkt me.

een paar dagen boven de 15 C en de barbeel is zijn kuit kwijt.

 

overige vangstmeldingen

Waal

Hey Frans,

Ik heb de foto van de barbeel met halve staart die ik al eens gevangen
had gevonden, het was al in Mei 2008!
Is precies even groot, de kleur lijkt wel anders maar die kan veranderen
en de foto's zijn genomen met een ander camera.
Als het dezelfde vis is dan is ie in 2 jaar tijd niets gegroeid...

Gisteren ( do) aan de Waal 2 stuks kunnen vangen, vandaag ( vrij) met moeite 1.


Groet Harold Zeebregts

de barbeel van 2008

en nu 2010. Zonder twijfel dezelfde !

 

Op vrijdag heb ik samen met mijn vaste vismaat gevist op de Waal. Voor de eerste keer trokken we erop uit om op die rivier de barbeel te belagen. Naast 5 barbelen mochten we ook nog eens 2 mooie winde vangen. Wij hadden een topdag!

Gerard Roosloot

Gerard

 

Hoi Frans

Gisteren op de Waal gevist en meteen succes met 2 barbelen.

groeten Ruud van Berlo

Ruud met zijn twee eerste barbelen van 2010

Roer

Hoi Frans,

mooi reportage van vorige week op je site,  ook mooie vissen ! Ik heb gistermiddag en avond gevist op de Roer, samen met Bas, hij heeft contact met me opgenomen via je site provincie contactlijst. Erg gezellig gevist samen, helaas heb ik er maar een gevangen, en Bas (zijn eerste barbeel poging) niks, volgende keer beter ! Ik mail een foto , vis was 61 cm, en best zwaar, de vissen zijn goed op gewicht naar de lange winter.

Gr Dick Gentry

Een mooi gebruinde barbeel van de Roer.

 

 

de Korum Twin tip 1,75 lb in actie

deze barbeel liet de hengel mooi buigen.