week 45

 

erg veel water

 

Deze week viel er erg veel water, vooral in het zuiden van Nederland. Onder de grens van de grote rivieren regende het op sommige plaatsen bijna 5 dagen. Zo ook in de streek waar ik woon. Erg veel last van wateroverlast hadden we niet. De velden waren soppig, maar geen straten die blank kwamen te staan.

Erger werd het onder de lijn van Roermond. Door de vele regenval ook in Frankrijk en België kreeg de Maas het zwaar te verduren. Niet alleen de Maas ook de grensmaas steeg in een paar dagen een paar meter. De geplande trip naar het zuiden moest ik zodoende uitstellen. Even had ik nog hoop op de Roer, maar uit ervaring weet ik dat een klein beetje regen daar al alles bruin van de modder maakt. Ook die rivier steeg in een paar uur. het water kolkte door de bochten. Daar waar we het normaal doen met + 75 was het nu +209. Ook de stroming die normaal 20 m3 is was nu 90 m3. Zondagmiddag kreeg ik nog wel een telefoontje van een plaatselijke visser van de Roer. Op veel plaatsen kon je gewoon niet aan de waterkant komen, door de ondergelopen weilanden. Toch gaf deze diehard het niet op, al bleef hij beetloos.

 

De watertemperatuur bleef stabiel deze week hangen rond de 10,5 C. De kribben van de Waal gingen gisteren ook onder water. Nog zeker tot woensdag zal het waterpeil stijgen. Daarna zal het rpeil overal zakken, de bruine kleur weer verdwijnen en kunnen we ons opmaken voor een hopelijk beter aankomend weekend.