week 46

weekendje Roer

 

Na drie visloze weken kon ik er dit weekend weer opuit trekken. Op veel plaatsen had je nog last van hoog water, toch was het mogelijk om op de kleine riviertjes al weer te vissen. De laatste twee dagen zakte het waterpeil van de Roer flink. Omdat de grensmaas op zaterdag geen optie bleek reden Frank Pullens en ik dus maar naar de Roer. Daar aangekomen bleek de waterstand toch nog veel hoger dan verwacht. Het stond zeker 2,5 meter hoger dan het zomerpeil wat ik gewend was. Waar ik normaal de grootste moeite had om de vis te kunnen scheppen ( steile wand) daar had ik nu geen last van. Het water stond een kleine 30 cm lager dan de oever.

zaterdagmiddag was het goed toeven aan de Roer.

Het water kolkte flink tussen de weilanden door. Af en toe kwam er een boomstammetje voorbij, en langs de oevers lag veel drijfvuil wat de waterstand van een week ervoor verraadde. De helderheid van het water viel me veel mee. Ik had een bruine massa verwacht, maar we konden toch al redelijk ver weg kijken. Daarom besloten we om de hengels ver uit de oever af te steunen. In een ruime bocht voerde we wat hennep en een paar handjes pellets. Teveel voeren heeft op dit water helemaal geen zin. Vaak krijg je hier een snelle aanbeet waarna een lange stilte kan volgen. De Roer leent zich niet voor grote aantallen.

Frank met een 60+er

De stroming die normaal langs de buitenkant van de oever raast, was nu verplaatst. Een kleine 10 meter meer naar het midden, waardoor de buitenkant één grote nering werd, met terugdraaiend water. Tegen de stroomnaad gooide we een montage en de andere meer richting bocht waar het water minder stroomde. Na 1,5 uur hadden we nog helemaal niet gezien, reden om de hengels net buiten de bocht richting recht stuk af te steunen. De montage met een pellet verdween tegen de stroomnaad op ongeveer 20 meter van ons vandaan, en de tweede met kaas op ongeveer 40 meter. Terwijl we de spullen nog aan het herschikken zijn zien we de hengel met kaas al flinke tikken maken. Frank slaat meteen aan en voelt meteen contact met de vis. Aan de top te zien lijkt het een brasem. De vis komt vrij gemakkelijk mee wat onze vermoedens op een brasem alleen maar bevestigen.

mooi ontwikkelde baarddraden.

De eerste keer dat ik een mogelijkheid heb om te scheppen zet ik het schepnet voor de vis en meteen breekt de steel....tegelijk neemt de vis een korte run. Toch?? We hoeven maar even te twijfelen want meteen komt de vis boven en kan ik hem met de korte steel net scheppen. Toch een barbeel ! Met een dikke 60 cm een mooie maat.

We maken ons nu op voor meer. Zoals verwacht blijft het eerst een tijdje stil. Na iets meer dan een uur krijgt Frank op zijn hengel een run. Ook nu is hij er vrij snel bij, maar de molen blijft lopen...Hij kan alleen de hengel tegenhouden, terwijl de spoel steeds verder afloopt. karper? Een kleine 40 meter verder schiet de lijn onder een overhangende boomstam door en even later stopt de afname van de molen. Het binnendraaien kan beginnen... Net voor de struik blijkt dat de lijn verstrikt zit in de takken.

een lange run...

Na enkele vruchteloze pogingen om die los te krijgen stelt Frank voor de lijn achter de struik door te snijden en deze daarna weer te knopen....Een beetje angstvallig houdt ik de lijn in mijn vuist....als er een run volgt snijd de lijn door mijn hand. Ik trek niet en gelukkig de vis ook niet. Snel wordt de hoofdlijn weer geknoopt en kan het binnendraaien weer beginnen. Al er nu een run volgt zal er zeker lijnbreuk volgen op de knoop. De montage blijkt ergens vast te zitten en na een paar zwiepen komt deze toch los, waarna het binnendraaien weer kan beginnen. Meteen komt er een grote tros wier naar boven en blijkt de vis verdwenen. Jammer maar we zullen nooit te weten komen wat het was....

tot in de volgende bocht duurde de lange run.

de rest van de middag blijven de toppen bewegingsloos staan. We zitten de rest van de tijd lekker in de zon en zien om de paar minuten enkele vluchten ganzen overtrekken naar het zuiden. Een koude winter???? Tegen half 5 stoppen we en voer ik wat pellets in de stroomnaad. Morgen staat een volgende sessie op het programma...Vol verwachting klopt ons.......

Op zaterdag was het de hele dag druk boven ons, allemaal richting het zuiden.

Zondagmorgen is het een heel stuk kouder. Vandaag gaat Jeroen Gruijs mee. Jeroen is naast wedstrijdvisser ook een barbeel liefhebber. Vooral in het buitenland in zijn vakanties zoekt hij vaak kleine stromende riviertjes en heeft al ettelijke barbelen weten te vangen. Het heeft flink gevroren kunnen we zien als we aankomen op de stek. Kleine plassen in het weiland zijn al bevroren. Ook het weiland is helemaal wit. Zaten we gisterenmiddag in onze trui, nu scheelt het zeker 12 C.

zondagmorgen bleef het lang wit.

 

Kort na aankomst zitten we al te vissen. Vol verwachting klopt ons.. nog steeds, en dat blijft het doen de hele dag..... De toppen blijven roerloos staan. Ook witvis heeft schijnbaar het voerspoor niet gevonden. Tegen half 5 hebben we er meer dan 6 uur opzitten. Het koelt weer hard af en wachten tot na de schemer heeft in mijn ogen geen zin. Vandaag werd het rond 14.00 uur pas een beetje aangenaam en nog voor 15.00 koelde het al weer flink af. Die tijd was te kort om de vis aan de gang te krijgen. De flinke terugval in temperatuur was de spelbreker. Het voerspoor wat enkele vissen had moeten opleveren was ook hier niet tegen bestand. Toen een aanbeet na een half uur uitbleef wist ik dat het zeer moeizaam zou worden. Enkele pogingen wat verder uit de stroomnaad leverde ook niets op. De twee dagen leverde 1 barbeel op. Wat dat betreft was de missie geslaagd.

De watertemperatuur zakte deze week ruim onder de 10 C. en staat nu op 8,8 C. Met de verwachtte vorsten komende nachten van -6 of meer maakt het er nu even niet beter op. Toch maakt dit juist de uitdaging nog groter om door te gaan. De kribben van de Waal zijn vandaag weer net zichtbaar geworden. De waterstand op de IJssel blijft nog een paar dagen hoog. Komend weekend zal op beide rivieren weer gewoon gevist kunnen worden. Vanaf nu wordt het steeds taaier om daar nog barbeel te vangen. Ook daar blijft het een uitdaging en zal er zeker door enkele doorgevist worden.

In tegenstelling tot zaterdag kwam er op zondag niet één gans overvliegen.