week 16

 

Het voorjaar van 2008 was erg warm met eind april twee weken temperaturen van meer dan 30 C. De waterstand toen was erg laag in de grote rivieren. De barbeel liet het in die periode vaak afweten. De vangsten waren toen erg wisselvallig en er werd veel geblankt. Het lijkt erop dat deze periode van toen zich nu herhaald. Op zich zijn de omstandigheden erg ideaal voor de barbeel, toch laten ze zich nu ook niet goed vangen. of ze zich al aan het opmaken zijn voor de paai?? Dat is alleen maar gissen. Kijkend naar de natuur lijkt het er wel op. Temperaturen die vrij hoog zijn voor de tijd van het jaar, een watertemperatuur die hard naar de 15 C gaat. Wat ik weet van documentatie vanuit Engeland is dat barbeel gaat paaien als de watertemperatuur een waarde heeft van boven de 17 C. In 2008 hadden we net in die periode plotseling erg hoog water, waarna het ook weer snel zakte ( binnen 1,5 week) Waarschijnlijk is er toen veel kuit verloren gegaan en dus ook jonge aanwas. Als ik nu kijk naar de waterstand ( Nijmegen 579 ) dan is dat al een lage zomerstand. De verlaagde kribben zijn al weken te bevissen en liggen zelfs vrij hoog uit het water. Voorlopig komt er aan deze periode nog geen einde. De verwachting is een vrij warm en droog pasen en voor de week erna zijn de vooruitzichten ook al droog en warm. Zou de barbeel zich nu al opmaken voor de paai, dan wachten ons nog minimaal twee slechte weken qua vangsten....

Afgelopen donderdagmiddag ben ik samen met Frank Pullens naar de Waal geweest. Richting Zaltbommel is voor ons dan de kortste weg. Niet de meest ideale plek voor barbeel, toch worden ze daar redelijk goed gevangen. Ondanks de goede omstandigheden was het erg moeizaam en wisten we uiteindelijk twee barbelen te vangen. Geen grote, maar barbeel is barbeel, en ook die van 50 cm geven een lekkere strijd. Ook in deze streek erg veel zand, maar dat ben ik daar gewend. Beide barbelen wisten we te vangen met een pellet. De andere aassoorten werden niet beroerd. Omdat de scheepvaart aan de zijde waar we viste ver uit de kant bleef was het mogelijk aan deze krib een mooi voerspoor te maken. Helaas was de barbeel nog niet massaal aanwezig...

Zaterdag heb ik een krib voorgevoerd die ik voorheen nog niet bevist had. Na het voeren heb ik even een half uurtje gevist maar geen aanbeet gehad. Het viel me wel op dat de neringen ver buiten de krib lagen. De montage bleef erg slecht liggen en werd vaak naar binnen gedrukt. Eigenlijk te ver om in de barbeelzone te komen. Toch besloot ik om zondag terug te gaan, temeer omdat ik al redelijk wat had gevoerd.

Zondagmiddag was het al redelijk warm. Geen wind aan het water maakte de gevoelstemperatuur veel hoger dan die was. Dat zou dus een rood koppie op gaan leveren..... Ik wist dat als er barbeel aanwezig zou zijn ik er binnen 10 minuten minimaal 1 zou hebben. Omdat ik de dag ervoor gevoerd had begon ik al meteen in de derde nering een paar korven met droge pellets te brengen. De ander hengel stond al in de vierde nering met een geweekte mix van pellets in de korf. Het bleef het eerste uur erg stil. Ver buiten verwachting... Na dat uur besloot ik meer te gaan zoeken en verving ik de zware korven door wartellood van 80 gram. Hiermee liet ik één montage flink rollen in de vierde nering op zoek naar barbeel. Met de andere hengel ging ik op zoek dichter bij de krib. Normaal als je voorvoerd ligt de vis niet kort achter de krib. Nu dus wel....Binnen 10 minuten had ik twee barbelen en 1 brasem kunnen scheppen. Ook nu weer geen grote barbelen, ca 40 en 50 cm, maar ook deze twee telde... Na die 10 minuten was het weer meteen gedaan, wat ik ook probeerde. Na 3 uur vissen hield ik het voor gezien. Voor mij krijgt deze krib een rood kruisje ten teken dat ik hier niet meer hoef te komen. De montage is bij deze plek niet in de stroomnaad te houden. Een voerspoor is hier niet aan te leggen. Ook vond ik dat het hier te diep was. Ik had zeker 7 tellen nodig met een korf van 240 gram. Volgende keer gewoon naar een andere krib er zijn er nog genoeg.....

 

overige vangstmeldingen Waal

 

Hey Frans,
 

Afgelopen vrijdag ben ik nog naar de Waal geweest, van half 2 tot half 7 op twee kribben. Helemaal niets gevangen, één keer twee korte tikjes gehad, verder niets....
Op krib 1 vrij veel vuil aan je lijn, plantenresten en bladeren, op krib 2 lag een hele rare nering, de eerste 25 meter vrij normaal en dan ineens werd je montage bijna op het strand gedrukt, zeker als er een schip langskwam.
De omstandigheden waren ook niet geweldig, een gedaalde watertemperatuur en een variabele windrichting.

 
Ik wil komende vrijdag waarschijnlijk met mijn pa naar de Waal gaan, misschien eens bij Zaltbommel gaan kijken.

 
B.v.d.
 
Groet Harold

 

overige vangstmeldingen IJssel

 

Hallo Frans,

Net terug van een korte sessie op de IJssel. Voor het eerst sinds lange tijd door een BOA gecontroleerd. Tijdens het controleren van mijn papieren begon de slip van één van beide hengels te gieren en stond de hengel krom in de steun. Kon meteen voelen dat het een mooie zou zijn. Helaas was ik vergeten het schepnet klaar te leggen. Gelukkig kon de BOA mij assisteren bij het lande van een barbeel ven 70 cm.  Zie foto. Zo zie je maar weer, dat er ook goede BOA's zijn.

Afgelopen weekend 2 korte sessies, maar geen barbeel. Alleen brasem. Zo te horen en te lezen zit de paaitijd er aan te komen of is al begonnen.

Groeten,

Lorenz

 

Hallo Frans,
 
Hier een visverslag van afgelopen vrijdag 15 april.
 
Afgelopen vrijdag heb ik weer aan de IJssel zitten vissen.
  Nadat de collegabarbeelvisser contact had opgenomen, heb ik gevraagd of hij op de stek wilde voorvoeren.
  Dus de verwachting was hooggespannen, toen ik vrijdagochtend neerstreek.
  Nadat ik zelf eerst wat schapenkorrels, pellets en grondvoer in de stroming had geworpen, ben ik rustig mijn hengels op gaan tuigen.
 
Allereerst 2 meter lijn van de molen afgehaald, en toen voor allebei de Beastmasters de zware optuiging gekozen ( classic 2.0 en de power de 2.25).
  Aangezien ik vorige week weinig kon inbrengen tegen die keiharde runs, en ik de vis niet van beneden de krib omhoog kon halen. Na eerst een winde van 50 plus en 3 brasems van 50 plus te hebben gevangen, ben ik van aas veranderd. Op allebei de hengels de crab/halibut pellets gedaan.
  Waarna ik een enorme run kreeg op de 2e hengel ( de power 2.25), deze was echter niet te stoppen en dook precies weer op de zelfde plek onder de krib net als vorige week! Ik heb nu toch het idee dat dit geen monster barbeel is geweest maar een meerval. En weer was mijn nieuwe onderlijn naar z`n grootje!!


 
Na een tijdlang geen aanbeet gehad te hebben, ging ik maar opruimen, met nog 1 hengel erin komt er net nadat een schip gepasseert is een duidelijke aanbeet, en heb ik alsnog mijn barbeel gevangen!!
  Deze barbeel is 62cm en heeft als duidelijke kenmerk een soort van hazelip en een ingescheurde rugvin, ik ben benieuwd of ik binnenkort JanJaap nog een keer aan mijn hengel tref! Het viel me ook op dat de vissen geen bloedzuigers meer hebben zoals vorige week. Al met al viel het dus best tegen op de voor gevoerde krib, veel witvis en weinig barbeel!
 
Tot de volgende keer!!
 
Groeten,
 
Robin Vieleers