week 18

stormachtige wind en veel blanken

laag en ondiep water

Het viel deze week op de kop van de kribben niet mee me om met de harde lekker te vissen/ zitten. Het leek wel herfts met deze harde noord-oosten wind. Koud was het geenszins, al daalden de temperaturen in de nacht wel flink. Ook kwam er een deel smeltwater mee vanuit de bergen waardoor de watertemperatuur bijna 3 C zakte deze week. Dat samen met de beginnende paai van de barbelen deden er ook deze week voor zorgen dat de vangsten weer minimaal waren. Niet alleen aan de IJssel maar ook aan de Waal was het stil op vele plaatsen. Het waterpeil steeg een fractie en was te weinig om het naar een gunstig resultaat om te buigen. Zondagmiddag toog ik naar de Waal met in het achterhoofd de wetenschap dat er op diverse plekken geblankt was. Mijn verwachtingen waren niet hoog, met een aanbeet zou ik al tevreden zijn.

mooie parabool van de hengel

Die verwachtte aanbeet kwam al na goed 20 minuten. Meteen bij het aanslaan voelde ik dat het een grote zware vis moest zijn. Met de grootste moeite kon ik hem binnendraaien. Het was niet echt het vuilniszak gevoel, toch voelde hij zwaar aan. Toen de barbeel korter aan de kant verscheen ontstond een geweldig gevecht. Steeds maar weer nam hij een run en een duik naar beneden. Toen ik hem eindelijk goed boven zag komen bleek ik hem in zijn rugvin gehaakt te hebben. de grootte viel erg mee, goed 60 cm, maar doordat hij in zijn rugvin gehaakt was, was de barbeel ook extra sterk en minder goed stuurbaar.

vanwege zijn lengte en dikte toch maar even meten en wegen

Ik voorzag mijn hair weer met twee elipse pellets en gooide de montage weer in de derde nering. Terwijl ik de hengel in de steun plaatste liet de andere tikken zien op de top. Toen ik aansloeg voelde ik helemaal niets en liet de montage verder liggen in de tweede nering. De steun die ik normaal gebruik ( driepoot hoog afgesteund) had ik nu vervangen door een lage steun waardoor de hengels meer naar het water steunde en laag stonden. Hierdoor had ik minder last van de wind. Na een kleine 40 minuten volgde de derde aanbeet al. Ook deze bleef lang liggen op de bodem en voelde weer aan als een vuilniszak. Ook nu kwam de barbeel tergens langzaam mee. Waar een barbeel normaal kort aan de kant er nog een paar laatste spurts uitperst, bleef deze barbeel erg rustig. Na de dril kwam hij vrij makkelijk boven en bleef daar liggen. Ook deze was weer dik in de 70 en erg dik. Na meting bleek zelfs dat hij net de 80 cm aanraakte!! Dat was voor mij al weer een tijdje geleden. De weegschaal stopte bij 6100 gram ( 13.4 lb).

Een uurtje later vingen we de derde barbeel van de middag en besloten we te stoppen. Ook deze middag had ik ondanks de lage waterstand geen last van de neringen die ver in de kribvakken liepen. Ook de wind kon geen vat op mijn lijn krijgen, waardoor de montage goed in de stroomnaad bleef liggen. In totaal gebruikte ik vandaag maar 6 korven met voer, echt minimaal, maar wel met een maximaal resultaat. Hopelijk gaat na vandaag de harde wind wel liggen, dat maakt het een stuk aangenamer op de kribben...

80 cm en 6100 gram ( 13,4 lb)

 

Overige vangstmeldingen Waal

 


Hoi Frans,
 
 
W ind, W aai, W oei, en W einig W ater aan de W aal. Kortom: veel W 's en W eing vis.
Het was moeilijk en moeizaam  de afgelopen 2 dagen.
Moeilijk om je korf op z'n plek te krijgen en te houden, en moeizaam met de vangst.


 
Slechts 2 barbelen op deze 2 dagen, maar een "koninginnebarbeel" van 72 maakte het nog enigszins goed zaterdag.
 
Hopelijk zwakt die vervelende harde oostenwind volgende week iets af.
 
 
Grjus
 
Frank