week 32

barbelen bij de buren zijn groener....

Na afgelopen week teruggekeerd te zijn uit italië met warm weer en veel barbelen was het in Nederland weer wennen. De vangsten op de Waal en IJssel waren weer niet spectaculair en dus koos ik voor een dagje Ardennen samen met Harold. Daar was het lekker zonnig en de konden we weer helemaal op zicht vissen. Dat is zo spectaculair!! De hele aanbeet en de gehele dril is te volgen in het ondiepe water. Deze keer maakte we bij aankomst 4 voerplekken en bezochten deze om beurten. In een paar uur leverde dat 12 barbelen en 1 kopvoorn op. Niet alleen smac maar ook kaas en pellets leverde aanbeten op. Telkens werden de hengels hoepeltje krom getrokken en zagen we de barbeel van links naar rechts door het water schieten als ze gehaakt werden. Dat geeft het vissen op barbeel daar een extra demensie.

een oude bekende....

Als je de foto's vergelijkt met die van de Waal of de Po dan zijn de barbelen uit de Ardennen wel heel erg mooi. Sommige hadden een bijna zwarte rug en mooie oranje vinnen. Deze vinnen zijn in het water altijd te volgen. Daarnaast kun je ze ook vaak zien flanken. Dat zijn de momenten dat ze voedsel aan het zoeken zijn. Zag ik op een bepaalde pelk geen barbeel en had ik er wel gevoerd dan gooide ik in het donkere gedeelte van het water en bleef een aanbeet niet lang uit. De vrijloop montage had ik nu omgebouwd naar een vastlood systeem. Eenvoudigweg door en loodhageltje achter de runring te plaatsen. Net als in de winter visten we nu met de hengel in de hand en geheel op gevoel. Je kunt hierdoor alles in de gaten houden behalve je top.... De lange onderlijn deed nu ook weer zijn werk, met het aas steeds aan de hair. Slechts even probeerde ik het aas op de haak aan te bieden, maar enkele missers hieraan deden me besluiten de rest van de dag het aas weer aan de hair te doen. Harold is later in de week ook nog naar de Ourthe geweest en ook daar waren ze erg donker van kleur en goed te vangen. .

zo mooi van kleur...

Zaterdagmiddag probeerde ik het aan de Waal een paar uur en na de zeer goede vangsten in de dagen ervoor was het erg wennen om naar toppen te kijken die helemaal niet bewogen. De lichte stijging van het waterpeil was minimaal. Ook duidelijk zichtbaar was de vakantieperiode bij de scheepvaart. Soms bleef het wel een kwartier helemaal stil. Kwam er dan eens een boot dan was het nog vaak plezierjacht. Minder scheepvaart is nooit positief, al zou je juist denken van wel. De neringen blijven dan bewegingsloos op dezelfde plek en je zou dan juist een mooie voerplek aan kunnen leggen. Maar als de scheepvaart mindert ligt de vis helemaal stil. Na bijna 3,5 uur pakte ik bij een naderende bui beetloos in.

 

Even later ging de hemelsluis open om pas zondagmiddag laat dicht te gaan. Slechts 3 uur bleef het droog. Rijdend langs het water kwam ik een hele korte krib tegen. Op dat moment was het al even droog en om te kijken hoe de bodem daar was trok ik een paar keer met een loodje over de bodem. De korte tikjes verraadde grind. Gewapend met 1 hengel en een stukje kaas heb ik er een uurtje gevist en dat leverde 3 barbelen op. Al was bij 2 van hen het woord barbeeltje beter. Met amper 25 cm waren ze wel erg klein maar de pret was er niet minder om. De tikken op de top trouwens ook niet... De derde was wel heel wild en trok de steun helemaal om en de hengel richting water. En dat voor een 50+ barbeel! Korte tijd later werd het weer donker en kon ik weer richting camping. Mijn herfstvakantie zit er bijna op. Gelukkig heeft het elke dag geregend zodat we niet hoefde te sproeien.... Leuk is anders maar hier in dit kikkerlandje kun je alles verwachten. Toch ondanks de vele regen die we in deze streek hebben gehad bleef het waterpeil vrij laag. Niet één keer verdwenen de kribben onder water. De watertemperatuur schommelde flink de laatste week aan de Waal. Benieuwd wat komende week gaat brengen. De voorspellingen geven enkele droge dagen met zon en ca 23 C. Inderdaad de vakantie zit er op voor sommige delen, het wordt mooi weer....

Overige vangstmeldingen

 

Waal

Hoi Frans,


Ik had vandaag een meevaller op het einde van mijn visavond. Het begon te regenen en ik besloot mijn spullen op te ruimen. De eerste hengel zat al in mijn foedraal waarna ik de tweede uit de steun pakte om op te tuigen. Ik draaide de lijn strak en probeerde in te schatten naar welke nering hij 'uitgelopen' was. Terwijl ik dit deed, kreeg ik beet. Misschien zorgde het stukje indraaien voor het verplaatsen van mijn kaasblokje dat de barbeel deed beslissen om toe te bijten. De montage was uitgerold tot na de 3.e nering en het was dan ook een prachtig gevoel om deze vis die hele afstand binnen te drillen. Het was niet gemakkelijk en ik was dan ook blij toen ik hem in mijn net geland had. Nadat ik de vis bij had laten komen, heb ik hem gemeten en gefotografeerd. Het was een barbeel van 70 cm.

Groetjes Freek

 

 

 

 

Hai Frans,

 

Vanmorgen vanaf 20.00 weer aan de waterkant , min of meer mijn vaste plek. Alles zag er goed uit, uitzonderlijk weinig scheepvaart, geen regen, weinig wind, later op de dag beetje zon,….dus kom maar op. Afgezien van een enkel klein tikje  (zeker kleintjes of een lijnzwemmer) helemaal niets die ochtend.

Rond 11.00 uur begon de zon door te komen. Ik voelde het warmer worden en het bleef er gewoon eng uit zien allemaal…Ik moest wachten op die ene vis, want ik voelde dat ie moest komen…

Nou rond 12.30 op mijn rechterhengel op ca. 65-70 mtr. Zonder voerkorf, alleen 160 gr. lood met kaas op de hair. Een prachtige aanbeet, heel definitief, dwars door de baitrunner. En hij bleef doorlopen. Ik voelde direct dat het een respectabele vis was, zwaar en hij bleef diep en vocht voor mij zeldzaam hard, regelmatig dwars door de slip, niet alleen op die hele afstand maar ook in het gedeelte daartussen. (daar herken je meestal aan dat het om een leuke vis gaat toch?) Vooral vlakbij de krib, wauw dit voelde echt als een mooie vis.

Uiteindelijk geland, onthaakt en snel een foto. (gaat hierbij, maar zegt weinig vanaf mijn telefoontje)

In elk geval de eerste echte vis van mij dit jaar. Ik denk dat die grotere jongens zich meer bevinden in het eerste deel vd Waal daar rond N'megen.

Rene van Doornum

 

Hoi Frans,

Vandaag 1 e dag van de vakantie met gezin lekker aan de Waal in het zonnetje wat barbeel gevangen.

Resultaat, 9 stuks en allemaal 60 cm +, met een 72 en 76 cm uitschieter. Niet slecht voor een paar “barbeel beginnelingen” toch ?

Groetjes, Rob en Daniel

 

 

 

Inderdaad niet slecht voor een dagje...

 

duidelijk kleurverschil van een barbeel uit een diepe en ondiepe rivier

 

Ardenner en een Po barbeel hebben ook veel kleurverschil

 

Ook de dames weten ze goed te vangen.