week 33

 

59

 

Niet alleen wisselvallig weer ook wisselvallige vangsten. Op zich niet erg en ook begrijpelijk, vervelend is gewoon dat er weer stevig en vaak geblankt wordt. Een paar weken geleden leek het erop dat we eindelijk de goede kant op gingen. Helaas blijft het moeizamer dan we willen. Ik merk zelf ook duidelijk het verschil met vorige jaren. Ga je dan nuchter kijken kun je niet anders concluderen dat er minder barbeel aanwezig. Vergelijk ik het met de verschillende rivieren dan zijn die juist wel constanter. Ook al veranderd daar het weer ook, net zoals de luchtdruk, de waterstand enz enz.

Puur kijkend naar de berichten die ik krijg en wat ik zelf ook ondervind zie je gewoon dat het alom moeizaam blijft. Ooit zit er een uitschieter bij in de vangsten maar gemiddeld moet je nu heel tevreden zijn met een paar aanbeten per sessie. Diverse oorzaken worden geopperd en aangedragen en overal zit wel iets in. Feit blijft gewoon dat we er nog te weinig vanaf weten en nog te onervaren zijn met de barbeel. Konden we ze inderdaad maar eens volgen....Een nadelige bijeenkomst voor ons is dat zeker de Waal een niet te vergelijken water is. Een IJssel enigzins maar ook die is vrij uniek. Zeker is wel dat ze beide met elkaar te maken hebben want de slechte en goede periodes zijn steeds overeenkomstig. Ook in de koude periode hebben beide dezelfde negatieve overeenkomst; geen barbeel te vangen... Momenteel kunnen we niets anders doen dan accepteren wat zich nu afspeelt en van de ervaring leren die nu nog in de toekomst liggen.

Mijn laatste vakantieweek was ik een paar dagen op de camping en had ik de tijd om enkele keren op dezelfde stek te vissen. De vele buien maakte echt lang vissen niet mogelijk. Alleen op donderdag bleef het een tijdje droog en kon ik langer vissen. Het waren constante dagen, elke dag een paar barbelen in korte tijd. Soms was het bijtmoment bij aanvang en ook een keer na twee beetloze uren. De vangsten liepen in aantal niet op iets wat voorheen bijna als normaal voor me was. Ook de maten waren constant, of rond de 40 cm of rond de 60 cm.

Naast berichten van barbeelvissers heb ik ook contact met diverse verenigingen die hun wedstrijden vissen op de Waal en IJssel. Ook bij hun is een duidelijke neerwaarste spiraal te herkennen. De vele aanbeten tijdens een wedstrijd zijn nu ook minimaal. Ook een belangrijke graadmeter die wijst op een minder grote populatie.

Het weekend voorspelde veel zon en hoge temperaturen. Het zichtvissen van een paar weken geleden wilde ik nog wel een keer meemaken en dus togen we naar de Ardennen voor twee dagen. Op woensdag steeg het waterpeil en de afvoersnelheid aldaar en op vrijdag was het weer normaal. Geen vuiltje aan de lucht dus....klopt maar wel in het water... De rivier had een bruine kleur bij aankomst. Niet ongunstig, die verkleuring. Het zicht was heel beperkt al zag je de barbelen wel flanken op sommige plekken. Meteen bij aankomst voerde ik wat hennep en kleine pelltes op twee plekken. Na een half uurtje wachten vingen we in korte tijd 1 barbeel en 2 dikke kopvoorns. Het waterpeil zakte zienderogen, de stroming werd minder en de aanbeten bleven geheel uit. Heel langzaam werd het zich beter, meer omdat het peil zakte. Flanken konden we niet meer waarnemen, iets wat altijd te zien is kort voor een aanbeet.

ze werden steeds dikker.

Wel werd het duidelijk dat de verkleuring van het water meer inhield. Het was niet verkleuring meer fijne drab die meegevoerd werd. Tegen de avond was ook duidelijk zichtbaar dat die drab zich afzette op de bodem. Later ben ik het water ingelopen en het zag eruit als fijne papiervezels. De gehele bodem was bedekt met een kleine cm bruine drek. Tegen de tijd dat we stopte steeg het waterpeil in korte tijd een cm of 15 en nam de stroomsnelheid ook weer wat toe, net als de bruine kleur.

éénoog wilde weer een stukje smac..

Zondagmorgen was de 15 cm stijging weer verdwenen, net als de meeste stroming. Het zicht was iets beter al overheerste de bruine kleur nog wel. De barbeel reageerde nu veel beter en was de hele dag door goed vangbaar. Opvallend was wel dat de aanbeten steeds op dezelfde plek waren en andere gevoerde plekken niets opleverde. Ook op die andere plekken geen geflank te zien. Naast de constante aanbeten hadden we nog een opmerkelijk ding. De eerste barbeel van de dag was vriend éénoog....Alle overige barbelen waren exact van dezelfde maat, allen 59 cm. Het enige verschil onderling was dat ze steeds dikker in omvang werden. Het blijft een mooie gewaarwording om steeds de aanbeten te voelen. Vissend met de hengel in de hand is daar zo mooi en ook zo apart. Het gevoel daarin wordt steeds beter en de techniek daarvan ook. Ook nu zijn kleine details doorslaggevend als het gaat tussen wel of niet vangen. De laatste weken heb ik nu een paar keer de Ardennen bezocht en samen met dit weekend is me opgevallen dat er vrij veel gevist wordt in de aanwezige riviertjes. Vooral de plaatselijke bevolking vist met een korte hengel en met made als aas op de kleine elritsen. Persoonlijk zie ik er de lol niet van in... Ze weten echt wel van de aanwezigheid van de barbeel. Al vinden ze het zeer vreemd dat ik smac gebruik als aas. Een pellet is al helemaal onbekend. Alom wordt daar kaas gebruikt als aas.

duidelijk te zien de afzetting van de bruine laag

Niet alleen de aanbeten daar blijven uniek, ook de strijd erna is een belevenis op zich. De barbelen daar lijken nog meer gas te geven en de runs blijven maar doorgaan. Het vergt alles van het materiaal maar ook van de visser. Het gevoel daar blijft fantastisch met een duidelijk veschil ten opzichte van de Waal. Dat de vertroebeling ook gevolgen had voor de barbeel was zeer duidelijk. Op zondag duurde het bij allen lang voordat ze hersteld waren. Dat was de eerste keer dat ik in de Ardennen een barbeel moest laten herstellen. Nu moest het bij alle 9 stuks. Ze hadden het soms echt moeilijk een teken dat er weinig zuurstof in het water zat.

Vissend op gevoel geeft je de tijd om goed rond te kijken. Het observeren van het water...het kijken naar de duizenden kleine vissen met daartussen de nog veel meer aanwezige jongbroed. Het lijkt wel een paradijs als je in het water kijkt. Als die allemaal groot zouden worden..... Ondanks de vele kleine vissen kort aan de oever zie je er geen ijsvogeltjes. Wel hoor je op sommige plaatsen de roep van de visarend...en even later zie je die hoog in de lucht zweven. Zo heeft elke streek en water weer wat. Langzaam maar zeker merk ik wel dat ik steeds meer aangetrokken wordt door de Ardense rivieren. Naast de Ourthe is ook de Ambleve wat visstand betreft gelijk. De Ourthe is gemiddeld wat breder en ondieper. Dat maakt het zoeken naar geschikte plekken wel eenvoudiger. Vaak zit op die rivier de vis geconcentreerder op de plek. De omgeving maakt het plaatje kompleet. De woeste Waal is uniek, maar de Ardense rivieren ook...

 

 

Overige vangstmeldingen

 

Waal

Hey Frans

Zaterdagochtend was ik naar de Waal geweest. Binnen een uur had ik er 3, wel allen klein, twee 40ers en één van 29 hele centimeters... daarna viel het helemaal stil
Ben tegen 10en naar een andere krib gegaan, ook daar geen tikje gezien, rond 12 uur ben ik gestopt.
 
Groet Harold

zondagmiddag een gezellig weerzien met Bart en zijn zwager.

 

IJssel

 

Hallo Frans,
 
Hier wat foto`s van afgelopen weken!!
 
Aangezien de barbeelvangsten zo slecht waren ben ik een aantal dagen wezen karperen.
 
Dit zijn de leukste de 1e is van 15kg en de 2e van 9.3kg allebei op de barbeelstokken van 2.0 en 2.25LB echt leuk !!


 
Terwijl ik bezig was met de eerste vis, ging mijn 2e hengel bijna het water in en had al snel 50 lijn meter te pakken . 
 
Daarna weer wezen barbeelvissen en 2 weken terug een leuke barbeel van 62 cm.
 
Mijn zoontje Martijn ving 2 leuke windes van 55cm.
 
Vorige week woensdag geen tikkie op mijn hengels gehad tot 18.15 ( vanaf 11.00 ) mijn hengel krom ging en na een hard gevecht een barbeel van 70cm kon landen!


 
Heerlijk weer zo`n hard gevecht, ik had mijn heavy feeder ingezet als 2e hengel omdat ik steeds van die harde runs kreeg die onder bij de krib eindigden en met deze hengel kon ik de vis iets makkelijker onder bij de krib wegtillen.
 
Alle vissen zijn gevangen op de Marine Halibut pellets 20mm, ESV Supplies verkoopt deze trouwens ook en ze vangen goed !!

Groeten,
 
Robin Vieleers

 

Hallo Frans,

 

Afgelopen vrijdagmiddag en avond wezen barbelen op de IJssel.

De vangst was matig, een barbeel en twee voorns.

Allen op kaas.

 

Groeten van teun

 

Hallo mnr Vogels,

 

U heeft een prachtige site over het barbeel vissen alleen mis ik bij de kop, waar kan ik een barbeel hengel kopen? een winkel voor de mensen uit het noorden.

Ik kan u een aanrader geven want in Heerenveen-Zuid zit een speciaalzaak die zijn weerga niet kent en die alles in zijn 360m winkel heeft wat een barbeel visser nodig heeft.

Alle merken liggen er zoals het gehele Korum assortiment en veel spullen van Fox,Spro en Shimano.

Ik neem aan dat u deze winkel snel zult toevoegen aan de rij om het geheel compleet te maken.

 

Vr Gr Arnold Bilijam,

Eigenaar van :

HSC Arnold

Marktweg 23

8451 cd Heerenveen-zuid ( Oudeschoot )

 

www.hengelsportcentrumarnold.nl

 

Oke bij deze....