week 34

 

Stabiel plaatselijk goed

Afgelopen week viel er plaatselijk veel regen en was het soms onmogelijk om op de kribben te komen. Het waterpeil bleef redelijk stabiel en in de strook van de IJssel was het ook erg nat. Plaatselijk werd er redelijk gevangen maar zoals gewend werd er ook geblankt. Deze week werden sommige kribben een paar dagen achtereen bezocht. Vorig jaar had je dan oplopende vangsten oftewel elke dag ving je meer op de stek. Ook vaak steeds groter. Deze week bleven die oplopende vangsten ver achter, het werd eerder slechter op plekken. Zowel voor de Waal als de IJssel gold dat het plaatselijk goed was. 6-7 barbelen in een paar uur was daar mogelijk. In tegenstelling tot plekken waar bijna 12 uur gevist werd tegen slechts een aanbeet. Een wereld van verschil met slechts 2-3 jaar geleden.

je kunt niet jong genoeg beginnen...

Normaliter zijn augustus en september goede barbeelmaanden en geheel volgens het beeld dit jaar bleef de eerste van die twee maanden achter. Verwacht? ja. Gehoopt? Nee...Één ding is zeker het blijft vissen en we kunnen ze niet dwingen. Deze laatste maand kan dit jaar niet meer goedmaken in mijn ogen. Eind van komende maand is het al weer dik een uur eerder donker en blijven voor de meeste alleen de weekenden over. Het is te hopen dat die laatste weekenden droog blijven dan is de kans op een mooie herfstbarbeel nog mogelijk. De meeste kribben staan nog lekker hoog boven water, alleen de verlaagde kribben op de Waal zijn al een paar weken ondergelopen. De vooruitzichten voor komende week zijn wel heel gunstig. Lekkere temperaturen en als de bewolking uitblijft kan er nog redelijk lang worden doorgevist. Iedereen succes!

Overige vangstmeldingen

Waal

hee die frans

vandaag een sessie gemaakt aan de waal na lang wikken en wegen toch maar gegaan en zie hier mijn nieuwe PR

zeggen en schrijven 86 cm en  5750 gram spierballen

is het toch weer bewezen dat er ook nog grotere exemplaren rondzwemmen in de waal na de spaarzame aantallen vooral kleinere exemplaren die er de laatste tijd mondjesmaat gevangen werden

ik hoef je natuurlijk niet te vertellen hoe blij ik hiermee ben

 

grtz jos

monsterlijke barbeel van Jos.

 

Ourthe

 

Hallo Frans,

 

We zijn weer terug van een paar dagen aan de Ourthe.

 

 

De waterstand was erg laag en de barbelen daardoor erg lastig te vinden, maar desondanks hebben we er best een aantal kunnen vangen. Afmetingen waren bescheiden tussen de 30 en 60 cm . Meesten zijn toch wel in de avonduren gevangen, overdag was het erg rustig. Vooral kaas deed het goed, met een enkeling aan de smac lunchworst en niet 1 op de pellets..

Misschien leuk ter informatie; we hebben van het merk Mack2 (uit Frankrijk) een setje nieuwe baitrunner molens uitgetest welke erg goed bevielen (zie foto). Voordelen; slip voorop, grote spoel, 3 x kogellagers en met een prijs van nog geen 35,= Euro (!) erg betaalbaar. Zeker voor de jonge en beginnende barbeel (of karper) visser een aanrader !

Groetjes !

Rob en Daniel  

 

 

Semois

 

Beste Frans,

Vooreest wil ik jou proficiat wensen met je website.

Ik ben een Vlaming (45 jaar) afkomstig uit de buurt van Dendermonde (Oost-Vlaanderen) en vis reeds gedurende 27 jaar op de Semois in het zuiden van België. Met belangstelling heb ik dan ook je artikels gelezen over onze Ardennen.

Wat mij telkens wel opvalt is dat er op al de barbelen-sites in Nederland practisch enkel wordt gesproken over feeder als de enige techniek om barbelen te vangen. Begrijpelijk als je ziet welke grote rivieren jullie bevissen in Nederland.

Echter in de Ardennen, wordt er buiten het feederen ook nog op een andere manier op barbeel gevist. Het feederen is enkel geschikt in deze stukken van de rivier waar niet al te veel rotsblokken aanwezig zijn.

Wil je echter veel en grote barbeel vinden in de Ardeense rivieren moet je steeds vissen in putten daar waar :

1. er "kayou's" (zoals de Walen het zeggen) aanwezig zijn (maw waar de bodem bezaaid is met rotsblokken)

2. er voldoende stroming (dus zuurstof) is, ook bij laag water

3. het voldoende diep is (> 80 cm)

Een waadpak is uiteraard noodzakelijk.

Deze visstekken vind je echter niet zomaar. Het duurt wel enige tijd vooraleer je dergelijke stekken terugvindt. Een goede kennis van de rivier is uiteraard niet overbodig.

Ikzelf vis steeds met dobber (1 gr., maar afhankelijk van de stand van het water) al driftend in de stroming. Als hengel gebruik ik een bolognese-hengel van 4,50 m. Lijndikte 12/100, onderlijn 10/100. Molen : peerless Ritma 72 Haak n° 16 of 14 afhankelijk met welk aas ik vis.

Dit heeft uiteraard tot gevolg dat ik de echte kanjers (>65 cm) niet of met veel geluk weet te landen , maar daar zit ik niet echt mee. Deze "fijne" (letterlijk en figuurlijk) manier van vissen is echt adembenemend in het prachtige decor dat de Semois biedt.

Als je nog eens in de Ardennen komt, raadt ik je aan zeker eens op deze actieve manier te vissen. Ik verzeker je dat je dan pas de brute kracht van de barbeel zal weten te appreciëren.

Naast barbeel wordt er ook regelmatig grote kopvoorn of hotu (sneep) gevangen.

Als aas vis ik voornamelijk met kemp, "à la perle" of met gekookte tarwe.

Dit jaar is een zeer goed barbeeljaar geweest ondanks de zeer lage waterstanden, die de Semois nog steeds tot op heden heeft. Hoe raar het voor jullie misschen mag klinken, maar wij hebben in het uiterste zuiden van België amper regen gehad deze zomer. Begin juli waren de kayak-afvaarten door de lage waterstanden zelfs verboden.

sneep en kopvoorn als bijvangsten

mvg vanwege een verslaafd barbeelvisser,

 

Rudy Luypaert