week 27

Het zet niet door....

 

Het herstel leek vorige week in gang te zijn gezet. Enkele barbeelvangsten deden de loop naar de grote rivieren meteen toenemen. Het aantal mailtjes naar mijn adres deze week steeg nogal maar meer vangstmeldingen leverde het niet op..... Bijna 80% blankte deze week...waaronder ondergetekende ook. Het blijft meer dan triest. Een ongekende situatie, drie keer blanken op rij. Natuurlijk nemen de speculaties toe, sommige zijn relevant, andere niet doordacht. Het blijft de natuur waar we mee te maken hebben en zolang we niet onder water kunnen waarnemen wat er gebeurt / is, is het moeilijk een oordeel te vellen. Persoonlijk ben ik van mening dat waar geen vis aanwezig is je ze ook niet kunt vangen. De juiste stekkeuze is nu enorm belangrijk. Harold Zeebregts viste zaterdagmorgen op 4 kribben zonder een stootje te krijgen. Tegen de middag nam hij één krib voor me plaats en na een uurtje ving hij een barbeel. Zelf bleef ik barbeelloos. Slechts een winde pakte mijn aangeboden aas. Afgelopen week werd me duidelijk dat het momenteel op de Waal en IJssel erg triest is met de barbeelvangsten. Het kan onmogelijk waar zijn dat de barbeel nog massaal aanwezig is op beide wateren en gewoonweg niet bijten...tenminste dat gaat er bij mij niet in.

Niet alleen de barbeel maar ook de kolblei schijnt weg te zijn in de IJssel. Wat betreft de kolblei daar zou de aalscholver debet aan kunnen zijn. Misschien ook de meerval. Die laatste wordt ook vaak genoemd m.b.t. de barbeel... Maar ook daarop kun je gewoon weg niet ingaan.

Zoals gezegd blankte ik zaterdag ook weer. De statische montage die ik gebruik en die me zelden in de steek laat leverde helemaal geen beet op ( al twee sessies) Later toen ik de zware korf verving voor een 100 grams korf kreeg ik een aanbeet van een winde. Natuurlijk dacht ik in eerste instantie aan een barbeel, het waren typische barbeeltikken. Maar al snel werd het me duidelijk dat er iets anders meekwam. Zelfs een korf van 50 gram bracht niets in het laadje, ook geen extra beweging. Het waterpeil was weer zakkende al was dat geen excuus. De watertemperatuur zakte vrijdag ineens met 2 C. Dat zou een oorzaak kunnen zijn....maar dan nog heb je op sommige plekken dat er dan toch goed gevangen wordt. Maar de tendens van de laatste maanden ging gewoon door en ten opzichte van vorige week verslechterde hij zelfs.

uit de oude doos...de kruisjes gevenn de neringen weer.

Het blijft gissen wat de oorzaak kan zijn. Feit is dat doorvissen op barbeel het enigste middel is om een goed beeld te blijven houden. Ook al wordt er momenteel nog stevig geblankt, mijn advies is blijven proberen. Wat ik begrijp van diegene die momenteel vangen is kaas nu het beste aas. Mijn advies daarbij gebruik zo min mogelijk voer. Hennep kan nooit geen kwaad en met de rest zuinig zijn. Kribhoppen zal nu eerder barbeel opleveren dan steeds op 1 krib te blijven zitten.

De komende twee weken is er geen update van deze site in verband met vakantie.

Vangstmeldingen blijven toch meer dan welkom en worden na mijn terugkomst zo snel mogelijk geplaatst. Om een goed beeld te blijven houden is het zelfs belangrijk om zoveel mogelijk meldingen te blijven sturen, ook al zijn het blanksessies.

Voor iedereen een prettige vakantie gewenst met aangename temperaturen en natuurlijk veel barbeelaanbeten.

 

Overige vangstmeldingen

 

Waal

Hey Frans

Vandaag ben ik naar de Grensmaas gereden, eerst bij Voulwammes waar de Geul de Maas in komt. Eerst een hele survivaltocht door de brandnetels en andere beplanting om er te komen. Toen ik mijn spullen aan het klaar zetten was zag ik er één springen, goed voorteken dacht ik. Helaas bleef het daar ook bij, heb er tot half 11 gezeten, geen enkele aanbeet. De Maas is daar vrij breed, veel stroming stond er niet, bijna de enige stroming kwam uit de Geul. was vooraan ook vrij ondiep daar. Wel een mooie omgeving daar. Rond half 11 dus weer spullen gepakt en de survivaltocht nogmaals gemaakt terug naar de auto. Toen maar naar Maasband gereden, daar op twee plekken gezeten, alleen een brasem gevangen, wel bijna een barbeel geschept...... ik zag hem heel dicht bij de kant liggen op het ondiep, op zijn zij, borstvin boven water uit, ademde nog wel, ik dacht, die is niet gezond... toen voorzichtig mijn schepnet gepakt, over de barbeel heen gelegd, probeert ie ineens met alle geweld weg te zwemmen wat hem dus ook lukte... volgens mij lag ie gewoon te zonnen, effe de zijkanten bijkleuren....

Van gisteren weet je dat ik iets voor twee een barbeel van 55cm ving, daarna nog een losser gehad, net voor de krib, net voor ik hem wilde scheppen probeerde hij nog één keer te duiken en snuk, los.... was maar een kleintje, ik schat hem tegen de 40cm.

Groet Harold

 


Hoi Frans,
 
Eerst afgelopen week. Het is wederom een kort bericht.
2 sessies gevist en 2 barbeeltjes van 40cm. Meer kan ik er helaas niet van maken.
 
Het is alweer 2 juli en we kunnen de tussenstand opmaken over de eerste helft van dit jaar.
De "thuiswedstrijden" waren gewoon bar slecht, uitgezonderd enkele dagen in april.
 
Ik heb er enkele vistochten op zitten in Duitsland, en deze leverden dan nog enkele mooie barbelen op.
In de Ardennen houd ik mijn maagdelijkheid na 5 sessies. Daaruit blijkt dat stek-kennis een must is daar.
Ik ga me volgende maand daarop richten, en enkele orienterende trips maken, om ook aankomende winter zo'n mooie winterjongen te pakken te krijgen.


 
De tussenstand is nu 43 stuks waarvan: 2 stuks in maart, 14 stuks in april (58 visuren!), 7 stuks in mei (42 visuren!!) en 8 stuks in juni (52 visuren!!!).
De overige 14 verdeeld over enkele sessies in Duitsland.
Al met al een zeer matige 1 helft van het jaar met veel blanks er bij, en op 2 zeventigers en enkele vijftigers na, veelal kleinere exemplaren.
Ik hoop dat er snel verandering in komt anders wordt het een droevig jaar.
Maar ik blijf optimistisch dat de knallers nog gaan komen dit jaar.
 
 
Grjus
 
Frank

 

IJssel

Hoi Frans

Ga morgen een lang weekend naar het Zwarte Woud. Neem mijn hengels mee om een dag in de blauwkleurige rijn ter hoogte van Laufenburg te vissen.

Vandaag de voorzitter van een lokale visvereniging te Laufenburg gesproken. Ook op de rijn tussen de watervallen van Schaffhausen en Basel wordt momenteel weinig barbeel gevangen. Ondanks de vooruitzichten toch maar eens proberen. 

Ik laat je volgende week weten hoe het daar was.

Afgelopen week 3x aan de IJssel geweest. Telkens 1 of 2 barbelen weten te vangen en enkele verspeeld. Hoofdzakelijk rond 21:00 uur of de crabpellet.

Groeten,

Lorenz

 

Hoi Frans,

Heb lang niks laten horen, heb sinds 16 april geen barbeel gevangen, 15 sessies!!!!! Heb van alles geprobeerd in de ijssel. Heb afgelopen zaterdag een barbeel, nou ja barbeeltje, ha ha. Maar het geeft weer wat hoop. Denk niet dat de slechte tijd voorbij is, ik zelf vind april, augustus, september, oktober en november de topmaanden.

Vorig jaar was het mei, juni,juli ook niet fantastisch. Kijk en huiver van mijn foto, met deze barbeel.

Groetjes Gé

 

Roer

 

Hoi Frans,

vandaag (maandag) de Roer nog eens bezocht voor een paar uurtjes. Ik leek wel gek in dit hete weer. Bij aankomst zag ik dat het water weer gezakt was met enkele centimeters. Tijdens het uitpakken gaf de thermometer al dik 29 graden aan. Wat zou het vandaag gaan worden?. Na anderhalf uur kreeg ik een keiharde run. Ik zette de haak en voelde dat dit een beste was. Na een korte dril kon ik een fantastische barbeel van maar liefst 75 cm landen.

Wat een prachtexemplaar was dit toen deze op de onthaakmat lag. Snel nam ik wat foto's en zette deze krachtpatser terug. Daarna bleef het stil en kwam geen aanbeet meer. Toen ik naar huis ging was het 34 graden.

 

Groetjes,

Richard

 

 

 

 

Hey Frans,

Tot half juni 4 sessies op mn beste plekken aan de ijssel gedaan, iedere sessie kwam er wel brasem boven drijven maar geen enkele barbeel.

69 cm

iedere keer kwam italie in mn gedachten op en gelukkig kon ik op 22 juni mn koffers weer pakken Op donderdag middag lag de eerste hengel er net 3 minuten in en hing er al 1 van 56cm super begin!! daarna nog 56-40 en 42cm, om 19.00 weer n gigarun en ik wist gelijk al dat t n karper moest wezen, de vorige keer in de po had ik er 1 van 12kg , maar deze was zeker 20kg ik stond 4 meter van de waterkant en moest geregeld naar de kant rennen, wat n geweld jammergenoeg vondt hij na 20 minuten n opstakel en was ik m kwijt :-(

Vrijdag 13.00 weer op de plek, ik kom voor barbeel maar stiekem hoopte ik wel om weer een po karper te haken.t werdt een top middag met 9 stuks!!

32-58-55-62-40-69-62-69 en de grootste 72cm 4.6KG top om dat weer is mee te maken! tussendoor wederom n grote karper maar ook deze was slim en vond na 15minuten een plek om zich vast te zwemmen,voor de dril en moemaken is mn materiaal sterk genoeg maar zo'n grote karper is moeilijk te sturen .

toch weer n top avontuur met 13 barbelen, doen we zeker nog n keer van de zomer!

groeten kees

72 cm en 4,6 kilo Po geweld