week 28

 

Een mooie start

 

Na bijna 3 visloze weken voor mij kon ik vandaag weer een sessie aan de Waal doen. De afgelopen weken tijdens mijn vacantie werd ik goed op de hoogte gehouden van de actuele barbeelvangsten door diverse vissers. Daaruit kon ik al opmaken dat de barbeel weer redelijk goed te vangen is. Alle berichten van afgelopen week die ik kreeg waren eindelijk zonder één blank erbij. Eindelijk zullen velen zeggen, ik ook hoor.... Wat was het moeizaam na de eerste weken in mei. Zo massaal en zo lang werd er nog niet geblankt. Gelukkig is daar een einde aan gekomen. Niet alleen de Waal, ook de IJssel, Roer en Grensmaas laten goede vangsten zien. Vol verwachting reed ik dan ook naar de Waal om het laat in de middag weer eens te proberen.

De vele regenval van de laatste weken zorgde voor een mooie waterstand. De kribben liggen nu nog net een meter boven water. De afvoersnelheid is ook weer boven de 1600 m3 en de neringen liggen weer in het verlengde van de kribben. Als ik het water in zicht krijg begint het gelijk te kriebelen... Meteen bij aankomst op de krib voer ik wat pellets, schapenbix en een paar ballen stevig grondvoer. De hengels zitten al opgetuigd in de foudraal en binnen notime kan ik beginnen. Tenminste...beide saftyclips breken zodra ik er een korf aan wil hangen. De drie weken uitdroging in de caravan eisen zijn tol. Een paar minuten later liggen beide lijnen toch in het water. In de tweede en derde nering, beide voorzien van een zware korf en een pellet. Eigenwijs is ook wijs zeggen we hier.....de berichten die ik kreeg lieten me weten dat de meeste barbelen op de kaas werden gevangen.. Het duurt 45 minuten als ik de eerste kleine tikjes kan waarnemen. Het lijkt niet op barbeel, de vis heeft moeite met de twee pellets aan de hair. Een paar minuten later weer hetzelfde en ik vermoed dat de vis zich al heeft vastgebeten. Voor de zekerheid sla ik aan maar voel niets. Ook de tweede hengel draai ik in en deze voorzie ik nu van een stukje kaas op de hair. Ook de korf ( nu een van 100 gram ) vul ik met een brok kaas en deze laat ik naar de vijfde nering gaan. Nog voordat de lijn strak kan lopen krijg ik een mooie aanbeet. Helaas is het een winde, wel een dikke maar niet iets waar ik op zit te wachten. Een tiental minuten later is het weer raak op de kaas en nu is het wel een barbeel van ca 55 cm.

Ik besluit daarop de pellet van de andere hengel ook maar te vervangen voor kaas. De zware korf laat ik wel hangen ook voorzien van een stuk kaas. De scheepvaart laat zien dat het vakantietijd is. Sporadisch passeert er een zwaar schip, het merendeel bestaat nu uit plezierjachten. nadeel van deze kleine rakkers zijn de hoge golven... Door de weinige scheepvaart is er ook weinig beweging in het water en blijven de neringen vaak minutenlang op dezelfde plek liggen. In de twee uur die volgen krijg ik slechts eenmaal beet op de zware montage die in de derde nering ligt. Het levert wel een mooie 70+ barbeel op. Met de andere lichtere montage en steeds in de 5e of 6e nering ( 50-60 meter) vang ik er nog 4 bij, allen dik in de 50. Als het rond half 7 begint te regenen pak ik meteen in en laat mijn voer en pellets achter in de eerste nering. Morgen nog maar eens proberen, kijken of ze dan de pellet wel lusten...de komende dagen kan ik me weer uitleven aan de waterkant.

 

Overige vangstmeldingen

 

Waal

 

 

Hoi Frans,
 
Zoals we over de telefoon al bespraken, blijft het moeizaam. 
Het blijft zoeken naar de vis. En gezocht hebben we, zoals velen met ons denk ik, de afgelopen 2 weken.
Zeker 6 kribben hebben we intensief bevist. "Mijn huisstek" is ook erg wisselvallig.
Het leverde altijd wel vis op, maar geen grote aantallen. Hooguit 2 of 3.
De gevangen vis nam wel iets in grootte toe. Gezien de weersvoorspelling voor volgende week verwacht ik er ook niet veel van.
Maar we blijven knokken. Eens moet het beter gaan..

Grjus
 
Frank

 

 

ijssel

Goedemorgen Frans,

 

Gisteren topavond gehad. Het begon eigelijk als een slechte avond,  dat was omdat de 3e op rij die ik verspeelde. Eerst een losser, kleintje of brasem, daarna een barbeel maar onderlijn op de mossels, daarna echt een hele zware die zich op de bodem hield, kenbaar voor de 70+ barbelen, halverwege net toen ik dacht hij is er bijna, een dikke run wss langs een steen, verspeeld. Geschuurde bovenlijn kreeg ik terug.

Toen had ik er een zwaar hoofd in. Het kwam door de hengel ook, ik kon de klap niet opvangen, het feeder bovendeel van de catana is zo slap, gelijk gewisseld met de avon top. Dat zal me niet nog een keer gebeuren. Waarom hing die niet op vengeance.......balen!!! Nieuwe ondelijnen maar dan korter gemaakt. Eerst 4 brasems, en hele tijd tikken op de top. Gelukkig kwam een vriend kijken, ging een krib terug vissen. inmiddels gewisseld van aas, want mijn voer was op, net iets verder ingegooit. Vrouwtje belt op, ik ben bijna klaar met werken, ben met een half uur thuis, kom je ook?....da's weer balen, maar ze hing nog niet op of de catana stond helemaal krom te gieren op de pieper. Yes, voelt weer als een zware aan. Hij nam alleen maar lijn, kon hem met moeite dichterbij krijgen. Eenmaal bij de krib ging hij gewoon langs de kop vd krib, maar gelukkig gaf hij het op en kwam boven, 1 kleine run nog maar vol overgave in mijn schepnet. 

74,5 cm op het meetlint, en zeker meer dan 5kg, hij was redelijk dik. Mooie foto's gemaakt en teruggezet.

Daarna vrouwtje ff gebeld dat ik iets later kwam. Uiteraard de hengel snel weer ingegooit, want de pellet was nog in orde en hing er nog aan. Langzaam de pruttel opruimen, en ja hoor toch nog ff een run tijdens het opruimen, sterk maar naar gevoel al iets kleiner. Eenmaal geland en gemeten, 61cm. Erg mooi ding!

Het was voor mij een nieuwe stek, maar zeker 1 om te onthouden. In totaal dus 3 barbeel lossers, 5 brasems en 2 dikke barbelen gevangen lekker hoor!

En 1 ding is zeker, de barbeel is eindelijk los
--
Met vriendelijke groet,

Robert Nijland

 

Roer

hoi Frans


bij deze stuur ik je een paar foto's van barbelen die gevangen heb op de roer
de eerste barbeel wat ik gevangen heb is al een maaand geleden op de roer
om 6.30
het was weer eens zo'n dag dat ik vroeg wakker was en dacht , ik ga maar weer eens vissen
ik had de vaste hengel ook bij me en de werphengel
met de vaste had ik al een paar voorns (rutzen is plat voor voorn ) gevangen
opeens zag ik dat mijn werphengel begon te toekke (beweege)
dus sloeg aan en , ja hoor mijn eerste barbeel van rond de 45 cm
heb hem helaas in het net moeten fotograferen , met de foon
(deze barbeel is met de maai gevangen )


 
twee weken geleden was ik weer naar de roer gegaan maar dan ander plaats
had er een stuk kaas aan gedaaan op de hair
ik was met een vriend aan het vissen tot dat mijn spoel begon te lopen en ja hoor
dikke beet ..... helaas een kopvoorn van rond de 40cm (helaas niet op de foto)
weer een lekker stuk kaas er aan gedaan en na een half uurtje !!!
weer dikke beet
nu was het fff meenens , dacht hij door alles heen ging , maar na een tijdje gaf hij zich over
de vriend van mij had goed zijn best gedaan met het schepnet en hij lag na 10 min op het drogen

groeten Patrick Claessen