week 23

eindelijk..............

 

De titel doet vermoeden dat het eindelijk goed is met de vangsten maar het tegendeel is nog waar....Nee met eindelijk bedoel ik de stijging die momenteel bezig is van de waterstand. De verwachting is dat er over een kleine 4 dagen ruim één meter water bij is gekomen...de afvoersnelheid ligt ondertussen tegen de 1100 M3 per seconde dus het gaat de goede kant op. En het is hard nodig!! Niet alleen in Nederland maar ook in de Ardennen. Daar staan de riviertjes momenteel bijna droog. Leon Haenen beschreef in zijn wekelijkse colum een schitterende dag met maar liefst 9 barbelen, allen gevangen trottend ( driftend vissen met een dobber) in de grensmaas. Nog een paar weken droogte en het was in de Waal ook mogelijk geweest......

dringend water nodig

Ook afgelopen week was het huilen met de pet op. Afgelopen vrijdag heb ik een poging gedaan in een buitenbocht waar de scheepvaart vlak langs de krib afging. Gewoon om optimaal van de zuiging en de dan onstane stroming te kunnen profiteren. Maar ook op die plek was het moeizaam. Een korf van 80 gram bleef roerloos liggen en met veel pijn en moeite verplaatste deze zich als er een schip kort langs voer. In de 5 uur durende sessie kreeg ik slechts 1 enkele aanbeet op een pellet. Een barbeel van amper 40 cm had zich vastgebeten in mijn haakje. In de huidige situatie heb ik het haakaas aangepast en ook de haak grootte. Met een 8 mm pellet en een haakje 12 erachter kon ik de vis verleiden. Zolas ik vorige week al zei ligt de vis momenteel helemaal stil.

ze lagen stil de afgelopen tijd...

De stroomsnelheid was op een gegeven moment minder dan 800 m3 per seconde. Dat is minder dan de helft van de normale snelheid. Logisch dat de vis zich in vacantieland waant. Hij hoeft niet de hele dag te werken tegen de stroming maar kan nu lekker rustig blijven liggen. Daardoor heeft de vis nu ook minder voedsel nodig, domweg omdat hij geen energie verbruikt. Wij als mensen doen het ook als het extreem warm is.

kom over een paar jaar maar terug......

Hopelijk komt aan dat geluier een eind deze week. Vanaf afgelopen vrijdag stijgt het water en tot zeker komende vrijdag is een stijging waar te nemen van het meetstation. Alles bij elkaar komt er iets meer dan 1 meter bij. De afvoersnelheid klimt ook naar een mooie hoogte. De neringen zullen weer tegen de kop van de krib aangedrukt worden en de stroomnaad die er tegen aan ligt is dan ook weer binnen handbereik. Het kan dan ook niet anders zijn dat de vangsten deze week weer gaan toenemen.

Overige vangstmeldingen Waal

 

Heej Frans,

Ikzelf ben gisteren voor mij nieuwe kribben gaan bezoeken.

Even op google earth gekeken en het zag er interessant uit. Daar dus zaterdagochtend naar toe gelopen, rond kwart voor 7 was ik er, het zag er veelbelovend uit, redelijk diep, mooie neringen en het strand dat ver weg lag. Helaas bleek dat mijn montage bij bijna elke worp vast kwam te zitten, ook had ik niet het idee dat er veel grind lag. Na 2 uur en een stuk of 10 onderlijnen minder ben ik maar gaan verhuizen naar een andere krib . Deze leek iets ondieper, ook hier zat ik regelmatig vast alleen redelijk kort bij de krib was het schoon. Na een half uurtje kreeg ik een mooie aanbeet en even later kon ik een mooie barbeel van 66cm landen. Hierna was het weer een hele tijd stil, rond half 12 net voordat ik in wilde gaan pakken kreeg ik weer een aanbeet. Ik sloeg aan en twijfelde of er wel vis aan zat, wat het was gaf makkelijk mee.... totdat de krib dichtbij kwam en er iets aan de ander kant van de lijn probeerde naar beneden te duiken, duidelijk barbeel capriolen. Even later rolde er een 50er mijn net in. Toch een fijne afsluiter, rond twaalf uur ben ik maar in gaan pakken.

Al-met-al is het nog geen vetpot, maar ze zijn in ieder geval gegroeid ten opzichte van vorige week..

Groet Harold

 

 

Freek Boetier had vrijdag ook succes aan de Waal.