week 24

zeer teleurstellende vangsten

De verwachtingen waren groot afgelopen weekend. Eindelijk steeg het water in de grote rivieren weer en met meer dan 1 meter water togen velen weer met een blokje kaas of een pellet naar de waterkant om eindelijk eens een paar barbelen te kunnen vangen. Want dat extra water daar zaten we op te wachten....dat zou de barbeel weer aan de praat moeten krijgen. Dit weekend werd ik diverse keren gebeld met de vraag hoe het er bij mij voorstond....want op 1 beller na werd er overal geblankt... Jos Essers had er zaterdag twee. Geen grote, maar barbeel is barbeel. Frank Pullens wist er op woensdag 3 te vangen. En dat zijn dan ook meteen alle vangsten van de Waal deze week.... Roland Lindenbergh had de afgelopen maanden veel gelezen op de diverse sites over de barbeel. Zondag 5 juni deed hij zijn eerste poging op de IJssel en het was meteen raak. Zo ook afgelopen zondag...

het is en blijft stil....

Ook ik trok hoopvol naar de waterkant op zaterdagmorgen. Zo snel had ik nog nooit opgebouwd. Het water had een mooie hoogte bereikt, de neringen lagen ook weer binnen handbereik en de stroomsnelheid was ook goed. Wat kon er mis gaan??... Alles dus...5,5 uur later keerde ik huiswaarts zonder ook maar 1 enkele aanbeet te hebben gehad. Wat ik ook probeerde en op welke afstand ik ook gooide, de toppen bleven roerloos licht gebogen staan. Tot nu toe wist ik er nog steeds 1 of 2 te vangen aan de Waal in elke sessie. En nu de omstandigheden weer optimaal leken verwachtte ik ook weer een keer aantallen te kunnen vangen. Toch dachten de barbelen daar anders over. Zo zie je maar dat de natuur niet altijd reageerd dan je verwacht. Niet alleen diegene die me belden, ook diegene die me mailden speculeren van alles, toch blijft het erg moeilijk om de ware oorzaak aan te wijzen. Plaatselijk werd er zeer massaal witvis gevangen afgelopen week. Dat de barbeel ook weer wat losser zou komen was dan ook niet meer dan normaal. Na het tegenvallende resultaat voor mij op zaterdag heb ik geen verdere poging meer ondernomen. Gezien de meldingen de juiste keuze, al weet je natuurlijk nooit wat als....

Niet alleen de Waal maar ook de IJssel had dezelfde bedroevende meldingen...ook daar is het huilen met de pet op...Het extra water had daar ook niet de verwachtte uitwerking. De laatste weken zijn er diverse theoriën losgelaten over het achter blijven van barbeelvangsten. Eerlijk gezegd weet ik het nu ook niet meer. Ik kan niets anders zeggen dan gewoon erop uit trekken en hopen dat het elke dag beter wordt. Daar moet ik het voorlopig zelf ook van hebben....

 

Overige vangstmeldingen

Hallo Frans,

 

Alereerst mijn complimenten voor jouw prachtige en inspirerende website over het vissen op barbeel. Op 5 juni j.l heb ik voor het eerst van mijn leven op barbeel gevist. En het was meteen raak (zie foto). Deze barbeel is gevangen in de IJssel. De maat weet ik niet, want we hadden de rolmaat in de auto laten liggen. Maar de maat laat mij koud - voor een eerste vangst ben ik geheel tevreden!

Ik moet zeggen dat ik op slag 'verslaafd' ben aan het vissen op deze prachtige vis.

Hartelijke groeten,

Roland Lindenbergh

Lochem

 

Hallo Frans,

Vanavond weer in de IJssel wezen vissen op barbeel. En het is me weer gelukt (zie foto). Dit keer hadden we de rolmaat wel bij ons, en we maten 68 cm.

Op jouw advies heb ik de barbeel laag bij de grond gehouden voor de foto. En dat was maar goed ook, want hij is me uit de handen gesparteld (er zat nog flink wat leven in deze jongen na het drillen). Na de foto snel weer in het schepnet in het water gehouden, en al snel was 'ie weer weg.

Hartelijke groeten,

Roland Lindenbergh

Lochem

 

De laatste weken krijg ik diverse emails met de vraag of ik iets kan vertellen over de Shimao Purist barbel. Steeds moest ik antwoorden dat het een onbekende hengel voor mij is. Daarom schakelde ik Kris Sloof in van Shimano met de vraag wat meer info te verschaffen over deze hengel. Onderstaand mailtje kreeg ik terug van hem. Kris bedankt daarvoor.

 

Hoi Frans,

Het zijn geweldige hengels die onder het speciale Purist concept vallen. Stuk voor stuk specialistische hengels die in principe (zoals bijna alle barbeel hengels natuurlijk) voor de Engelse markt (lees: visserijen) ontwikkeld zijn.
Qua afbouw en afwerking lijken ze in de prijsklasse boven Beastmaster te vallen maar qua prijs zitten ze tussen Catana en de Beastmaster in. Het verschil tussen de prijs van Beastmaster en de Purist hengels is wel redelijk groot doordat de Beastmaster een Barbel Concept hengel is en dus bestaat uit heel veel extra delen (extra midden deel en extra topdeel). Zonder twijfel is de Purist echt een tophengel die is geproduceerd volgens de laatste Shimano technologieën, dus daardoor ruim boven de Catana uitsteekt...

11-12ft 1½lb Barbel Multi Classic (PUBC1112150)
Een barbeelhengel die op twee lengtes te vissen is (3.35 - 3.66) en u veel mogelijkheden biedt. In de kortere uitvoering is deze hengel perfect voor het vissen op kleiner water, terwijl de grotere lengte voor het vissen op groter water is ontwikkeld. Een combinatie van kurk en EVA is gebruikt voor de afbouw van de grepen, terwijl de Shimano Hardlite geleideogen uw vislijn tot het uiterste zal beschermen.

12-13ft 2lb Barbel Multi Power (PUBP1213200)
De Multi Barbel Power is hetzelfde afgebouwd als de Multi Classic, echter dan met een zwaardere blank. Deze hengel is uitermate geschikt voor groter water en rivieren. De actie van deze barbeelhengels is medium parabolisch en garanderen een soepele dril. Het vermogen van de blank werkt als een schokbreker en kan de krachtige runs makkelijk opvangen. De Multi Barbel Power heeft een test curve van 2 lb en op 2 lengtes te vissen(3.66- 3.96).

Hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

 

 

Via een lezer van deze site werd ik gewezen op een website waarop barbeel artikelen te bestellen zijn. Mijn belangstelling ging in eerste instantie uit naar de diverse aas en voeren gericht voor barbeel. Het aangeboden assortiment komt van Mistral, een bekend Engels aas en voer merk. Niet alleen de ellipse pellets maar ook de barrel pellets lijken me zo op het eerste oog erg goed. Beide heb ik momenteel in gebruik. De komende weken zal ik regelmatig dit nieuwe aas inzetten en tzt zal ik hierover een stuk wijden. Bestellen via deze website is eenvoudig en de levering is vrij snel. www.karpershopdenbosch.nl is de site en onder mistral barbeel baits vindt je de diverse producten.