week 26

één barbeel maakt nog geen zomer....

 

Tot aan het weekend was het erg stil wat de barbeel betreft. Logisch ook, de meeste trekken er op uit in het weekend. Voor de meeste van ons liggen de stromende rivieren niet binnen handbereik. Vrijdagmiddag en zaterdag ochtend kwamen een paar voorzichtige vangstmeldingen binnen zowel van de Waal als de IJssel. Zelfs de Roer bleef niet achter. Voor zaterdag was er veel regen voorspeld en volgens buienradar.nl werd het na 14.00 uur droog en zou het droog blijven. Deze site is normaliter vrij betrouwbaar maar afgelopen zaterdag klopte er niet veel van. Toen ik 's avonds om 24.00 uur mijn laatste ronde deed met de honden regende het nog steeds...welliswaar miezerregen, maar ook die is nat. Oftewel de gehele zaterdag heeft het geregend en is het onverantwoord om vanaf de kribben te vissen. Vanaf het strand is geen optie voor me. Dus zat er niets anders op dan te wachten tot de zondag. Gelukkig was het droog en ook die morgen werd ik een paar keer gebeld met de mededeling dat ze minimaal 1 barbeel hadden gevangen tot dat moment. Eindelijk zou het weer gaan beginnen en vol goede moed reed ik naar de Waal.

 

Tegen het middaguur zat ik op een stek die ik al een tijdje niet bezocht had. Ik was benieuwd of ze ook daar weer terug zouden zijn. Het waterpeil was met ruim 2 meter gestegen en de kribben leken met die hogere waterstand ook weer veel langer te zijn... De neringen lagen precies zoals het moet zijn. Met een paar ballen grondvoer en wat pellets wilde ik de barbeel aanzetten tot azen. Kort nadat ik mijn lijnen in het water had liggen werd de krib voor me ook bemand. Hiermee zou ik een betere referentie krijgen. Op mijn stek bleef het akelig stil en na ruim 3 uur besloot ik het nog even op een andere krib te gaan proberen. Op de krib voor me zag ik dat er wel één gevangen werd. Stekkeuze was dus belangrijk...

 

Binnen 15 minuten zat ik een paar kribben verderop en het viel me meteen op dat de neringen hier nog erg ver in de Waal liepen. Dat was een tegenvaller, toch plantte ik mijn hengels in de steun en wachtte rustig af. Maar ook op deze stek was de vis kompleet afwezig. Dat werd dus de tweede opvolgende blank voor me. Gelukkig hoef ik niet te putten uit mijn eigen vangsten en ook op zondagavond druppelde er enkele vangsten binnen. Het is nog geen halleluja, maar het lijkt me dat we de bodem bereikt hebben. De kans op betere vangsten zal nu met de dag stijgen verwacht ik.

In het nieuwste nummer van Het Visblad staat een artikel over enkele meervallen die transponders hebben gekregen om zodoende na te kunnen gaan waar ze zich het jaar door ophouden. Het zou niet misstaan om dat bij de barbeel ook eens te doen. We zouden er erg veel over te weten komen, dat weet ik zeker!!!

het wordt weer eens tijd voor wat actie op de top....

 

Overige vangstmeldingen

 

Hoi Frans,

de Roer blijft een onberekenbare rivier.

Zaterdagochtend begon ik met vissen onder super omstandigheden. Het water stond hoger dan een paar weken geleden. De weersomstandigheden waren ook goed. Een flinke wind met regelmatig regen. Binnen 1 uur tijd kon ik 3 barbelen haken. Helaas verloor ik 1 barbeel, de haak schoot domweg los. Na deze flitsende start bleef het angstvallig stil. Enkele uren later kon ik concluderen dat er niet meer in zat. Ik beviste een grote strook water maar het mocht niet baten. Omdat ik niet langer kon vissen was dit toch een prachtig resultaat.

Groetjes,

Richard

 

 

Hoi Frans,
 
nog steeds lauwe loene.
 
Gisteren, 22 juni, wist ik met pijn en moeite in een 5-uurs sessie, 1 barbeeltje van 38 cm te vangen, aan 2 maden op haakje 16 en een 18/oo onderlijntje.
  Aan een pellet of kaas was echt geen schub te vangen.
 
Daarom vandaag de madenkorven maar eens geprobeerd. Ikzelf met  beide hengels een madenkorf, en m'n vismaat met 1 madenkorf en 1 voerkorf.
  M'n vismaat, die in mijn voerspoor viste, kon hier enigszins, nadat ik zowat 1 liter maden gevoerd had, van profiteren.
  Hij wist er 2 in het net te krijgen. Eeen 40er en een 50er.
  Ook nu weer met een kleinere haak en 3 maden.
  We moeten gewoon afwachten en hopen op betere tijden.
 
 
gr.
 
Frank