week 12

 

het wordt al beter

 

Nadat afgelopen week de temperaturen redelijk stabiel bleven en de watertemperatuur gestaag steeg kon het niet uitblijven dat ook de vangsten beter zouden worden. Niet alleen van witvis maar ook van de barbeel. De vangstmeldingen komen nu alleen van de IJssel vandaan. Dit fenomeen is niet vreemd voor me. De laatste 5 jaar is het steeds de IJssel waar al eerder barbeel wordt gevangen dan op de Waal. Een duidelijk verschil in waterdiepte...

Afgelopen zondag hadden we met een paar man een rondleiding aan de Roer samen het Thijs Belgers. Het was niet alleen de Roer die we aandeden, ook een bezoek aan de ECI wkc met vismonitoring was erg mooi om te zien. Langs diverse stukken van de Roer kregen we een indruk van deze rivier, die op vele plaatsen grote grindbedden herbergt. Later in de middag trokken Harold en ik nog even de hengels uit de auto om het op een stek te proberen. Naast de serene rust en de warme temperatuur van 19 C was het erg rustig met de visvangst. Net voor mijn voeten kon ik een snoekje waarnemen die zich rustig langs de stroomnaad liet zakken. Toen hij gegrepen werd door een nering zag ik meteen de kracht daarvan... Ik zal nog een weekje geduld moeten hebben voor een maartse barbeel. Volgend weekend de Waal maar eens bezoeken....

 

Overige meldingen IJssel

Hoi Frans,

Vandaag het geluk dat ik een ATV dag had ,ben naar de IJssel geweest had 1 barbeel maar hij loste zich vlak aan de kant en verder had ik een winde van 50 cm.

We spreken gauw een datum af , als de temperatuur mocht stijgen, ik hoor wel wanneer je kunt.

Gr Hennie Barten

 

Hoi Frans

 

Hier een berichtje van Gé. Ik heb dus wel een voerplek aangelegd, met veel hennep, gekookte kippenvoer, brokken voor lammeren, weinig kleine pellets, met wat spicy grondmix er door heen. Gisteren veel aanbeten van mooie roofblijen, windes, en een barbeel, die er vlak voor de kant afschoot. Vandaag weer veel aanbeten van mooie witvis, maar dat was natuurlijk niet de hoofdprijs. Tot mijn ene hengel een zwieper maakte en ik al voelde dat is een barbeel, en ja hoor een mooie dril, en gelukkig geschept en niet verspeeld. 67cm lang, mijn eerste barbeel dit jaar na 4 keer vissen, waarvan 2 keer op een voerplek.

een dikke ijsselbarbeel.

Ik vis en zoek de plekken op waar niemand komt, hou er niet van om op drukke plaatsen te vissen, dus ik breng zowiezo het hele jaar voerplekken aan. Ook op de mooiste plekken komen jammer genoeg veel oost- europeanen, die er tentenkampen van maken met veel drank, rotzooi, en ze nemen echt alles mee wat ze vangen. Baal ik echt van. Ik ga dus geen voorplekken voor anderen aanleggen, ha ha.

Ik stuur hierbij foto's van mijn eerste mooie 2011 barbeel. Ik ben pas vorig jaar weer begonnen met vissen en heb de barbeel ontdekt, een prachtige vis, om te zoenen!!

De manier waarop is ook zo mooi, heb er veel bijgeleerd. Mijn grootste barbeel tot nu toe is 75cm, gevangen vorig jaar oktober, dus ik hoop dit jaar die te verslaan, ook al zijn de kleintjes ook erg leuk om te drillen.

Ik zend hierbij mijn aanwinst van vandaag; zondag 20 maart 2011

 

Groetjes Gé

vangstmeldingen Roer

 

Hoi Frans,

 het was leuk om je, harold en de andere te zien vandaag, mooi weer om bij de Roer te zijn. Na dat jullie zijn vertrokken dat ik een flink aanbijt op de hengel met twee pellets aan de hair, resultaat een mooi dikke barbeel van 64cm, vis zag er gezond uit, al mooi op gewicht na de winter.

Je hebt zelf gezien dat de Roer is zoals altijd na langdurig hoogwater flink veranderd in sommige plekken, met mooi kansen voor het ontdekken van nieuwe stekken !

Hoop dat jullie een leuke dag heb gehad .

Gr Dick

 

 

 

Hallo Frans,

 

Ik had je vorig jaar ook al een keer gemaild over het barbeelvissen. Ik Werk bij hengelsportcentrum Nijkerk als parttimer en krijg steeds meer vragen over het barbeel vissen. Zelf ben ik ook een enorme fan van de barbeel, en volg het relaas van de pioniers dan ook regelmatig.

Ik zal je mijn verslag mailen van een sessie die ik maakte op de IJssel.

 

Het was een mooie rustige dag in juni, en ik besloot om mijn hengel te pakken en naar de IJssel te gaan. Bij de supermarkt haalde ik gauw even een stuk oude kaas, Old Amsterdam. De reden? Die vind ik zelf ook lekker.

2 zakjes geraspte kaas deed ik door het voer heen, Biomix omdat die lekker kleeft. 2 blikjes maïs en een halve kilo vismeel pellets 6 mm en een halve liter maden en casters, en een handje hennep. Dit maak ik vochtig met een papje van gekookte polenta en maïskiem koek. Dit alles stampte ik tot zeer compacte ballen voer met 2 pvc buizen die in elkaar passen( de kleine maat wel even afdichten met een deksel van pvc) Thuis had ik al wat van deze ballen, lees schijven, gemaakt en in gevroren. Van deze bevroren schijven voer ik een stuk of vier voor ik begin te vissen samen met een paar handen halibut pellets. Dan maak ik mijn hengels klaar en voor ik inwerp gooi ik nog 2 verse voerballen op de voerplek. Mijn hengels (beastmaster barbeel power van Shimano) tuig ik op met 30/00 technicum een half open voerkorf tussen de 100 en 150 gram en van een gecoate lijn maak ik een onderlijn van +/- 50 -100 cm met een haakje 8 , de kurv van Korda.

De hengels lagen er in en onder het genot van een blauwe Cimay (donker Belgisch bier) en een blokje oude kaas (uit de vistas) kon mijn avontuur beginnen. Al binnen een kwartier stond mijn rechtse hengel te stuiteren en mijn baitrunner te gillen, en na een stevige dril lande ik mijn eerste barbeel van die dag, een mooie jongen van 63 cm. Gauw mijn hengel weer beaasd, en vol goede hoop weer in gegooid. Niet lang daarna stond ik met de linkse hengel krom, en dat was een mooie barbeel van 72 cm, wat een kracht , en wat een heerlijk avontuur.

 

Deze sessie had ik 7 mooie barbelen van 43 tot 72 cm, wat een heerlijke sport. Ik begon ooit met karperhengels, die ik gauw had vervangen door feeders, maar ook dat gaf me geen voldoening, toen ik de barbel power in mijn handen had was ik gelijk verliefd, wat een klasse stok, en een onbeschrijfelijke Aktie tijdens de dril.

Wat ik zo heerlijk vindt aan deze visserij is dat je bijna niks mee hoeft te nemen, 2 hengels, een steun,een ruim schepnet, onthaakmat, en een tasje met kleinspul,emmertje voer,  een klein stoeltje en natuurlijk je foto toestel.

Vergeleken met karpervissen  is deze vis net zo prachtig om te vangen, en je hoeft geen kar vol spullen mee te sjouwen. Ik ga op het eind van een krib zitten en gooi mijn aas in een stroomnaad die je gemakkelijk herkennen kan.Neem wel genoeg korven mee want je kunt er nog wel eens wat verliezen.

Mijn vriendin vindt deze sport ook geweldig, en vangt ook regelmatig mooie vissen. Deze was haar eerste barbeel en maar liefst 68 cm

Ik denk dat mijn aanpak van vissen niet erg onder de maat is, maar ik ben natuurlijk altijd gek op kritiek, Frans. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn verslag, ik ben niet zo`n schrijver, die een hele sfeer kan maken om het verhaal heen, maar de bedoeling is goed J . Ik zal je ons adres geven zodat een visser bij ons in de buurt, of klanten in de winkel, mij ook om een beetje raad kan vragen. We wonen in de provincie gelderland

Ik hoop dat je dit jaar de 80 cm grens ruim kan passeren

Met een vriendelijke groet

 

Ook Tim Jansen wist weer barbelen te vangen . Op zijn site www.centerpinvissen.nl kun je het volledige verslag van deze sessie lezen.