week 13

De Waal is de Waal niet meer....

 

Dat het elke week beter wordt met de barbeel vangsten is te begrijpen. Dat ook deze week weer voor vele de verwachtingen hoog lagen ook. Elke jaar hetzelfde liedje als de zon begint te schijnen. Toch is het dan niet overal meteen feest en dat is ook weer logisch. In deze tijd van het jaar moet je ook geluk hebben met de stekkeuze. Op de IJssel is het al weer twee weken dat er met regelmaat barbeel wordt gevangen. Op de Waal is het sporadischer. Ook dit weekend.

Woensdagmiddag had ik Frank Pullens aan de telefoon die zijn eerste van de Waal ving op zijn bekende stek. Donderdag ging hij met volle moed weer terug en moest huiswaart keren zonder één enkele beet. Zo wisselvallig is het nog....

Zondagmorgen ga ik het op de Waal proberen. Harold zit een paar kribben terug en zijn eerste aanbeet was een mooie blauwneus. De krib die hij bezoekt is vrij diep. Als ik zelf bij mijn stek aankom zie ik meteen dat er veel veranderd is na het hoge water. De kribben liggen allemaal bedekt met een laag zand en ook de neringen zijn erg veranderd. Ik had wel een verandering verwacht, maar dat de schade zo groot zou zijn.......

Als ik naar het water loop wordt het meteen duidelijk dat ik waarschijnlijk een paar hele goede stekken kwijt ben.. Waar ik ook kijk ik zie alleen maar zand. Alle grindoevers zijn kompleet verdwenen. Zelfs de losse schelpen en mosselen die hier ook veel voorkwamen zijn helemaal weg. Het lijkt wel een woestijn..... Het pikkeldraad rondom de weilanden is helemaal afgezet met restafval van het water. Veel gedroogd gras, riet en takken sieren nu de draad. Het water heeft hier wel erg hoog gestaan... Bij de krib aangekomen zie ik nog wat laatste schade resten van het hoge water....een diepe kuil maakt het bijna onmogelijk om op de krib te komen. Als ik later enkele ander kribben afloop zie ik overal hetzelfde....aan het begin van de krib diepe kuilen, restant van zakkend water in combinatie met de kolken die de schepen veroorzaken.

Maar de koek is nog niet op....ook op de kop van de krib is veel veranderd....een complete hoek is weggeslagen, later blijkt dat het op andere kribben ook hetzelfde is.. Ook de neringen op deze krib zijn helemaal anders. Op deze krib lopen de neringen altijd naar buiten, nu liggen ze halverwege de krib. Als er enkele schepen passeren tijdens het opbouwen zakt de moed me helemaal in de schoenen. De eerste nering is helemaal ovaal vormig langs de krib af....allemaal gevolg van de hoge waterstand begin dit jaar. Ik was hier al op voorbereid door Henk Tielking, een Waalkenner bij uitstek. Maar dat het zo erg zou kunnen zijn had ik nooit verwacht. De diepe rif die hier altijd lag is helemaal verdwenen. De neringen draaien nu tot bijna aan de oevers door. Dat duidt op een geleidelijke afloop tussen twee kribben. Henk heeft vaak waardevolle info voor me over de Waal en Rijn en zo ook deze keer. Om een beter inzicht te krijgen over de Waal en de actuele invloeden kun je nog gerichter zoeken. Via de site van Rijkswaterstaat kun je al via de rechterkolom opzoeken wat de huidige waterstand is en de watertemperatuur ( Driel) Toch als je op die site verder naar beneden scrolled kom je in het rechterrijtje ook aqualarm tegen. Als je daar op klikt kom je in een scherm waar je rechts ziet staan Meetstation Lobith-Bimmen. Klik daarop en op die pagina kun je dan diverse waarnemingen zien, waaronder watertemperatuur, maar ook zuurgraad, troebelheid en zuurstofgehalte ect ect.

Ik tuig voor de zekerheid mijn Neoteric maar op met de 2,2 lb top en doe er een korf aan van 240 gram. Deze bleef voorheen in de volle stroming liggen op deze krib. Nu wordt hij in notime weggedrukt tot ver in het kribvlak...Ik heb er al meteen spijt van dat ik bij aankomst gevoerd heb. De hengel die ik kort bij de krib plaats voorzie ik van kaas, de tweede krijgt een elips pellet aan de hair. Maar ook de tweede is niet houdbaar in de stroming en ook deze komt helemaal naar binnen. Met een derde hengel met alleen lood ga ik op zoek naar eventueel grind. Na een minuut of 10 gooien en indraaien weet ik het zeker, geen grind meer tussen dit kribvlak. Ik vis toch nog ruim een uur door als ik daarna de twee kribben voor en achter me bezoek met de loodhengel. Maar als ik langs de oevers loop weet ik eigenlijk al genoeg. Alleen maar fijn zand...Op alle vier de kribben kan ik nergens een grindplaat vinden en als ik na ruim anderhalf uur terug kom bij mijn twee hengels liggen de lijnen zowat helemaal tot tegen de oevers....Nee deze kribben kan ik afschrijven. De bodemstructuur is compleet veranderd. Deze 5 grindkribben zijn helemaal verzand....maar als ik het later op een ander stuk ga proberen ontwaar ik ook alleen maar zand zand en nog eens zand....de Waal is de Waal niet meer... na de watersnood van 1993 en 1995 op de Waal gebeurde hetzelfde.

De komende weken kan ik weer op zoek naar de grindbanken. Dat ze erg nog liggen is wel zeker, vraag is alleen waar ze nu zijn. Het wordt weer veel speuren en zoeken en met een loodje de bodem overal afzoeken. Alle info van de laatste jaren is weggespoeld....ik kan weer opnieuw beginnen....

O ja, ook op de tweede stek kreeg ik geen beet. Ik mocht alleen genieten van een heerlijke zon, helemaal uit de wind leverde me dat de eerste rooie kop van het jaar op...Harold wist op zijn tweede stek wel een barbeel te vangen. Al bij zijn eerste inworp duurde het geen 3 minuten alvorens zijn top werd kromgetrokken en de molen het uitgierde....Er lag dus vis.....een uurtje later was het wel raak en ving hij zijn eerste van 2011 aan de Waal.

 

Overige vangstmeldingen Waal

 

woensdag 23 maart

Hoi Frans,
 
Bij deze de eerste Waal barbeel van dit jaar. Laat in de middag, om ca 16.00 kreeg ik dan toch nog een mooie aanbeet op een sonubait hemp&spicy pellet.
 
Het is geen kanjer, maar dat mag de pret niet drukken. Hopelijk komen ze nu los. bij een watertemperatuur die zachtjes is opgelopen naar 10o.
 
Het geeft de burger in ieder geval weer moed.
   

Grjus
 
Frank


 

Hey Frans,

Is het nog gelukt?? Is de eerste Waaler van 2011 voor jou ook een feit?

Vanmorgen op de eerste krib alleen een blauwneus, een forse brasem en een grondel gevangen. De zon scheen wel maar toch was het aardig fris op de krib. Vanmiddag op de tweede krib kreeg ik meteen een beste aanbeet, moet barbeel geweest zijn, helaas brak kort na het aanslaan de onderlijn... heb even lekker op mezelf staan schelden...

Gelukkig volgde er later nog een aanbeet, deze kon ik wel landen, een slanke barbeel van circa 60cm, mijn eerst waalbarbeel van 2011, zie foto's! Vanmiddag was het aardig warm op de krib zoals je zelf ook ondervonden had, de zon vol op je kop en bijna geen wind...

weer een mooi kleurtje gekregen...

Groet Harold

 

 

Overige vangstmeldingen IJssel

 

Hoi Frans,

Vandaag weer aan de IJssel geweest. Van de 6 sessies tot vandaag in 2011 slechts 2x een blank. Vorige week een korte sessie (2 uur) met mijn vriendin en een glas wijn leverde een kleine vechtersbaas van 55 cm op. Zie foto.

(achtergrond fles wijn)

Vandaag was het lang wachten tot de eerste barbeel. Heel veel plaagstootjes de eerste 2 uur. Na 3 uur lag de eerste barbeel in het landignet. 15 minuten later weer een felle aanbeet een lange run. Resultaat een volgevreten barbeel van 65 cm. zie foto

De 6 gevangen barbelen tot heden zijn alleen in top conditie. Punt gaaf en allen volgevreten. Goed begin in 2011.

Mvg,

Lorenz

 

Hoi Frans,

Leuk dat ik er vorige week met mijn foto's instond. Gister weer gevist op mijn voerplek, wel 15 mooie brasems, roofblij en voorns. Niet echt waar ik op zat te wachten, maar wel mooie spanning.

Toch weer 2 barbelen van alweer van 67cm gevangen, volgens mij was er één die ik vorige week ook al had gevangen. Ben tot nu toe erg tevreden over de vangst resultaten.

Groetjes, Gé

 

27-03-2011

Het is de dag na iets te laat naar bed en iets te vroeg uit bed. Wat gaan we doen vandaag, met de motor bezig? Nee ik ga weer een poging doen op de ijssel. Mijn vorige 2 zijn redelijk mislukt, de eerste keer 2 windes en 2 voorns, de tweede keer helemaal niets. Snel even kaas en worst snijden, voertje in de emmer, helaas geen tijd om de hennep uit de vriezer te halen. Dan maar zonder. Een handje kleine pellets er door, water toevoegen, wat strooikaas en restjes worst, voertje klaar.

Op naar mijn vertrouwde stek, die me vorig jaar vele barbelen in het net heeft doen landen, de grootste waren vorig jaar 70 en 72 cm.  Eenmaal aangekomen bleken er al andere mannen te zitten, 1 op witvis, de andere 2 duidelijk op barbeel. Er was nog niets gevangen, beloofd dat wel iets goed?

Afijn, een kribje verder op het strandje neergestreken, de spulen zo snel mogelijk uitgepakt en uitgestald, hengels voorzien van aas en een gevulde voerkorf en ingegooit. Na een uur nog geen beet, verslapte mijn aandacht en dommelde ik bijna weg, totdat een paar kwakende eenden mij nat spetterden tijdens hun lustspelletje, en dat voor mijn voeten!

Ik lust ook wel een blokje kaas en stukje worst, als de barbeel het niet eet, dan eet de baas het zelf toch op. Ik ga nu overstappen, op de ene hengel een boilie uit de keuken, de andere laat ik nog worst, maar regelmatig ingooien en verversen, en elke keer een volle voerkorf. Ik zie op de boilie niets gebeuren, op de worst werd er opeens geknabbeld, maar niet doorgezet. Ophalen, meeste worst was eraf, opnieuw ingooien. Dit herhaalde zich enkele malen, zal wel weer kolblei zijn geweest. Nog een uur gaat voorbij zonder beet of geknabbel, ik dacht bij mezelf, ik ga naar huis. Gras maaien, stofzuigen, eten koken, vistv kijken, de buurjongen pesten, ritje op de motor maken? Vanalles ging door mijn hoofd, totdat ik opeens weer wakker werd gemaakt omdat de hengel met worst stond te stuiteren, barbeel het moet wel YES! Bij het vastpakken van de hengel kreeg ik gelijk in de gaten dat het een stevige was, niet heel wild maar nam een paar meter lijn van de molen. De Catana krom tot het handvat. Langzaam maar zeker komt hij dichterbij en wil naar de krib links van me. Daar zit 1 van de andere heren stiekem te spieken wat ik aan het doen ben. 

De barbeel komt boven, laat zijn staart zien en verdwijnt weer naar de diepte, meters lijn gaan eraf. De Catana vangt de klappen prima op. Langzaam komt hij weer dichterbij, schepnet erbij. Ik probeer hem zo hoog mogelijk te houden maar kan een 2e run van de vis niet tegenhouden. Dat terwijl er natuurlijk net een binnenvaart schip met enorme zuiging langs vaart. Het schepnet goed vasthouden onder de oksels! Nu komt de vis wel snel weer terug, hij ligt boven het schepnet maar wil er niet makkelijk in, door golven krijg ik het net niet goed omhoog maar het lukt gelukkig toch. Bij het naar binnenslepen voel ik pas hoe zwaar die is. Geweldig grote dikke vis, ik zag gelijk dat het een PR moest opleveren. Netjes op de onthaakmat gelegd, 1 van de andere heren stond inmiddels naast me. Haakje uit de bovenlip gehaald, nu besef je weer hoe makkelijk een tangetje is.

De rolmaat erbij, en ja hoor met rechte staart 79cm!! Net niet de magische grens van 80. Ja als ik de staartpunten bij elkaar doe, meet die opeens 82cm maar dat is valsspelen. Maargoed 79cm!! Mijn grootste en zeker ook zwaarste barbeel tot nu toe. Ik gok op zeker 6 pakken suiker. maar heb natuurlijk geen weegschaal bij me.  En dat als openings-barbeel van dit seizoen. 

En het mooiste was, na het terugzetten van de vis, vond ik op mijn onthaakmat wat uitgescheten hennepkorrels. En ik had juist helaas geen hennep in mijn lokvoer.............waarschijnlijk van 1 van de andere vissers 

Ik hoop dat ik deze vis nog mag overtreffen dit jaar, om zo de magische grens te passeren....

Met vriendelijke groet,

Robert Nijland ( http://www.wejewel.nl )

 

Vangstmelding Roer

 

Heej Frans,

Hier wat foto's van vandaag. Wederom helemaal in het begin binnen 10 minuten beet, een mooie barbus van 64cm, daarna geen beet meer gezien. Ook nog een stuk stroomop- en afwaarts gevist, waren ook mooie stekken maar relatief ondiep . Toen ik net zat heb ik een filmpje gemaakt van de stek, zowaar staat de aanbeet erop, grappig zeg, had ik niet eens in de gaten, ik was aan het filmen, legde mijn camera weg en toen stond de hengel krom en liep de baitrunner... de aanbeet had ik gemist, gelukkig staat ie op film! :-) Heb er ook nog foto's bijgevoegd van de beverboom... maar niet onder gaan zitten als het hard waait.. :-) Morgen een poging op de Waal wagen, hopelijk komt daar ook de eerste van het jaar uit

! Groet Harold