week 19

Magere maar stabiele vangsten

 

Een week schoolvakantie maakte het mogelijk om een paar dagen achtereen te vissen aan de Waal. Begin van de week kenmerkte zich met redelijke temperaturen overdag en vorst in de nacht. De avonden waren erg koud! Halverwege de week sloeg het weer om en steeg de temperatuur naar de 28 C. 's Nachts bleef het aangenaam met 17 C. Tot donderdag waren mijn vangsten erg stabiel. Steeds een paar barbelen in een paar uur tijd. En ook steeds een dikke 70+er erbij. Alle vis die ik ving waren afgepaaid. Zaterdag ving ik een mannetje wat zijn hom liet lopen. Het is nog niet helemaal gedaan dus met de paai. De omslag van het weer op donderdag had ook zijn weerslag op de vis. De plek die tot donderdag steeds barbeel gaf, daar bleef het nadien 3 dagen stil. De vis leek wel verplaatst en werd nu twee kribben verder gevangen. Op zondag herstelde de stek zich weer en konden we een paar barbelen vangen al waren deze beduidend kleiner dan begin van de week.

een paar dagen op rij dikke vis

Al met al magere maar wel stabiele vangsten deze week. Ondanks de vakantieperiode was het erg stil aan de waterkant. De vangstberichten waren deze week minimaal. De watertemperatuur is na de daling van afgelopen week weer mooi bijgetrokken en ligt nu rond de 18 C. In de tabel is te zien dat de temperatuur deze week meer tegen de avond op zijn hoogste punt was. Normaal ligt dit hoogste punt rond de klok van 16.00 uur. Het waterpeil bleef ook deze week laag, al steg het twee dagen erg licht en twee dagen was het stabiel. De stand is nu Nijmegen 526 en de komende 4 dagen gaat er weer ruim 15 cm af...nog even en de koppen van de kribben komen zelfs bloot te liggen...

De lage waterstand is in mijn ogen niet de boosdoener van de mindere vangsten momenteel van barbeel. De vervroegde paai lijkt me meer de spelbreker. Over een week of 2 weten we meer, ik verwacht dat er vanaf die tijd grotere aantallen te vangen zijn.

De verzanding die is opgetreden na de hoge waterstand van begin dit jaar heeft niet alleen zijn weerslag gehad in Nederland. Volgens betrouwbare berichten heeft ook de Rijn In Duitsland op veel plaatsen verzandde stukken. Ook daar zijn grote stukken grind verdwenen en hebben plaats gemaakt voor zeer fijn zand. Het kan niet anders zijn dan dat er op een hoger gelegen stuk van de Rijn of Donau er op plaatsen erg veel zand is mee gespoeld. Deze heeft de grindbedden bedekt en zullen in de loop van de tijd weer zichtbaar worden. De vele scheepvaart zorgt voor een constante beweging in het water en doet het zand langzaam maar zeker "verdunnen ".

Sander Koppenhol was zondag ook succesvol aan de Waal

 

 

overige vangstmeldingen Waal

 

Hoi Frans,

Leuk je weer eens ontmoet te hebben. . Gekozen voor crab pellets in salmon oil.

Zaterdag 7 mei:

1x winde (45 cm) en een 1x barbeel (50 cm). 2x maal flinke barbeel verspeeld. De laaste schoot los tijdens een oneindige run. Kwam geen einde aan, bleef maar gaan. Geen lijnbreuk. Net niet goed gehaakt.

mooie foto uit een andere hoek

Zondag:

Toch voor een korte sessie van 2 uurtjes samen met mijn vriendin naar de waal vertrokken. Ik zei nog tegen mijn vriendin: Over 5 minuten stoppen we ermee om op tijd bij de chinees te zijn. In de tussentijd was ik de spullen aan het inpakken. Uit mijn ooghoek zie ik de hengel krom trekken. Gelukkig was ik net op tijd, want de hengel werd al uit de standaard getrokken. Kon hem net nog te pakken krijgen. Ondanks dat de slip goed afgesteld stond. Het voelde meteen goed aan. Alsof je een zandzak aan de lijn hebt. Hij bleef maar gaan in de volle stroom. Na 7 minuten kwam eindelijk de voerkorf voor het eerst boven water gevolgd door een schitterende barbeel van 81 cm. Gelukkig staat deze dril ook op video dankzij mijn vriendin. Helaas te groot om te versturen.

groeten Lorenz Zwiers

81 cm spiermassa

 

 

overige vangstmeldingen IJssel

 

Hoi Frans,

 

Hier een berichtje van Gé, ben even op vakantie geweest naar Ameland.

Heb afgelopen week goed gevoerd, dus toen ik donderdag en vrijdag ging vissen had ik goeie hoop, ondanks de paartijd. Maar helaas, maar 1 brasem. Heb van alles geprobeerd. Het lage water maakt het er ook niet leuker op, het is gewoon gevaarlijk om op de kop van de krip te vissen. Hoop dat het peil op de ijssel weer snel omhoog gaat, laat het maar regenen! Ha ha. Het lage peil is toch ook niet bevordelijk voor de vangsten? Of heeft dat geen invloed erop?

Hey groetjes Gé, ijsselbarbeler

 

Hey Frans,

op 30 april heb ik mn eerste ijsselbarbeel weten te vangen (65cm) , voor afgelopen weekend had ik hoge verwachtingen,maar vrijdag werd t na 5 uur vissen net voor t donker nog n brasem.

Zondag van 15.00 tot 20.00 uiteindelijk om 18.15 1 barbeel van 67cm.vangsten vallen nog tegen, maar wel genoten van t mooie weer.

Groeten kees

 

duidelijk is te zien de latere piek van de temperatuur.