week 21

 

stilte voor de storm...

 

Het was afgelopen erg stil rondom de barbeelvisserij. Normaal krijg ik nog wel een een telefoontje of een mailtje..maar deze week leek het wel of iedereen hetzelfde had voorgenomen wat ik zelf ook had. Een weekje niet vissen.... Zelf kreeg ik vrij laat een weekendje aangeboden zodat er van vissen ook helemaal niets kwam. Gezien de vangsten de laatste weken was dat ook niet erg.. Het blijft nog even zoeken of wachten. Beide is een optie. Met wachten bedoel ik dat de barbeel nog niet terug is uit het paaigebied. Ze genieten er dit jaar lang van..

Met zoeken...tja ergens zullen er best een paar liggen. De laatstse weken is het me steeds gelukt er een paar te vangen. De ene keer wat moeizamer dan de andere keer, maar toch. Van Robin Vieleers kreeg ik van de week een interessante opmerking. Hem was ter ore gekomen dat het wedstrijdvissers was opgevallen dat de barbeel verder in de rivier te vangen was op de IJssel. Toen we daarover samen aan het brainstormen waren kwamen we tot een logische verklaring. Niet alleen in de IJssel maar ook in de Waal is de stroomsnelheid een stuk minder dan normaal. Die van de Waal licht momenteel rond de 950 m3, normaal is dat 1600 m3 per seconde. Omdat de stroomsnelheid nu minder is, is het ook logisch dat de stroomnaad ook verder uit de kant komt te liggen ( het diepste gedeelte). De barbeelzone is op de rand van het snelst stromende gedeelte. Die licht nu verder uit de kant, in beide rivieren. Logischerwijs liggen de barbelen nu ook verder in de rivier....en kunnen we er domweg niet bij...

Een beredenering waar ik zelf ook niet aan had gedacht, maar wel één die me heel logisch lijkt. Natuurlijk liggen niet alle barbelen daar. Er zwerven er altijd een paar rond, en juist die vangen we nu. Denk je er over na dan weet je meteen hoe moeilijk het momenteel is op het goede moment op de juiste plek te zijn. Niet alleen de boeren bidden om regen, ook de sport ( barbeel) vissers hoor je steeds meer....

Het was deze week erg stil, alleen van Frank Pullens kreeg ik een berichtje dat hij er op zaterdag 3 had aan de Waal. Als ik zelf terug kijk in mijn aantekeningen zie ik een neerwaartse spiraal de laatste 3 jaar. Ook vorig jaar was het een stuk minder dan het jaar ervoor. Sessies van 10-15 barbelen in amper 3 uur waren er niet bij. 5-6 stuks was vorig jaar top. Of er meer aan de hand is...ik durf het niet te zeggen. De kwaliteit van het water gaat niet achteruit. Het lijkt wel of de barbeelstand achteruit gaat.... Het blijft nog even koffiedik kijken en over een paar maanden weten we meer..

 

Vangstmeldingen Roer

 

Hoi Frans,

een aantal weken geleden hebben we samen met een paar anderen een tocht gemaakt aan de Roer. Ik kan je berichten dat de laatste weken de vangsten hier ook heel mager zijn. Ik ben nu ruim 6 keer geweest en heb slechts 2 barbelen kunnen vangen, wel veel mooie kopvoorns en brasem. Maar de barbelen laten het tot nu toe afweten. De roer staat al weken laag en de gemiddelde watertemperatuur was 15 graden, met uitschieters naar 18 graden.

Ik vraag me ook af op de paai al achter de rug is?. Ook loop ik regelmatig met mooi weer diverse stekken af waar je goed zicht hebt op de grindbanken, je ziet geen enkele barbeel of iets. Het lijkt soms alsof er geen vis meer in de buurt zit.

Ook de resultaten op de grensmaas zijn niet om naar huis te schrijven.

Groetjes uit Limburg,

 

Richard Bindels

 

Christ Koekoek ving een dikkertje aan de grensmaas. Ook hij meld dat het er moeizaam is. Hij is op zoek naar een vismaat voor die rivier zodat een volgende barbeel geheel op de foto staat. Ondanks het gemis van een stukje zie je duidelijk dat het hier om een fors exemplaar gaat.