week 43

Schitterend weer en nog goede vangsten !

Met een paar schitterende dagen afgelopen week werden er op de Waal en IJssel nog steeds barbelen gevangen. Op sommige plekken was het zelfs heel goed zeker voor de tijd van het jaar. Al leek het sosm wel zomer. Windstil en rond de 17 C dan is het lekker aan de waterkant. De watertemperatuur zakt dan wel maar met deze middagtemperaturen blijven ze nog redelijk hoog. Wat heet...vorige week was de temperatuur van het water 10.8 C en vandaag is het zelfs 11.6 C. Barbeel reageert daar direct op met een positief aasgedrag.

het was zeer aangenaam.....

Dit jaar hebben we al ruim een maand langer van de barbeel kunnen genieten dan het jaar ervoor. En gezien sommige vangsten gaat het nog wel een paar weken door. Een zelfde jaar hadden we in 2007 toen de barbeel nog toch eind november goed te vangen was. De winter bleef toen vrij zacht. In tegenstelling tot wat de voorspellingen nu laten zien. Er wordt gesproken van een aankomende strenge winter. Voorlopig ziet het er nog niet naar uit...we wachten rustig af.

en een paar mooie aanbeten

Het lijkt wel of de barbeel naar het einde van het seizoen sterker wordt. Al enkele weken wordt er in verschillende meldingen regelmatig barbeel verspeeld. Ook in mijn laatste sessie had ik er 3x last van....gewoon door de onderlijn van 33/00. Alle drie de aanbeten kwamen na ruim 45 minuten. De lijn kan natuurlijk in die tijd wat beschadigingen oplopen al komt me dat persoonlijk niet bekend voor. Voor je gevoel zijn het altijd grote die er door gaan. Dat was bij mij niet anders die dag. De eerste aanbeten kwamen vrij vlot en na ruim anderhalf uur werd het stil. In de resterende 4 uur kreeg ik drie aanbeten. Alle drie werd de hengel uit het niets krom getrokken en gierde de molen het uit.

Bij het aanslaan voelde het goed en binnen twee tellen daarna brak de onderlijn 3 maal. Een hele vreemde gewaarwording dat kan ik je vertellen. Voor mijn gevoel lag ik er niet echt veel verder in dan in de eerste 1,5 uur dat ik ze gewoon ving. Wat de oorzaak geweest kan zijn?? Misschien een slecht stuk op de rol nylon...toch voelde de lijn goed aan. Zeker de derde keer controleerde ik hem langer dan normaal maar ook die brak bij de aanbeet. Scherpe obstakles op de bodem blijven dan over. Een mosselbank is waarschijnlijk de boosdoener geweest.

Het was dan ook afzien voor me afgelopen weekend. Het was wederom prachtig weer maar ik zag geen mogelijkheid om een paar uur naar de Waal te rijden en de krib nog een keer te bevissen. Mijn plan is om een volgend bezoek te vissen met gecoate lijn. Tenminste als ik niet te laat kom. De eerst twee komende weken heb ik helemaal geen tijd en of de barbeel na die tijd nog te vangen is kan niemand voorzien. En blijft ook overeind staan of je met de gecoate onderlijn wel beet krijgt. Over het algemeen zijn dit donkere lijnen en persoonlijk ben ik daar niet kapot van....maar ik heb waarschijnlijk geen keus. Wordt zeker nog vervolgt....

het zal snel kouder worden.....

2011 zal als barbeeljaar moeizaam, slecht, laat op gang als titels bij de meeste meekrijgen. Naar de oorzaak blijft het gissen. Het is niet zo dat we hier net als in Engeland een potje hebben en massaal barbeel kunnen uitzetten. Of dit ook het beoogde effect zou hebben op de Waal en IJssel is nog te bezien. Feit is wel dat het in 2010 ook al minder was. Met de tegenvallende vangsten merk je ook meteen dat de grote hype van het barbelen er ook meteen vanaf is. Diegene die een paar keer achtereen blanken vallen meteen af. Toch is de groep barbeelvissers al behoorlijk groot te noemen en worden als zodanig ook erkend. De commercie heeft daar handig gebruik van gemaakt, net zoals sommige hengelsportzaken. Naast een karperhoek is daar ook een barbeelhoekje te vinden. Hopelijk brengt 2012 meer. Over slechts een paar maanden weten we daar al meer van. Maar eerst nog de wintermaanden..... Met in het achterhoofd nog steeds een paar schitterende dagen van afgelopen winter op het vizier, kijk ik nu al uit naar de koude periode. Vaak is het afzien tot aan de eerste aanbeet. Die bezorgt je dan zoveel adrealine, dat je de kou niet eens meer voelt.... Ik kan niet wachten......

een mooie beloning.

 

met vaak vooraf een spannende dril.