week 45

flinke daling

 

Ondanks dat de kop anders doet vermoeden is er tch nog goed barbeel gevangen. Tenminste, goed voor de omstandigheden. Vanaf donderdag zakte de temperatuur van het water als een kaartenhuis in elkaar. Woensdagavond was het nog 12 C en nu op het moment van schrijven is het nog maar 8,7 C. Normaal is dat funest, wat op sommige stekken al merkbaar was. Toch op andere plaatsen kon er nog goed gevangen worden. Niet de aantallen van afgelopen weken maar toch 2-3 stuks wat op zich helemaal niet slecht is. Ten slot van rekening zitten we al bijna halverwege november....

Dordogne In Frankrijk

Tot zondagmorgen was de zon over het algemen de hele dag te zien en te voelen. Zondag kwam er ineens een kentering en bleef het lang grijs en grauw en ook veel kouder. Nu kwam de factor geluk om de hoek kijken en was het de stekkeuze die bepalend was van wel of niet vangen. Zeker is dat het kaarsej nu langzaam maar zeker uit zal gaan. Elke dag zullen de vangkansen afnemen vanaf nu. De watertemperatuur zakt hard in, de nachten worden kouder. De nachtvorsten worden intenser en de zon kan de schade van de nacht overdag niet meer herstellen. De barbelen op de grote diepe nederlandse rivieren zullen zich steeds verder gaan terugtrekken. Goede stekkennis en weten waar je mee bezig bent wordt nu elke dag belangrijker. Leon Haenen bewijst dat al een paar weken op de grensmaas. Zeker niet iedereen vangt nu nog gemiddeld 10 stuks barbeel op die rivier.

november vangst op de Waal van Rob.

Het is nu moeilijk om te zeggen wat de vangsten de komende weken zullen gaan doen. Dat ze gaan afnemen staat als een paal boven water. De laatste 4 jaar lieten zien dat de barbeel 6 weken voor het eerste koude front kwam zich terugtrokken. Afgaande op die wijsheid zou dat inhouden dat we geen witte kerst gaan krijgen. In 2010 was het al wit met sinterklaas en waren de barbelen vanaf de tweede week oktober al niet meer te vangen in de Waal. We zijn nu ruim 4 weken verder, het wordt al wel kouder maar voorlopig blijven de temperaturen overdag nog ruim boven het vriespunt.

De bikkelfase gaat nu in, vele uren maken voor misschien een enkele aanbeet. En blanken zal vanaf nu weer normaler worden dan vangen. Je zult nu extra alert moeten blijven en die ene aanbeet die je misschien krijgt moeten verzilveren. Plaag jezelf niet en pak de warmste tijd van de dag om het nog te gaan proberen. Tenminste wat de Waal betreft. Op de IJssel is het nu vaak tegen de schemer goed, en zelfs het eerste uur in het donker kan vaak nog de dag goed maken.

Ook Daniel pakt ze nog steeds.

Momenteel heb ik het drukste gedeelte achter de rug en kan ik me vanaf volgende week weer naar de waterkant begeven. De temperatuur aan het eind van de week zal bepalend zijn welke stek of rivier het gaat worden. De vele bezoeken aan de diverse rivieren maken het mogelijk om toch het hele jaar door op de barbeel te kunnen vissen. Elk jaargetijde heeft zo zijn charme, ook de komende winter. Wat aanbeet en felheid van de barbeel betreft maakt het niet uit in welke maand je vist. De eerste runs blijven altijd hetzelfde en de strijd die de sterke gestroomlijnde barbeel daarna geeft is ook niet jaargetijde gevoelig. Ik zal alleen zelf wat aanpassingen moeten doen. Ander aas waar nodig, een andere techniek en soms zelfs dunnere lijnen. Dunnere lijnen vragen om een zachtere hengel en ik zal de komende maanden weer vaker met de Catana barbel van Shimano in mijn handen staan. jammer genoeg is deze hengel uit de productie. Daarvoor zijn dan wel andere teruggekomen, maar dit hengeltje heeft iets vind ik zelf. Om in de aktualiteit te spreken....vol verwachting klopt mijn hart......

 

Overige vangstmeldingen

Waal

 

Hoi Frans,

Hier op de valreep nog wat vangsten van de laatste dagen op de Waal. Geen grote vissen, allemaal zo rond de 50 cm , maar was toch even lekker weer met de kouwe kop in de wind wat te vangen.

Misschien wel de laatste vissen dit jaar, maar wie weet, op een redelijk mooie dag zullen we het denk ik toch wel weer ergens gaan proberen…

Groet,

Rob en Daniel

 

Dit is eigenlijk de vis wat de aanleiding was ons wat meer op de barbeel te gaan richten. 2010, aan de Dordogne in Frankrijk op een 25 mm vismeel boilie tijdens het karperen.

Groetjes,

Rob en Daniel

Barbeel van de Dordogne

 

 

 

maar ook op de Lot zijn ze goed te vangen

 

Roer

 

Hoi Frans,

helaas de laatste weken minder kunnen vissen. Vorige week vrijdag ging ik een paar uur naar de Roer om mijn geluk te proberen. De thermometer gaf ruim 19-20 graden aan. Het was dus aangenaam warm in de zon.

Ik verwachte al dat de vangsten langzaam zouden teruglopen. De watertemperatuur was immers flink gezakt van 16 naar 12 graden. Ik kon slechts een paar uur vissen en hoopte toch op een barbeel.

Deze kwam na ongeveer anderhalf uur vissen. Het resultaat was een prachtvis van ruim 70 cm. Ook kon ik die dag nog een mooie kopvoorn en zelfs een vlagzalm vangen, heel bijzonder dus.

De tactiek die ik had voor de dag was de vertrouwde trothengel. Dit jaar meer barbelen met trotten kunnen vangen dan statisch op de bodem.

Ik moet zeggen dat de vangsten dit jaar veel minder waren dan 2009 en 2010. Dus we moeten hopen op een beter jaar. Ik verwacht dat het wel eens snel minder gaat worden als de temperatuur blijft zakken.

Zover een korte update van de Roer.

Groetjes,

Richard