week 47

Zeer stil

 

Het was afgelopen week zeer stil wat betreft barbeelvangsten. Door de weeks was het prachtig weer en het weekend, zeker op zondag was niet te doen. Zeker niet als je vanaf de kribben moest vissen. De waterstand op de Waal en IJssel is erg laag maar dit heeft geen invloed op de vangsten. De watertemperatuur is veel belangrijker! Deze is momenteel 7,6 C. Iets stijgende de laatste drie dagen, maar het is minimaal... Vandaag ( maandag ) is het weer schitterend weer, windstil en een redelijke zon. Of het nu helemaal gedaan is kan moeilijk gezegd worden. Dat er helemaal geen vangstmeldingen zijn geweest is niet bepalend. Wat wel zeker is dat het momenteel erg moeizaam zal zijn aan de waterkant en dat de barbeel erg stil zal liggen.

de barbeel ligt al behoorlijk stil op de grote rivieren...

Kijkend naar de tijd van het jaar en de verwachtingen deze week en komende week van het weer dan kun je wel zeggen dat het bijna gedaan is met het vangen van barbeel op de Waal. Alleen aan de IJssel zou het mogelijk zijn om in de winter barbeel te vangen. Op deze rivier is de montage een stukje beter te houden in de stroming. De diepere gedeelten zijn op deze rivier wel te bereiken. Die van de Waal zijn gewoonweg onbereikbaar.

 

Voor diegene die het de komende maanden toch willen proberen op barbeel een paar tips.

Vissend op de Waal of IJssel vanaf de kribben is het raadzaam om te kribhoppen. Langdurig op dezelfde plek blijven zitten heeft geen nut. Verkas om de 15 minuten. Voeren heeft geen nut, ga licht bepakt en vis ook zo licht mogelijk zodat het aas een brede strook bereikt. Pak de warmste tijd van de dag. Houd de temperaturen goed in de gaten. Zodra er enkele dagen een flinke stijging is geweest gaat ook de watertemperatuur omhoog. Zodra deze stijgt en rond de 5 C komt is het mogelijk barbeel te vangen. Wel is hier een grote factor geluk bij nodig...

de donkere vlekken zijn goed zichtbaar

Vissend op de IJssel in de stroming. Zoek de diepste gedeelten op en vis zo zwaar mogelijk. Nadat de korf de bodem heeft geraakt geef je snel een meter of 15 - 20 extra lijn waarna je de beugel dicht klapt van de molen. De extra lijn zorgt voor een lus waardoor de korf beter en langer op die plek blijft liggen. Voeren is niet noodzakelijk. Voer wat in de korf blijft is altijd geschikt. Aassoorten die je kunt inzetten zijn kaas, pellets, smac en made. Ook tijdens het kribhoppen zijn dit de aan te bevelen aassoorten.

De ondiepe rivieren zijn nu op zijn best

Meer aan te bevelen is het zoeken van barbeel op kleinere, ondiepe rivieren. Daarvoor zijn er enkele te vinden in Limburg en de bekendste zijn de Roer en de Grensmaas. Eerst genoemde zit niet in de vispas en vereist een aparte vergunning verkrijgbaar bij hsv de Rietvoorn te Vlodrop. De Grensmaas zit wel in de grote vergunning, behalve de eerste paar kilometer vanaf Borgharen. Van Borgharen tot de inlaat van de Geul in Voulwammes heb je de vergunning van hsv Maastricht nodig. Voor beide rivieren geldt het zomaar ergens gaan zitten en even barbeel vangen niet opgaat, je moet er wel wat voor doen!! Ook hier geldt dat je de diepere gedeelten moet opzoeken waar grind ligt.

Op teletext pagina 720 zijn de waterstanden te zien. Voor de Waal is een stand Nijmegen 810 de grens voor wat betreft de onverlaagde kribben. Voor de verlaagde kribben geldt 610. Boven deze stand zijn de kribben niet bevisbaar. Voor de IJssel geldt Zutphen 460 als veilige grens voor het vissen vanaf de kribben. Voor de Grensmaas kun je ca Borgharen 4000 aanhouden. Daarboven is deze rivier zonder stekkennis niet te bevissen.

Smeer voordat je van huis gaat je handen in met een handcreme dat scheelt enorm veel tegen de kou. Voeren met hennep of made kan altijd. Deze twee soorten zijn beide niet voedzaam en werken voorts ook sterk laxerend. Voor alle andere soorten geldt zeer beperkt gebruiken.

goed kijken of je ze ziet flanken

Voor diegene die het nog verder weg willen zoeken zijn de Ardense rivieren, Ourthe, Ambleve en Semois aan te bevelen. Voor alle rivieren is een vergunning vereist, zie deze pag.

De Waalse vergunning zit nogal komplex in elkaar, zoek eerst goed of je op het uitgekozen stuk wel mag vissen in die tijd. De aassoorten die je hier kunt gebruiken zijn kaas, pellets, smac en made. Ook hier geldt dat je vrijwel onbeperkt kunt voeren met hennep en made. Indien de waterstand het toelaat probeer dan eerst de barbeel te observeren. Vaak zijn de donkere vlekken of van barbeel of van kopvoorn. barbeel heeft de neiging om tijdens een bijtmoment vaak te flanken. Dit flanken is heel duidelijk waarneembaar zolang de waterstand niet te hoog is.. Tijdens het flanken zie je een soort van lichtflits over de bodem schieten. De barbeel draait zich dan op zijn zijde waardoor de witte buik even zichtbaar is. Dat veroorzaakt een witte flits in het water. Dit is een teken dat de barbeel het aas wil pakken. Hij is dan zoekende naar voedsel. Vis op deze rivieren zo licht mogelijk, blijf zover mogelijk uit de oevers, het water is hier kraakhelder. Zoek de vis in buitenbochten en bij stroomversnellingen.

zoek het bij stroomversnellingen en buitenbochten

En voor diegene die de hengels en molens in het vet hebben gezet...daarvoor is het wachten tot het voorjaar. De watertemperaturen zullen dan weer richting de 10 C moeten gaan wil de barbeel weer actief worden op de Waal en IJssel. Datzelfde geldt ook voor de aktuele vangstmeldingen hier op deze site. Ook deze zullen tot die tijd stil liggen. Ik ben vanaf nu afhankelijk van de visdagen van mezelf. Regelmatig zal ik de komende maanden op pad gaan en van deze dagen een verslag maken al zal dat niet wekelijks zijn. Ook de waterstanden zullen hierbij van invloed zijn. Ook zal ik deze winter gebruiken om de site daar waar nodig up to daten en aan te vullen. Check hiervoor regelmatig de site.

de barbeel schuift over de bodem...

 

dit is een zgn flankbeweging, het draaien op zijn zij

 

ook hier goed te zien

 

de witte flits die je dan kunt zien heeft hier veel van weg

dit kan het mooie resultaat zijn van winterbarbelen.