week 40

zeer goede vangsten !

 

Het zachte weer van de afgelopen week maakte het nog voor redelijk wat barbeelvissers mogelijk om een paar uur aan de waterkant door te brengen. Jammergenoeg was ik niet één van hen deze keer. Diegene die dat wel konden hadden vaak een topdag. Zo werden er dagen aan een stuk aan de Waal flinke aantallen gevangen. Op diverse stroken langs de rivier werden niet alleen mooie aantallen gevangen maar er werd ook steeds gesproken van moddervette barbelen. Natuurlijk zijn de meldingen een stuk minder dan in het echte hoogseizoen met mooi weer, maar toch nu enkele opvallende meldingen die of 7 of 8 stuks vingen met een uitschieter van 13 stuks. De laatste stuiptrekkingen van het seizoen of toch nog een paar mooie laatste weken? De komende tijd zullen hierop antwoord geven. Zolang het weer zo zacht is met goede watertemperaturen zou ik zeggen trek er nog maar gerust op uit....

Harold had afgelopen zaterdag ook nog enkele waalbarbelen

Deze hele week geen berichten van de IJssel. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er daar nu slecht gevangen wordt. Zoals al eerder gezegd het aantal meldingen wordt gewoon minder. Dat brengt de tijd van het jaar met zich mee. Logisch ook, het is al rond 19.00 uur donker. Avondsessies na het werk zijn voor de meeste niet meer mogelijk. De soms slechte vangstberichten weerhield ook een aantal om het te gaan proberen. De afgelopen jaren dat ik dit vermeld op maandag is er een duidelijke tentens te zien. Zijn de berichten gunstig dan zie je meteen een stijgende lijn in het aantal mensen dat er op uit trekt. Ook dit is weer een logisch gevolg. Niet iedereen woont kort bij een stromende rivier waar de barbeelvangsten vandaan komen. Zou ik een ritje moeten maken van 100- 150 kilometer of meer dan zou ik ook naar de laatste berichten kijken om op die manier een blanksessie uit te kunnen sluiten. Het geeft geen zekerheid, ik weet het het blijft vissen, toch is het een logisch gevolg.

Het waterpeil van de Waal laat deze week een stijging zien van een halve meter. Of dat ook gevolgen heeft voor de temperatuur verwacht ik niet. Die zal vrij stabiel blijven en het zou me niets verbazen als die licht zou stijgen, het is immers regenwater wat de stijging veroorzaakt. Dat het in zuid Duitsland en Zwitserland al gesneeuw heeft doet hier nog niet ter zake. Het is nu elke week afwachten wat de vangsten betreft. Deze kunnen ineens inzakken en zodra dat het geval is kunnen we een vorstperiode verwachten een aantal weken later. Met deze herftsachtige taferelen is het nog goed toeven aan de waterkant.

 

 

Fotograveren

Fotograveren blijkt ook een kunst te zijn voor velen. Regelmatig zit er bij de meldingen een opmerking over de veelal prachtige foto's die te zien zijn. Dat daarbij de achtergrond bewerkt is wordt niet als bezwaarlijk gezien. Het gaat natuurlijk wel ten koste van het algemene beeld. Zo hebben we afgelopen winter werkelijk schitterende platen geschoten in de Ardennen waarin de omgeving was voorzien van een dikke laag sneeuw. Toch hebben we deze niet kunnen tonen vanwege de herkenbaarheid. Elke foto die ik toegestuurd krijg en die ik plaats, daarvan wordt de achtergrond bewerkt. Slechts een enkeling ervaart dat als storend, helaas...

Er zijn vele manieren van fotograveren. Ik zal trachten in een artikel later dit jaar om daarover wat uitleg te geven. Zo kun je bv een foto maken van de visser terwijl die zit terwijl de maker staat. Ga je met het toestel op dezelfde hoogte zitten krijg je al een heel ander effect. Ook zal het effect weer anders zijn als je het toestel een beetje lager houdt dan de vis. Zo zijn er diverse mogelijkheden waarover later meer.

 

 

Deze prachtige moddervette barbeel van 74 cm en bijna 5 kilo.....

is in werkelijkheid gewoon 58 cm en net over de 5 pond....

één van de manieren om een vis op de foto te zetten. Alleen al door de houding van de armen kun je het totaalbeeld al beinvloeden.