week 41

Prachtige nazomer met goede vangsten

Het mooie zonnige weer van de afgelopen dagen had een goede uitwerking op de barbeel. Duidelijk is wel dat het niet geldt voor de gehele Waal. Slechte stroken worden afgewisseld met goede en zelfs hele goede stroken. Zeker gelet op de aantallen die sommige hebben gevangen lijkt het wel of de barbeel zich aan het groeperen is.

Een lange strook van Nijmegen tot zelfs na Dodewaard is momenteel helemaal niet bevisbaar. De kribben zijn over die lengte al verlaagd en momenteel niet bereikbaar, ze staan onder water. Terwijl de waterstand toch vrij laag is met Nijmegen 705. Rond Ochten wordt er nu gewerkt en de verwachting is dat dit jaar Tiel nog bereikt wordt. In 2012 wordt er dan verder gegaan tot Zaltbommel. Een lange strook van de Waal is dan niet meer te geschikt om te vissen op barbeel. Niet alleen is de stroomnaad moeilijk bereikbaar, ook de vlaktes tussen de kribben zullen snel verzanden en ondiep worden. Wat de effecten van de verlaging voor gevolgen zullen zijn op de barbeelvangsten is nu nog niet te zeggen. Alhoewel....er komen weinig meldingen van het stukken waar de kribben verlaagd zijn. Het gehele voorjaar tot dik in de zomer waren deze kribben wel begaanbaar, maar bijna allen met slechte resultaten.

Vrijdag hebben we met een paar andere op een strook gevist aan de Waal in het kader van een onderzoek. Bijna de gehele dag waren er 5 kribben bezet. Het leverde slechts 2 barbelen op. Een zeer magere vangst dus, al waren de 2 barbelen wel groot van formaat, 72 en 82 cm.

Zondagmiddag heb ik nog een keer lekker kunnen genieten van de Waal. Het prachtige weer en het briesje maakte het alleen al de moeite waard om er op uit te trekken. Diezelfde gedachte hadden er wel meer. Op weg naar de stek zag ik regelmatig een kop van een krib bezet. Het hele weekend was lekker nazomers weer en zorgde voor soms goede resultaten. Er waren plekken bij waar geen tikje werd waargenomen, terwijl op andere stukken gemakkelijk 5 tot 7 barbelen werden gevangen. Ik had een moeizame middag met enkele aanbeten. De barbelen die zich vergrepen aan de pellet waren wel weer lekker dik en zeer strijdlustig. Elke week is het nu afwachten hoe de dag gaat verlopen. We lopen op het einde van het Waal/ IJssel seizoen en elke week kan de laatste zijn. Vooralsnog zie ik voor de komende twee weken geen veranderingen en kunnen ze nog goed te vangen zijn.

Ook deze week is het opvallend rustig met vangsten op de IJssel. Ook de wedstrijdresultaten zijn slecht als het om barbeelvangsten gaat. Nog even en het wordt weer tijd voor de kleinere en ondiepe rivieren. Die zijn qua vangsten het hele jaar stabiel. Ook die rivieren worden steeds drukker bezocht zeker nu de Waal minder bereikbaar wordt. De barbeelfanaten weten ondertussen dat de barbeel geen seizoensvis is en het hele jaar door vangbaar. Hun terrein wordt steeds meer verlegt en ook in de winter wordt er door steeds meer sportvissers doorgevist op barbeel. Ook die periode heeft weer wat. Wat vangsten betreft niet voorspelbaar maar elke barbeel die je dan vangt geeft extra voldoening.

 

overige vangstmelding

 

Hey Frans,

 

Hierbij een paar foto's van afgelopen vrijdag, totaal 5 stuks, 1 veertiger, 1 vijftiger en 3 zestigers, mooie gezonde dikke vissen allemaal.

'S middags viel het helemaal stil helaas, had gehoopt dat het dan juist beter zou worden maar helaas.

Maar ach, met 5 stuks in deze tijd van het jaar mag ik toch niet klagen.

 

Groet Harold

 

 

IJssel

 

Hallo Frans,
 
Ik heb afgelopen donderdag nog aan de IJssel gevist  en nog een barbeel van 48cm gevangen.
 
Het was zeer taai, terwijl ik genoeg vis om mij heen zag....
 
Ik heb de barbeel gevangen met mais....., omdat de rest niet werkte!!


 
 
Er zat ook een heleboel groen in het water, ik denk dat ik er wel een halve vuiniszak mee kon vullen ermee.

Een week daarvoor nog aan de Waal gezeten en aardig weggewaaid, na 4 uur hield ik het voor gezien.
 

 
Groeten,
 
Robin Vieleers