week 35

 

Het wordt zo langzamerhand saai om steeds te melden dat er geen echte bijzonderheden zijn. Links en rechts worden enkele barbelen gevangen. Met de nadruk op enkele.... Grote aantallen is een zeldzaamheid dit jaar. Ondanks dat dit echte goede maanden zijn op barbeel te vangen wordt er nog steeds veel geblankt.

Viste ik twee jaar geleden 3-4 dagen achtereen op dezlefde stek dan liepen de aantallen per dag op. Met zekerheid wist ik dat ik de derde en vierde dag meer dan 10 stuks zou vangen. Vorige jaar kwam er een lichte kentering en bleef het aantal vaak hangen tussen de 5 en 7 stuks. Slechts twee keer ving ik er meer dan 10 op de derde dag. Ik heb dat altijd oplopende vangsten genoemd. Dit jaar is het juist andersom. 4 keer heb ik 3 dagen achtereen op dezelfde stek gevist, met hetzelfde ritueel als voorheen. Regelmatig voeren met pellets en schapenbix. Vaak lieten de pellets me dit jaar op de Waal zelfs in de steek en kreeg ik alleen een aanbeet op kaas. Maar erger is het feit dat de vangsten juist met de dag zakte. Tot twee keer toe zelfs op de derde dag geblankt.

 

Uit de diverse meldingen die ik elke week krijg kon ik dezelfde tendens opmaken. Soms plaatselijk een uitschieter, maar de Waal en IJssel vertoonde hetzelfde gedrag. Vanaf mei/ juni liepen de vangstmeldingen gestaag omhoog. In percentage 60% vangst en 40% blankte. Naarmate de vakantie naderde wisselde deze cijfers zich om. En nu na de vakantie is er geen verbetering gekomen. Natuurlijk krijg je nu minder meldingen dan in mei/juni als iedereen weer enthousiast richting waterkant rijdt. Voor de meeste is er nu alleen in het weekend een gelegenheid, de avonden worden nu snel korter of langer net wat je wilt lezen....

De vangsten op de Waal waren ook deze week weer ver onder niveau. En daarbij bedoel ik aantallen. Met 2-3 stuks moest je gewoon heel blij zijn. De meest gevangen maat was 50-55 cm en ook opvallend veel barbelen van 30-35 cm. En ook nu weer net als de laatste weken was kaas het beste aas.

Ook van de IJssel dezelfde berichten. Weinig stuks en vaak klein in aantal. Soms een dikkertje ertussen maar over het algemeen geen aparte vangsten. Hetzelfde geldt voor de Roer en Grensmaas.

Iedereen heeft dezelfde vraag elke week, wat kan de oorzaak zijn? Er worden vele theoriën losgelaten. Iedereen heeft wel een idee en de meningen lopen soms ver uiteen maar ook vaak liggen ze dicht bij elkaar. Feit blijft gewoon dat we er nog te weinig vanaf weten. De barbeel is pas enkele jaren goed vangbaar. De laatste twee jaar is het wat minder zeker op bepaalde stukken van de Waal. De kribverlaging en de veranderde stromingen waren daarvan de oorzaak. Tenminste dat was de algemene tendens. Over een paar weken zal ik alle theorieën eens bij elkaar zetten. In iedere mening kan een kern van waarheid zitten. Mijn persoonlijke mening is dat waar geen vis aanwezig is je er ook geen kunt vangen. Die mening ben ik al ruim 30 jaar toebedeeld. Was het maar mogelijk om onder water te kijken in de Waal en IJssel, dan zou er veel duidelijk worden. Vergelijk ik dat met bv de Ardenner rivieren, daar kun je 15 barbelen waarnemen. Die zie je op een gegeven moment in beweging komen ( flanken) en dan weet ik ook dat ze te vangen zijn. Vaak vang je dan 2/3 van zo'n school in korte tijd. Zodra de barbeel stil ligt of verscholen is krijg je ook geen aanbeten. je ziet er dan ook niet één flanken. Een teken dat je er geen zult vangen. Je ziet dan ook wat er gebeurd en daardoor weet je ook wat er gaat gebeuren. Zolang de barbelen niet flanken zul je er geen vangen. Een prachtig gezicht om mee te maken. En niet te vergeten een heel goed leermoment. Zeker op ondiepe, heldere smalle rivieren kun je lopend langs de oevers op die manier zien of je barbeel kunt vangen. Ook hier zal ik later op terugkomen. Hopelijk wordt eerst september nog een goede barbeelmaand.....

 

Overige vangstmeldingen

 

IJssel

 

Hallo Frans,
 
Ik ben van de week weer een dagje naar de IJssel geweest, en heb 1 Barbeel gevangen van 40cm.
 
De stek die ik heb gevist was makkelijk bereikbaar, maar onderwater bleek er een grote tak o.i.d. te liggen en heb daar een paar montages op verspeeld!
 
Misschien toch maar weer terug naar de oude stek!!

Groeten,
 
Robin Vieleers

 

Hoi Frans,

Wij hebben weer paar avondjes in Frankrijk gevist en stuk of 40 barbelen kunnen vangen. Veelal kleintjes op maden en 50+ers op kaas en stukje knoflook.

Groeten,

Hendrik