week 13

Grote terugval..

 

Het weer was tot afgelopen donderdag heerlijk met veel zon. Daarna sloeg het ineens om en er werd zelfs op zaterdag en zondag al weer nachtvorst gemeld... Tja zo lig je op woensdag in een korte broek met ontbloot bovenlijf in een park en zo heb je op zaterdag een dik pak aan en wordt je na amper drie uur vissen van de krib verjaagd........ Dat overkwam me afgelopen week. Het was stervenskoud langs het water afgelopen zaterdag. De harde noord westerwind maakte het heel erg onaangenaam. Na twee uur waren mijn handen helemaal verkleumd en kon ik nog geen onderlijn meer knopen.

In drie dagen zakte de watertemperatuur met 2 C. Het was moeilijk kiezen welk water ik zou bevissen op zaterdag. Grensmaas waarbij de temperatuur aangenamer zou zijn met een graad of 14. De Roer, die al een lage waterstand liet zien, of toch de Ardennen. Er zijn mazen in de wet gevonden, alleen het grote probleem is weten de dieners dat daar ook.....en dan het grootste struikelblok voor mij de taal. Kom je de verkeerde tegen die denkt de wet te kennen dan ben je zo maar alles kwijt. Ondanks goede hulp van Arthur Praet durfde ik het nog niet aan. En de Waal...daar is het nog te vroeg voor, maar de uitdaging wel het grootst.... Dus reed ik zaterdagmorgen toch maar naar de Waal. Achteraf natuurlijk veel spijt van de verloren dag maar dat is altijd makkelijk achteraf praten..De dag was niet helemaal verloren de stek die ik bezocht kende ik niet en liet heel veel mogelijkheden zien. De komende weken zal ik er nog zeker een paar keer vissen. De scheepvaart komt erg kort langs de kribben af en dat is alleen maar gunstig. Grind lag er niet dat is wel een minpunt....over een paar weken weet ik meer.

Dit weekend werd er op diverse plaatsen gevist. Sommige met nieuwe enthousiasme de eerste keer dit jaar maar vangstmeldingen kreeg ik niet binnen. Wel is het duidelijk dat momenteel de IJssel veel beter is dan de Waal qua barbeel. De kans op een aanbeet daar is vele malen groter dan op de Waal. Voor de Waal is het nog een paar weken te vroeg. Op dit water moet je momenteel wel erg veel geluk hebben. De witvis komt langzaam maar zeker wel op gang maar er worden nog geen barbelen tussendoor gevangen. 50-60 kilo brasem en winde in een paar uur is al mogelijk op de Waal.

Komende week gaat de temperatuur alleen maar naar beneden, met zelfs op dindag veel sneeuw in het vooruitzicht. Ook de voorspellingen voor pasen laten niet veel goeds zien. Plan je een weekend barbelen bereid je dan voor op een hele taaie visserij. Mijn advies mijd de Waal en kies voor de IJssel.