week 15

De vangsten blijven ver achter

 

Ook deze week was het wer bar en boos met de barbeelvangsten. Zeker de grote rivieren bleven ver achter. Ook al is het nog maar half april, toch moet er dan links en rechts wat barbeel gevangen worden. Het blijven blank meldingen die ik binnen krijg. Slechts sporadisch wordt er op de IJssel wel gevangen. De geruchten caroussel draait weer volop. Wat er aan de hand is? Niemand kan het met zekerheid zeggen. Zoals ik het persoonlijk beleef en terug kijk op de laatste 6 jaar dan kan ik alleen maar zeggen dat de populatie barbelen veel en veel minder is geworden. Je zou bijna denken dat de populatie die ons in 2005 bestormde ook de enige grote school barbeel was die naar Nederland is gekomen. Nadien worden er zelden tot nooit kleine barbelen waargenomen. In 2005 heb ik ze op de IJssel nog gevangen tussen 12 en 20 cm. Nadien heb ik er niemand meer over gehoord. Een jaar daarvoor werden de Waal en IJssel overspoeld met krabben, ook die lijken compleet verdwenen. Sinds 2010 heb ik daarvan helemaal geen last meer. En zo zijn er nog wel meer opmerkingen die wel of niet waar kunnen zijn. De opkomst van de meerval, die met gemak een barbeel tot 60 cm ineens inslikt. De bodem die bezaait ligt momenteel met grondels is er nog zo één. Het grind wat op veel plaatsen weg is of verplaatst. Het blijft speculeren. Jammer is dat we niet op de bodem kunnen kijken bij de Waal of IJssel........

Op de kleinere rivieren is het ook nog geen hosanna maar er wordt tenminste wel gevangen. Nog niet veel, toch is elke barbeel er momenteel één. Zaterdagmorgen togen Harold en ik naar de grensmaas om het daar nog eens te proberen. De waterstand leek ons goed met 3850. Met dank aan Gyan van hengelsportzaak den Opper uit Eijsden, die ons al vroeg wilde voorzien van de nodige vergunning aldaar. Voor het stuk Borgharen heb je namelijk een aparte vergunning nodig. Na de nodige info en koffie togen we naar de rivier. Aangekomen aan het water werd mijn gevoel alleen maar beter. Een mooie stroming en een duidelijk herkenbare strook waar we de barbeel konden verwachten. Beide voerde we eerst met hennep en kleine pellets op de stek waarna we rustig opbouwde.

We zaten ca 100 meter uit elkaar voor de nodige ruimte. Na ongeveer een uur kreeg ik de eerste flinke tik op de hengel en een uur later gevolgd door een flinke tik en run. Eindelijk na een paar weken blanken voelde ik het bekende bonken weer en het voelde lekker!! Na een korte dril waarbij de barbeel 2x probeerde weg te komen kon hij al geschept worden. Een opvallende donkere barbeel lag in het net. Geen grote, ik schat hem een cm of 50-55. Maar ook deze telde. Het vertrouwen nam daarna alleen maar toe bij mij en ik was er van overtuigd dat er nog meer zouden volgen. Maar dat bleek toch een droom, de rest van de dag bleven mijn hengels roerloos staan.

erg donker met opvallende oranje ogen

Harold had tot aan mijn vangst nog geen beet gehad en gaf het een uur later op die stek op. Hij probeerde het een meter of 50 verder maar daar was na 1,5 uur ook niets te bekennen. Hij vermoedde op een zandbodem te zitten en besloot een heel stuk verder te gaan verzitten. Op dat moment had ik nog het gevoel dat er op mijn plek meer in zat en ik bleef zitten. Een 1,5 uur nadat Harold vertrok belde ik hem hoe het er voor stond en net op dat moment kreeg hij een tik op de top. Hoopvol dus...tegen 16.00 uur koelde het ineens af en begon het licht te regenen. We overlegde telefonisch wat te doen en besloten nog een half uur af te kijken. Harold had nog steeds hoop en ik wist al dat ik niets meer hoefde te verwachten. Langzaam aan pakte ik al in. Net voor half 5 brak de er een flinke bui los en in de korste keren was alles nat. Ik versnelde het inpakken en Harold belde al dat hij eraan kwam. 15 minuten later nog geen Harold......Ik liep met mijn spullen richting de auto en halverwege kwam hij me eindelijk tegemoed....ja sorry ik had er toch nog ene..... In de laatste seconde stond zijn hengel ineens krom en ving ook Harold eindelijk weer een barbeel. Een mooie dikke 60 tiger, maar wel een met een paar flinke gezwellen. Beide barbelen werden gevangen aan een pellet. Kaas en smac waren vandaag niet erg in trek. Zelf startte ik met een korf van 80 gram en tegen het einde van de dag zat ik nog maar met 30 gram.

een flinke dikbuik

 

merkwaardige gezwellen...

Overige vangstmeldingen

 

Roer

Hey Frans,
 
Zoals je weet vanmiddag barbeel gevangen. Helaas zijn de foto's erg slecht gelukt.
 
Een kort verhaal hierbij:
 

Met de eerste lijn in het water was ik de andere hengel aan het optuigen tot mijn beetmelder zich al na een kleine 3 minuten meldde. Ik keek om en zag mijn hengel flink doorbuigen, een paar rake klappen op de top deed mij aanslaan. VIS! Een echte run volgde niet en de vis kwam snel mijn kant op. Even dacht ik aan brasem of kopvoorn maar toen hij dicht onder de oever kwam en er als een speer vandoor ging wist ik het zeker; BARBEEL! En ja hoor, een barbeel kwam aan het oppervlak. Na nog een aantal pogingen van deze kanjer om te ontsnappen kon ik hem scheppen. Even laten rusten in het net gaf mij voldoende tijd de camera en meetlat erbij te pakken. Na het meten bleek hij 63 cm te zijn. Een mooie barbeel zonder beschadigingen. Na een relatief lange reanimatie zwom hij uit mijn handen het diepe in. Een prachtig gezicht en een nog mooiere barbeel! Helaas is na het terugzetten gebleken dat de foto's niet zo geweldig zijn geworden. Maar dat mag de pret niet drukken vind ik.


Het hele verhaal is zoals altijd te lezen in mijn visdagboek op www.roervissen.nl

Groet, Benny