week 16

 

Donkere wolken

 

Dat de barbelen op de grote rivieren al weken niet los willen komen weten we al maar ook deze week bleven de kleinere rivieren ook helemaal stil. Ondanks de redelijk stabiele week die we gehad hebben qua temperatuur en de vele regen kwam het maar niet los. Puur naar de tijd van het jaar kijkend moeten regelmatige vangsten mogelijk zijn. Op één of andere manier wil het maar niet loskomen.

donkere wolken werde afgewisseld

De blankmeldingen blijven komen, dank daarvoor. Natuurlijk zien we het allemaal liever anders. Toch liever blankmeldingen dan helemaal geen meldingen. Nu weten we zeker waar we aan toe zijn, nl een zeer taaie visserij wat barbeel betreft. Dat maakt de keuze voor een bepaalde stek of water nog moeilijker. Zelf kozen we dit weekend toch weer voor de grensmaas. Het enige wat osn naar die rivier dreef waren de vangsten die we afgelopen weekend daar deden. De kans op barbeel leek ons het grootst daar. Op zaterdag kreeg ik nog bericht dat het ook in de dagen daarvoor erg slechts was met de vangsten. Dat en de vele regenbuien in het vooruitzicht maakte het niet aantrekkelijk. De waterstand was al heel de week stabiel zo rond de 3850. Omdat we nog te weinig van deze rivier weten kozen Harold en ik om te vissen op dezelfde stek als vorige week. Waar je precies moet zijn met welke waterstanden wetn we na een paar bezoeken niet. De kans is voor ons momenteel heel groot dat we net de verkeerde strook of geul kiezen. Dat maakt het nog erg lastig voor ons daar. Het is niet zomaar even ingooien en barbeel vangen. Later in het seizoen is dat misschien wel het geval maar op dit moment zeer zeker nog niet.

met strak blauwe luchten.

Over de dag kan ik heel kort zijn. Geen tikje gezien....Harold kreeg in een paar minuten twee mooie aanbeten. De eerste zorgde meteen voor lijnbreuk, de tweede voor lijnbreuk na een seconde of 30. Dat de verschillen op dat water groot zijn blijkt wel uit onze stekken. Daar waar Harold met ruim 120 gram zijn montage zeer moeilijk op de plek kon houden daar kon ik de hele dag lekker vissen met 30 gram. De stroming was een stuk minder bij me en omdat ik ver van me vandaan viste kon ik met deze gewichten uit de voeten.

Zon en bewolking wisselde elkaar zeer snel af. Zodra de lucht even helemaal blauw was kon je meteen voelen dat de zon al sterk was. De bewolking maakte het dat je weer snel je jas dicht ritste... Slechts één keer werd het redelijk zwart en kregen we een flinke bui te verwerken met hagel. Met bewolking trok ook meteen de wind aan tot zeer hard en tijdens de periodes van blauwe lucht was het ook meteen windstil. Prachtig om zo de natuur in een paar seconde geheel zien te veranderen. Al was het soms geen pretje en was het erg koud. Buienradar gaf 's morgens voor vertrek al aan dat na 13.30 uur veel regen te verwachten was. Tegen die tijd werd het inderdaad ook guurder en nog donkerder en besloot ik dat het ook gezien de stille toppen geen nut had nog langer te blijven.

goed zichtbaar de harde wind en de vele stroomnaadjes

Kijkend naar de vooruuitzichten van komende week kunnen we veel regen verwachten met iets stijgende temperaturen. De watertemperatuur is afgelopen week heel licht gestegen, op de Waal tot bijna 12 C en op de grensmaas al tot 14 C. Deze zeer gunstige omstandigeheden konden ook de afgelopen dagen niet voor vangsten van barbeel zorgen. Er is geen voorspelling op los te laten wat ons te wachten staat en hoelang het dit jaar duurt voor ze een beetje los komen. Feit is wel dat het elk jaar later en moeilijker wordt, zeker op de grote rivieren. Daar mogen we ons gerust zorgen om maken....