week 32

 

komkommer tijd...

 

Het is wat minder...en het mooie is deze keer is het helemaal landelijk....Alle 4 de Nederlandse barbeelrivieren waren afgelopen week slecht tot zeer slecht qua vangsten. Slechts sporadisch werden er op de Waal en IJssel aantallen gevangen. Maar op de meeste plaatsen waren het er 1-2 en zelfs op behoorlijk wat plekken werd geblankt...

De watertemperatuur was afgelopen nog dik tegen de 23 C. De meeste witvis ligt een beetje loom en tegen de avond komen ze wat los. De avonden zijn al wat korter en zo zijn de meeste sportvissers al weer thuis als de vis beter gaat azen... Op de kleinere rivieren werd de vis naar de oevers gedreven onder de struiken. Al met al was het een zeer taaie week. Dat zette zich de week ervoor al in. Ondanks alle goede omstandigheden liet de barbeel het afweten. Dinsdag was de scheepvaart op de Waal redelijk te noemen en waren de vangsten goed. Op de woensdag kwam er zelden een schip voorbij en gelijk reageerde de vis daarop. Slechts 1 aanbeet in bijna 6 uur vissen...

Wim van de Klooster met een waalbarbeel.

 

Op zaterdag hadden Harold en ik het plan gemaakt om op de Roer te gaan struikhoppen...Een nieuwe uitdaging...Langs de hele rivier zijn op vele plaatsen omgevallen bomen en overhangende struiken te vinden. Daartegen en onder is de barbeel vaak te vinden. En net als bij het kribhoppen bleven we niet langer dan 30 minuten op 1 plek zitten. Sommige plekken hadden slechts 1 meter ruimte...dat maakte het vissen uiterst spectaculair tijdens een aanbeet. De slip staat zowat dicht en de hand steeds op de hengel. Maar ook vandaag op de Roer waren ze moeilijk vangbaar.

tegenhouden was al moeilijk...

Slechts 1x kreeg Harold een aanbeet....maar dat was er dan ook één die er mocht zijn...De barbeel nam een run van zeker 40 meter. Op het moment dat Harold de vis kon stoppen voelde hij ook meteen dat hij vast zat. Slecht heel even kreeg hij wat ruimte van de vis maar dat was van hele korte duur. Er zat niets anders op dan te wachten tot de barbeel zich weer in beweging zou zetten. Terwijl we daar op wachtte werd de hengel door een struik en over een boom getild om dichter bij de barbeel te zijn.....maar we verkeken ons lelijk op de run...De barbeel zat veel verder dan we dachten. Uiteindelijk werd de barbeel de winnaar en wist de onderlijn te breken.

maar de barbeel bleef maar gaan...

Toch is het vissen wat we afgelopen zaterdag zo struinend tussen de struiken het ultieme barbeelvissen. Vaak is het te zien op een Engelse dvd en heerlijk om dat in Nederland ook te kunnen doen...

 

Beste Frans,

 

Gisteren heb ik 4 uurtjes aan de Waal gevist, de plek die ik van jouw weet, deze was helaas al bezet en waren ze er met een boot stenen uit het water aan het halen!?

Daarna ben in een stukje verder gereden, wat mij opviel is dat de Waal erg laag stond, zo'n 4 a 5 meter naar beneden over de stenen maar ok.

 

1 hengel heb ik altijd voor barbeel ( vis veel in de ijssel, nog geen barbeel gevangen dit jaar ) met barbeelvoer en als aas een pellet of een stukje kaas, op deze hengel enkel 1 tikken gezien verder niets, de andere hengel voor witvis wel een barbeeltje van ongeveer 35 cm op een grote haak met 10 maden en later nog een knalharde aanbeet waardoor de haak van de lijn werd getrokken ( kant en klare onderlijnen GRRR ) verder genoeg brasem, grondels en voorns gevangen maar barbeel dus aan de maden en niet op pellet of kaas.

 

Mvg Ralf Imbos

 

Speciaal voor mij??.....

 

 

nog een dikke waal barbeel voor Wim.