week 34

 

Nog steeds hetzelfde.....

 

Afgelopen week ben ik zelf niet aan de waterkant geweest. Van de vangsten van barbeel ben ik nu afhankelijk wat er door andere is gevangen. En die berichten kwamen overeen met wat er de laatste twee weken al geldt....soms een taaie visserij met enkele barbelen. Deze week zelfs helemaal geen uitschieters qua vangsten. Puur afgaand op de berichten is het een 50-50% kans op vangen of blanken.

Op het weekend na wat vrij nat was zijn de omstandigheden toch goed te noemen voor de barbeelvisserij. De Waal kent een stand van Nijmegen 574 nu, wat inhoudt dat alle kribben nu ruim boven water staan. Het is zelfs een lage zomerstand te noemen. Ook de watertemperatuur is goed met 21,5 C. Die zal de komende weken langzaam inzakken. Met september nog voor de boeg hebben we nog zeker 1 maand goede vooruitzichten op barbeel. Zowel in de grote rivieren als de kleinere is deze week redelijk goed gevangen. Vanuit alle 4 rivieren kwamen meldingen binnen van barbeelvangsten.

Zowel kaas als pellets doen het nog steeds goed als aas. Naast de halibut, krab en elipsepellet wordt er ook steeds beter gevangen aan de Robin red pellet. Deze laatste wordt steeds meer vermeld bij de vangstmeldingen. Er is nu dus een keuze uit 4 soorten pellets waaraan je barbeel goed kunt vangen. 10-12 mm doen het nog steeds het beste.

De scheepvaart op de Waal is de laatste maanden sterk afgenomen, dit heeft ook duidelijk zijn weerslag gehad op de visserij. Het water stond lange tijd stiller en de neringen lagen langer op dezelfde plek. De vis kon daardoor makkelijker blijven liggen, verbruikte minder energie en at dus ook minder. De extra zware korven die ik gebruik kan ik nu gerust thuislaten. Met lichtere krijg je nu meer aanbeten. Ook al omdat de lichtere makkelijker bewegen als er wel een schip langskomt. Even inspelen op de actuele omstandigheden maakt het ook mogelijk om te blijven vangen. Al is de visserij momenteel vrij taai en moet je meer uren maken voor een aanbeet. Anders vertaald, blij zijn met 1-3 aanbeten in een vissessie van 4 uur. Zodra de vis gewend is aan de nieuwe situatie zullen de vangsten ook weer toenemen.

 

onderstaand filmpje is gemaakt tijdens een visdag met Daan Verbruggen