week 52

 

Iedereen de beste wensen voor 2013 en moge het voor allen een visrijk en gezond jaar zijn.

 

 

De laatste weken is er van visen niet veel gekomen. De dagen dat ik wel kon was er extreem hoog water of het was slecht weer. Stijgend water op een kleine rivier geeft gegarandeerd problemen. Dat bleek wel uit de berichten van diegene die het op de Roer en in de Ardennen probeerde. Enorme bergen drijfvuil komen er dan voorbij en vissen is dan een crime. Ook dat hield me thuis.

De Waal en IJssel zijn extreem hoog nu. Erg jammer want de omstandigheden om nu barbeel te vangen zijn erg goed. Hoge temperaturen, stijgende watertemperatuur en hoog water maken een vangst goed mogelijk....

Eindelijk konden Harold en ik afgelopen zaterdag dan eindelijk toch een keer gaan. De waterstand was hoog en de afvoer snelheid nog veel hoger. Vorig jaar hebben we een keer 90 m3 per seconde meegemaakt, nu was het 124 m3... Maar de omstandigheden waren zo extreem voor de tijd van het jaar.... maar liefst 14 C gaf de thermometer aan tegen de middag. Geen zuchtje wind en een blauwe lucht.... We hebben de hele dag in een trui gestaan.....Op zondag had ik zelfs thuis binnen een jas aan zo koud was het.....:) Een wereld van verschil. Soms moet je ook geluk hebben met de keuze....

Bij aankomst in de Ardennen zag het water van de Ourthe er kolkend uit. Als er maar te vissen was.... Kort aan de kant hadden we de meeste kans, verder dan 6 meter uit de kant stroomde het gewoon te hard en werd de montage naar de kant gedrukt. Binnen 10 minueten hadden we al een paar aanbeten gehad. Dat beloofde veel goeds... Harold ving al snel een paar mooie barbelen waarbij de strijd en dril uit het boekje waren. Wat gaven de barbelen een tegengas!! De harde stroming deed ook een duid in het zakje maar het was gewoonweg topsport ! Uiteindelijk vingen we de eerste 2 uur 7 barbelen en verspeelde er ook een paar. Na die 2 uur was het ineens gedaan met de pret en leek het wel of de rivier helemaal leeg was. Net na de middag kreeg Harold uit het niets nog een aanbeet en konden we even later een heuse forel scheppen.

2012 werd zo toch weer succesvol afgesloten. Een bijzonder jaar. Dit jaar heb ik mijn interesse meer naar de kleine rivieren gelegd en ben maar een enkele keer aan de Waal geweest. Eerlijk gezegd is het me erg goed bevallen. De barbelen uit de kleine ondiepe rivieren geven veel meer strijd en zijn veel moeilijker te vangen. De voldoening na een vangst is vele malen groter dan mijn gevoel bij de Waal. Grote aantallen zijn er vaak niet te vangen, maar de viskwaliteit is vele malen hoger. Zo heb ik prachtige dagen gehad aan de Roer en ook in de Ardennen heb ik een dol dwaze 1,5 uur gehad waarbij 16 barbelen en een kopvoorn werden gevangen. Aan de Roer was een avond sessie met Bennie memorabel. Ook op dit soort rivieren is veel meer mogelijk dan voorheen werd gedacht. Komend jaar krijgt een vervolg op die wateren voor mij. Ik was al helemaal verknocht aan het barbelen maar de kleine rivieren geven vele malen meer topsport....... Dat is pas echt kicken!!!