week 6

Het is nog te kou....

 

Deze week wel een bericht, geen vangsten......niet vreemd natuurlijk. Op de grote Nederlandse rivieren kan wel weer gevist worden, maar met een watertemperatuur van amper 1 C geef ik je zeer weinig kans een barbeel te vangen. Onmogelijk niet maar wel zeeeeer weinig kans.

 

De kleine rivieren blijven goed. Tenminste denk ik.... vangstberichten heb ik niet van afgelopen week. Niet vreemd overigens het is ook geen pretje om met deze temperaturen aan de waterkant te zitten. Toch kan ik me nog heel goed herinneren dat we amper een jaar geleden in alle weersomstandigheden naar de Ardennen reden. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij zeggen dat toen -3 C goed te doen was als laagste temperatuur. Ook nu trok het ook wel maar het verstand won het nu wel. -12 C of meer is niet te doen. De kou die we vorige winter met mindere temperaturen geleden hebben voel ik soms nog... Toen was de drang wel groter omdat we nog geen echte winterbarbelen hadden gevangen en barbelen in de sneeuw al helemaal niet.

een foto van precies een jaar geleden, het was toen al een stuk aangenamer na een koude januarie, nu is het juist andersom...

Gelukkig hebben we internet en kunnen we de situatie per dag goed inschatten wat de omstandigheden betreft. Het is voor ons toch steeds een rit van minimaal 330 kilometer en je zou maar aan de waterkant komen en weer om kunnen draaien. Na de twee jaar dat ik er nu regelmatig kom kan ik nu goed inschatten of ik wel of niet kan gaan. De afvoersnelheid van het water is vaak bepalend, hiermee kunnen we ook inschatten hoe hoog het staat. Verrast zijn we nog niet, maar dit weekend had het zo maar kunnen gebeuren.... Zaterdagmiddag kreeg ik onderstaande mail van Rudy Luypaert met een zeer opmerkelijke foto. Ook al is het een rivier die we normaal niet bezoeken, het zou zo ook maar kunnen gebeuren met de Ourthe en Ambleve...

 

Beste Frans,


Hierbij een unieke foto van de Semois, compleet verijsd, ter hoogte van de grensstreek België-Frankrijk.
Enkele km stroomafwaarts zou de Maas in Frankrijk er identiek bijliggen.

Voor zover ik het mij kan herinneren is het de eerste maal sinds januari 1985 dat dit deel van de Semois er in die mate bevroren bijligt.

Wat een extremen op zo'n korte tijd.
Vorige winter nooit geziene hoeveelheden sneeuw. Vanaf het voorjaar tot halfweg november extreem lage waterstanden, vervolgens werd in december en januari tweemaal een alarmsituatie afgekondigd voor overstromingsgevaar en nu dit.


Groeten,

Rudy

de Semois, geheel bevroren........