week 1

 

Jammer jammer

 

Allereerst iedereen een gezond, gelukkig en visrijk 2012 toegewenst!!

 

De weersomstandigheden zijn momenteel optimaal voor de barbeelvisserij. Ook voor de Waal en IJssel!! Buiten is het nu 12 C en met een watertemperatuur van al een paar dagen 6,1 en licht stijgend is het de ideale kans om in januari een barbeel te vangen op één van deze grote rivieren. Ware het niet dat de huidige waterstand het niet toelaat....jammer jammer!! Op de IJssel kun je vanaf de oever vissen al weet ik daar de huidige situatie niet. Het zou kunnen dat een deel van de uiterwaarden onder staan. Voor diegene die de situatie ter plekke wel weten kan ik alleen maar adviseren probeer het de komende dagen. De kans om een januaribarbeel te vangen is momenteel hoog.

Datzelfde geldt ook voor de Waal. Alleen kun je daar vanaf de kant niet vissen. Er zijn nu slechts een paar plekken waar je nog vanaf een krib kunt vissen. Een mogelijkheid om uit te wijken is er niet. Je bent dus afhankelijk van die paar kribben! Lukt het daar niet in de eerste twee dagen die komen dan is de kans bijna verkeken . In de komende vier dagen stijgt het water nog eens 150 cm en is de kans nagenoeg verdwenen. De afvoersnelheid van het water is nu 2846 m3 per seconde. Het water raast nu door de rivier !! Normaal is de afvoer 1600 m3...Een barbeel vangen in januari op de Waal is een unicum. Het is erg jammer dat nu de omstandigheden ideaal zijn de waterstand het bijna niet mogelijk maakt om te vissen.

Momenteel wordt er op de kleine rivieren "gewoon" barbeel gevangen. Afgelopen week ben ik zelf naar een rivier in de Ardennen geweest. Samen met Leon Haenen heb ik daar een topdag gehad. We pikten er een dag uit die qua omstandigheden ideaal was. Overdag rond de 10C waarop in de middag zelfs de jas uit ging. En dat eind december. Een jaar eerder gingen we deze dag ook en vingen we barbelen in bijna 40 cm sneeuw bij -3C. Meer over deze dag is te lezen vanaf donderdag op Total Fishing.

Maar niet alleen in de Ardennen werd barbeel gevangen, ook uit ons eigen kikkerlandje kreeg ik een heuse vangstmelding binnen en wel van de Roer.


Hallo Frans,
 
Na de afgelopen dagen toch maar besloten om het een kans te geven aan de Roer.
Niet geheel onverdienstelijk..
 
Al na 2 minuten (zonder te voeren) met een blokje kaas aan de hair een run.
Na een zware dril heb ik hem geland; een barbeel van 65 cm!
 
'helaas' was dit ook de enige en heb ik de 4 uur die volgden geen aanbeet meer gehad.
Niet op maden en ook niet op halibut pellets.
 
Ik dacht ik zal je toch even laten dat de Roer nog meedoet deze winter en hoop deze week nogmaals te gaan.
 
 

 
 
Groeten Benny

 

Het water in Nederland zal nog zeker deze week verder stijgen. De kribben zullen minimaal 2 meter onder water komen. De daling die zal volgen gaat veel langzamer. De eerste twee weken na woensdag zal er dan ook niet te vissen zijn op de Waal en IJssel. Of dan de omstandigheden nog goed zijn is nu niet te zeggen.