week 26

 

De vangsten blijven goed

 

Alle omstandigheden zijn en blijven goed om succesvol te zijn op de barbeel. Naast goede vangsten, veel stuks of enkele grote wordt er ook geblankt. Dat laatste blijft altijd zeer vervelend, zeker als je dan hier ook nog eens leest dat er alom goed gevangen wordt. Natuurlijk is niet iedereen in staat om regelmatig op dezelfde plek te vissen, al geeft dat ook geen vangstgarantie. Het merendeel moet eerst vele kilometers afleggen om aan het water te kunnen komen. Dat geld voor mij dito. Door de jaren heen heb ik een flinke stekkenkennis opgedaan en weet ik doorgaans wel waar ik heen kan gaan. Ook dat is niet voor iedereen weggelegd. Daar ben ik me heel goed van bewust. Vaak krijg ik verzoeken via de mail om een stek te geven. Ik antwoord altijd met minimaal 2 stekken. Maar dan nog ben je afhankelijk van het moment dat je aan de waterkant bent. Omdat je van ver komt weet je onmogelijk wat er voorheen gebeurd is op die plek. Niet alles is te achterhalen, wel veel...

Goed te zien op de foto een strook waar het sneller en meer stroomt, oftewel de barbeelzone

Zo kreeg ik van de week een mail over de IJssel wat voorheen bekend stond om zijn goede barbeelvangsten. Of er nu aan die zijde nog intensief gevist wordt is me niet bekend. Wat ik wel weet is dat er aan de overzijde 3-4 wedstrijden per week worden gevist, zeker in deze periode van het jaar en dat tot eind augustus. Als er aan één zijde van de rivier intensief gevist en gevoerd wordt is het logisch dat de vis zich naar die voerlijn begeeft. Daar is immers wat te halen. Als er dan ook nog eens extreem veel mais gebruikt wordt is het logisch dat de vis zich voldoet met mais. Vis je dan aan de andere zijde van de rivier, ver buiten die voerlijn met een blokje kaas of een pellet op de barbeel zou het mij niet verbazen dat er dan veel geblankt wordt. Met de nadruk op zou, want het blijft vissen natuurlijk. Woon je vlak bij de rivier dan weet je deze info en vis je aan de zijde waar veel gevist wordt...kom je van ver dan pak je 50% de verkeerde kant... Een detail, maar in dit geval wel belangrijk, het is het verschil tussen wel en niet vangen.

Goede barbeelstek op de XXX, maar wel 1 waar je veel materiaal verliest als je niet precies weet waar je moet zijn...De gevaarlijke stenen zijn nu goed zichtbaar. Is het water 50 cm hoger en kom je dan op deze stek....

 

Idem geldt nu voor de Waal. Op een grote strook zijn en worden nu nog kribben verlaagd. Ook worden er op vele kribben op de kop nu nieuwe stenen gestort. Deze werkzaamheden zijn altijd door de weeks. Kom je dus 's zaterdags op je krib aan waar ze net de dag tevoren 2 schepen basaltblokken hebben gestort zit je keihard te blanken omdat de vis op dat moment verdwenen is. Het vissen vanaf de verlaagde kribben is helemaal een crime. Ten eerste zijn ze grote delen van het jaar onder water, ten tweede liggen er veel stenen in de stroomnaad, het kost je meestal veel materiaal. En niet te vergeten er wordt ontzettend weinig gevist. Vanaf de kant vissen op barbeel heeft geen nut. Het grote nadeel voor de meeste is dat er maar weinig bevisbare kribben in de vispas zitten...de keuze is erg beperkt.

water te ondiep en stroming te hard. Alleen de strook vooraan op de foto is een geschikte barbeelstrook

 

water te diep en geen stroming. Hier zal het moeilijk zijn om barbeel te varwachten. Beide foto's liggen amper 100 meter uit elkaar...

Toch kan ik met een gerust hart zeggen dat ondanks blankmeldingen de vangsten momenteel goed zijn. Daar waar de kribben het hele jaar te bevissen zijn is het soms erg goed te noemen. Zowel voor de Waal als de IJssel. Toch kun je vaak door logisch na te denken de goede stekken vinden. Ga maar na, daar waar langs een rivier een dorp of stad ligt wordt veel gevist. Kun je dan ook nog eens een plek vinden waar een weg kort langs het water loopt, dan wordt er op die strook nog intensiever gevist. Daar waar veel gevist wordt ligt ook vaak veel voer. Waar voer ligt, vind je ook vis.

stuk vooraan geen stroming, water is vlak. Meer naar achteren is meer golving te zien, daar kun je barbeel verwachten

 

Een tweede optie om te zoeken is op internet kijken waar veel wedstrijden worden gehouden. Met de zoekterm viswedstrijden ijssel of waal kom je al heel ver. Kijk welke vereniging waar vist en op welke data's. De dag na een wedstrijd zul je eerder vis aantreffen dan de dagen erna of ervoor. Barbeel vind je op stroken waar grind ligt en waar het flink stroomt. Daar waar een rivier smaller wordt zul je de optimale omstandigheden vinden voor barbeel.

Toch blijft overeind staan en dat geld echt niet alleen voor barbeel, het blijft vissen en niet vangen.Behaalde resultaten in het verleden zijn geen garantie in de toekomst. Als hier te lezen is dat er iemand 12 heeft gevangen op een middag en ik krijg dan een paar dagen later een mail van iemand die er maar 5 heeft gevangen en daarom ook niet gelooft dat een aantal van 12 mogelijk is........ Tja wat moet je dan zeggen. Als ik van huis ga weet ik nooit van te voren hoeveel ik er ga vangen. Dat kan niemand zeggen. Elke aanbeet is een feest en daar moet je van genieten...... En van topdagen ook....

 

 

Hey Frans,

 

Hierbij een paar foto's van de vangst van afgelopen zaterdag.

Rond 7 uur was ik aan het water, het begon lekker, binnen iets meer dan een uur ving ik er drie en zwom er zich één vast ver weg achter een steen. Daarna was het plots rustig, tot een uur of 10, toen ving ik er weer één. Daarna was het weer rustig, rond twaalven ben ik gestopt. Het waren wel mooie formaatjes, 61, 68 en twee maal 71cm.

 

Groet Harold

 

 

 

 

Hallo Frans,
 
De sessie van gisterenavond wil ik je niet onthouden. Een geweldige avond met maar liefst 3 barbelen. Eindelijk had ik samen met Dick een langere avondsessie kunnen plannen. Dit leidde tot mijn eerste barbeel is het donker. De 2e trouwens ook niet lang daarna. De eerste ving ik met daglicht wat vroeger op de avond. Gevangen op een zelfontworpen aas. Na wat testen is dit toch effectief gebleken, dit maakt het nog mooier!
 
Voor mij de eerste keer dat ik 3 barbelen op een sessie op dezelfde plek ving aan de Roer. De avond kon niet meer stuk.
 

 
Uiteraard is het hele verslag weer te lezen in mijn visdagboek op www.roervissen.nl

Groet, Benny

 

 

Onderstaande mails kreeg ik van mijn goede belgische vriend Arthur. Hij heeft altijd belangrijke info wat de Ardense rivieren betreft en zo ook deze keer weer. Arthur wederom bedankt en tot snel aan de waterkant.

 

Beste Frans,

Las net je stukje over je laatste weekend . Waarom die mensen elritsen in een emmer meenemen kan twee redenen hebben.  Sommigen vissen met elritsen op roofvis  of forel of nog anderen eten die . Is een lokale lekkernij, je duwt op hun lichaam en de ingewanden springen er uit, dan wassen en dan frituren op 170 °... Is wel een lekkerij.

Op de meeste rivieren stikt het werkelijk van die visjes, als je een beetje handig bent kan je er 100 vangen op een uur in het kantje... Vorig jaar was er een koppelwedstrijd op 3 uur vissen 700 visjes!!!! In het lokale wedstrijdcircuit krijg je 20 punten per vis en 1 punt per gram, vandaar dat velen er zich op toeleggen want dat tikt aan en meestal is er ook een prijs voor het grootste aantal vissen.

Ik heb wel een zeer belangrijke opmerking mbt je kledij, een gele t shirt kan echt niet, je moet of donderblauw of grijze kleding dragen, je leek wel een kanarie... let er toch even op. Ook al goed dat je géén oranje shirt draagt want dan springen de vissen uit het water om eens goed met je te lachen.Hopelijk heb je iets aan de info en kan je die als advies doorgeven aan je lezers.

Visrijke groet

 

Arthur Praet

 

 

het recept voor gefrituurde elritsen:

Eerst de ingewanden verwijderen, dan wassen, dan in een plastic zak steken met wat bloem, chapelure en eventueel fijngemalen amandelschilfers, goed door mekaar schudden en dan ze frituren tot ze goed "sissen" je kan ze dan zo als voorgerecht eten. Ziet er gruwelijk uit maar zowel in Wallonië als Frankrijk is dit bij velen "dagelijkse kost". Zelfde kan eventueel op BBQ...

In een aantal Franse kookboeken kan je dit gerecht terugvinden trouwens.

Visrijke groet, misschien eens een kort handstokje meenemen met minidobbertje wat aarde gooien en je vangt je lam aan een made. Echt Frans er zitten er veel te veel op de meeste Ardeense rivieren.