week 29

goede barbeelweek

 

De kop doet vermoeden dat het weer een goede week was met de barbeelvangsten. Dat klopt ook wel al moet ik er ook eerlijk bij zeggen dat het taaier was dan normaal. Grote aantallen werden niet echt gehaald, wel ving bijna iedereen barbeel. Waren het voorheen vangsten van 4 - 8 stuks, nu ligt dat op 2 - 4 stuks per sessie. En ook hier zijn weer uitzonderingen met uitschieters van 11 - 12 stuks.

Op zich mooie resultaten en goed voor de tijd van het jaar. Wat het de komende week gaat brengen is nog onduidelijk. De temperaturen worden eindelijk zomers. Het herfstweer laten we even een week achter ons en we kunnen ons nu opmaken voor temperaturen van rond de 28C . Dat zal zeker zijn weerslag hebben dat bleek vandaag wel aan de Waal. Een zeer taaie dag met uiteindelijk 6 aanbeten. Dat leverde 4 barbelen op en 1 winde. Het water was duidelijk zakkende. Sinds zaterdag was het peil al flink gezakt. Het was ook al snel duidelijk dat de warmte het onmogelijk maakte om met kaas te vissen en zo kwamen alle beten op de pellet.

Op zich valt er weinig te melden deze week. De vangsten zijn goed, iets minder berichten dan normaal maar daarvoor is het ook vakantietijd. Afgelopen week heb ik de Roer nog een keer bezocht. Dat was meer om Andre Brandsma weer eens te treffen dan om te vissen. Deze Fries vist een paar keer per jaar op barbeel ver buiten zijn provincie. Zijn thuiswater de IJssel laat hem momenteel in de steek, berichten die nu meer en meer binnensijpelen. Vooral het bekende stuk Olst - Wijhe is erg slecht te noemen. Vele vragen ook meteen een verklaring maar die kan ik niet geven. Ik ken de situatie nu ter plekke niet. Het is niet een streek waar ik vaak kom. Het lijkt erop dat de barbeel deze streek heeft verlaten....

Samen met Andre viste ik een paar uur aan de Roer en wisten we toch 3 aanbeten te verzilveren. Alle drie waren uit het boekje en gigantisch mooi om te beleven. Later die avond kreeg ik nog bezoek van een lokale barbeelvisser en die had nog zeer nuttige info voor me. Ik heb nu iets meer inzicht in het barbeelbestand van deze rivier.

een prachtige maar moeilijke stek

De aandacht van de laatste weken van de Roer door mij en Benny van Roervissen.nl hebben er ook voor gezorgd dat er een bezorgd mailtje binnenkwam. Bezorgd in de zin dat onze publiciteit zorgt voor een grote toeloop naar de Roer. En een grote toeloop kan zorgen voor overlast wat weer meebrengt dat boeren het looprecht gaan onttrekken. Ik kan die bezorgdheid wel begrijpen. Als lokale visser zou ik ook niet blij zijn met deze extra publiciteit. Toch durf ik met een gerust hart te zeggen dat die grotere toeloop niet zal plaatsvinden. Ten eerste ligt de Roer voor de meeste niet voor de deur. Ook zijn er maar beperkte stukken bevisbaar. Maar het allerbelangrijkste is wel dat je als leek niet zomaar op deze rivier succesvol kunt zijn. Dat hebben de diverse pogingen wel bewezen deze week. De rivier is moeilijker dan menigeen denkt. De laatste twee jaar hebben voor mezelf al bewezen dat je zonder kennis van een rivier eigenlijk niet hoeft te gaan. Ook het gidsen wat ik de laatste jaren doe dragen daar aan bij. Veel mensen kijken en lezen toch anders naar een water of een artikel dan de bedoeling is. Eerlijkheids halve moet ik ook zeggen dat sommige dingen erg moeilijk uit te leggen zijn via foto's of alleen tekst. Daarvoor zijn bewegende beelden veel beter en dan moet je toch aan de waterkant zelf zijn...

een troste Andre met een dikke roerbarbeel

Om de bezorgde groep vissers van de Roer tegemoed te komen zal ik zorgdragen op deze site dat er op géén enkele foto stekinfo te zien is. Ook ik zou niet willen dat er op of langs deze rivier vervelende dingen gebeuren. Daarvoor is het natuurschoon ook mij te heilig. Dat samen met de rust en de soms ongelofelijke mooie bezoekers aan de waterkant is me te dierbaar.

 

Bart de Jong met enkele waalbarbelen