week 22

Zeer goede vangsten tot zondag

 

Met een lekker temperatuurtje tot zondag werden er op diverse plaatsen goed barbeel gevangen. Slechts sporadisch komt het woord blanken nog in de meldingen voor. De omstandigheden waren dan ook optimaal voor de barbeel. Er werden zelfs al grote aantallen gevangen met deze week als uitschieter 14 stuks op de Waal. Ook deze week veel meldingen van 5-8 stuks per sessie.

Melvin met zijn eerste barbeel.

Niet alleen op de Waal ook op de IJssel werd goed barbeel gevangen. Door de betere vangsten word er momenteel ook veel meer gericht gevist op barbeel, wat automatisch meer vangsten opleverd. Gelukkig ook op dit water veel minder blanken dan de weken voorheen.

Toch is het soms verbazingwekkend als je leest dat er maar 6 barbelen werden gevangen en niet de aantallen die andere soms halen. Het blijft nog steeds vissen en niet vangen. Niemand heeft de zekerheid dat vangsten in het verleden behaald ook gelden voor de toekomst. Elke dag heersen er andere omstandigheden, zeker op een stromend water. Zelfs een stijging of daling van maar 10 cm waterpeil zorgt al voor een hele andere stroming, stroomnaad en stroomrichting. Een verandering van windrichting, verandering van luchtdruk en temperatuur zorgen ook al voor wisselende vangsten. Het is echt niet zo dat als hier gemeld wordt dat er op één plek 15 stuks barbelen gevangen worden op de Waal dat je meteen op elke krib 15 stuks vangt. Dat varieërt elke dag! Heb je dan maar 6 stuks dan heb je in mijn ogen echt wel een goede dag gehad en erg goed gevangen. Er zaten er die dag niet meer die honger hadden...

 

Op vrijdagmiddag zat ik op een krib en met veel moeite kreeg ik slechts 1x beet. Dat leverde een barbeel op van ca 50 cm. De neringen werden op die krib ver de rivier in gedreven. De stroming ter plekke was snoeihard en de scheepvaart die niet al te druk was kwam ook nogal kort langs de krib. De omstandigheden ter plaatse waren in mijn ogen ideaal, het leverde alleen geen vis op die dag.

Zaterdag waren de omstandigheden niet veel anders. Het waterpeil was wat gezakt, de temperatuur een beetje aangenamer en de wind iets minder. Het leverde die dag 3 aanbeten op wat resulteerde in evenveel barbelen allen rond de 60 cm. Tussen de aanbeten zaten steeds periodes van 2 uur. Op de kribben in de buurt waren meerdere barbeelvissers actief en ook die moesten vrij veel geduld hebben tussen de aanbeten. Toch waren het deze dag niet de barbelen die de dag maakte voor me. Terwijl ik bijna bij mijn stek ben loopt er heel rustig een vos over de weg. Ook twee weken geleden aan de Grensmaas zag ik al een vos vlak bij de stek. Terwijl ik mijn spullen opbouw hoor ik een hels gekrijs en zie dat een paartje buizerds zich tegoed doet aan een gevangen konijn. De jongen hoor ik ongeduldig krijsen in de bomen en de ouders trekken het konijn in stukken en voeren het even later aan hun kroost. Op het moment dat ik begin te vissen keert de rust ook terug en zijn de magen gevuld.

Alle drie de barbelen werden gevangen op de rode krabpellet, terwijl een statische aanbieding deze dag niet werkte. Met korven van slechts 100 gram werd het aas regelmatig van zijn plaats verschoven wat resulteerde in de drie aanbeten. Op de montage aanbieding van 240 gram gebeurde helemaal niets.

De weersomstandigheden waren zondag compleet anders. Veel regen, een veel lagere temperatuur en wind maakte het een gure herfstdag. Dat had ook meteen een omslag op het vissen. Op zondag kwam niet één vismelding binnen. De meeste zagen de bui al aankomen...........

De scheepvaart kwam kort langs de krib wat strakke lijnen opleverde.

 

 

Gelukkig deze week ook een vangstmedling van de Roer.

beste Frans

je had  het al kunnen zien vandaag , 01062012 barbeel op de roer gevangen van 71 cm
 
had mijn hengel met mijn kaasje 5 min in het water liggen en hij vloog van mijn rek af ......dacht dit kan alleen iets moois zijn ...
kon nog altijd karper zijn ... ik heb nooit echt veel barbelen gevangen maar dat voel je.....
 
vangst was barbeel 71 cm  zie de foto's
 
groetjes patrick

Patrick met een topbarbeel van de Roer, 71 cm.