week 18

Het blijft tobben

 

Ook deze week kan ik een kopie maken van het verslag van de afgelopen weken. Het blijft ver achter. Ook nu nog steeds erg veel blanken. Afgelopen week kwamen er zelfs een paar meldingen meer binnen van de Waal dan gebruikelijk op deze tijd van het jaar. Ook die spraken van vele uren en geen barbeeleenbeten. Gelukkig hadden sommige wel witvis gevangen dat verzachtte het een beetje.

De temperatuur steeg heel even aan het eind van de week. Geen normale waarde maar wel aangenaam. De watertemperatuur steeg ook deze week met ruim 3 C en stond afgelopen vrijdag al op 16 C. Daarna werd het kouder en dat zorgde ervoor dat de temperatuur nu op ruim 15 C staat. Op zich hoog gezien de buitentenperaturen. Als het water van de Waal deze temperatuur al heeft zullen de ondiepere rivieren en paaiplaatsen wel hoger zijn. Bij een watertemperatuur van 17 C paait een barbeel, dat zal dus rond deze tijd zijn.

de eerste waalbarbeel voor Rico-Jan

Afgelopen vrijdag deed ik samen met Rico Jan een poging op de Waal. Aangekomen aan het water zagen we al meteen dat er bij deze kribben weinig grind lag. Dat voorspelde niet veel goeds. We pakte de krib die het verst in het waterstak en rustig bouwde we de hengels op. De stroming is nagenoeg perfect en de stroomnaad ligt gelijk met de kop van de krib. De 4 lijnen worden zo geplaatst dat we het hele kribvak ineens bevissen. Twee met kaas en twee met een pellet. Het eerste half uur blijft het stil. Ook vandaag zal het niet meevallen is dan de conclusie. Omdat ik een aantal witvissen wil vangen voor een artikel besluit ik een aantal ballen voer te plaatsen nabij de eerste nering. Misschien kunnen we een paar brasems of windes vangen. Ondanks de bewolking is het niet echt koud, toch als op sommige momenten de bewolking breekt voelt het meteen een stuk warmer. De eerste twee uur blijven we volharden maar als ook de beten van witvis uitblijven geven we het eigenlijk op. We liggen een beetje tegen de helling van de krib om wat beschutting te zoeken tegen de wind. Dan eindelijk na ruim 2,5 uur zien we een paar tikken op de verste hengel. Het zijn bekende tikken van barbeel. Rico vermoed een winde en begint de lijn binnen te draaien. Vrij gemakkelijk komt de vis mee maar blijft wel diep. Voor mij is het toch duidelijk barbeelgedrag en als de vis tegen de kant naar de stenen blijft duiken weten we het zeker; barbeel ! Eindelijk na al die weken blanken.

De eerste van de Waal is meteen een topper

In de korf ontwaren we flink wat grind. Dat zou inhouden dat er op ruim 60 meter van de krib grind ligt. We schuiven alle lijnen op en vissen nu vanaf 50 meter en verder. De bewolking breekt en het wordt zelfs zeer aangenaam. Onze dag kan al niet meer stuk de buit is binnen. Het blijft meer dan 1,5 uur stil als we de tweede beet krijgen. Ik sla aan en voel meteen het vuilniszak gevoel. Dat is een tachtig plusser zeg ik tegen Rico en tergend langzaam kan ik de vis binnenhalen. Het blijft een aparte gewaarwording het gevoel van een 80+ barbeel. Het voelt aan of er een vuilniszak aan de lijn zit en over het algemeen komt de vis over de bodem redelijk makkelijk mee. Na een spannende dril waarin de adrealine door mijn lijf giert kan Rico de barbeel scheppen. We genieten samen van de bak van een barbeel terwijl deze in het schepnet even kan bijkomen. De vis is vrij hoog gebouwd en ziet er zwaar uit. Ondanks het gesloten seizoen wat nu geldt voor barbeel, meten en wegen we de barbeel toch even snel. De eerste barbeel van de Waal is ook meteen een gigant. Met 81 cm en 5,24 kilo ( 11,55 lb) valt alleen het gewicht een beetje tegen. Eigenlijk tegen beter weten in want de barbelen van dit water wegen over het algemeen niet echt zwaar.

ook de rest is van formaat

Heel ontspannen vissen we door met alle lijnen ver over de helft van het kribvak. Een half uur na de tweede barbeel gaat het ineens lopen. Zomaar uit het niets vangen we in amper 1,5 uur 6 barbelen en 2 windes. Een ongekent hoog aantal zeker gezien de voorgeschiedenis van de laatste weken. Op 1 na zijn het ook nog eens allemaal 60+ ers. Alles wordt gevangen op pellets van 8 of 10 mm en we gebruiken aldoor lange onderlijnen. Het is de hele dag door vrij rustig met de scheepvaart. Steeds als we aanbeten krijgen is het drukker met de boten. Ook dat blijft een typisch fenomeen op dit water. De zuiging veroorzaakt door de schepen doet steeds wonderen...

ineens gaat het lopen

Als we stoppen gooien we het overgebleven voer en pellets in het water. De dag erop wil ik terug, kijken wat nu het effect is. Op de pc is te zien dat het rond 13.00 uur die dag even gaat regenen. Tegen de middag rijd ik pas naar het water en neem voor de zekerheid een paraplu mee. Terug op de krib zie ik duidelijk dat het water gestegen is. De stroomnaad ligt wat dieper in het kribvak. Vrij snel liggen de lijnen in het water en ik merk meteen dat de montage niet te houden is en vrij ver in het kribvak gedrukt wordt. Ik laat het even zo om te kijken wat het eerste kwartier oplevert. Na 25 minuten krijg ik de eerste aanbeet en het is meteen duidelijk een barbeel. Deze vecht fel en blijft diep liggen. Een paar keer gaat de barbeel door de slip en na een paar minuten kan ik de barbeel scheppen. Met 70 cm ook weer een grote. Het is ondertussen rustig gaan regenen. Het wordt achter me steeds donkerder en ik besluit na een kwartiertje toch maar de plu op te zetten. Maar goed ook want het voorspelde buitje duurt maar liefst meer dan 3 uur! Verdere aanbeten blijven uit en het wordt ook steeds kouder. Na 3 uur regen pak ik toch maar in. Op deze krib zijn nieuwe stenen gestort en deze zijn niet glad. Ik kan zodoende vrij snel van de krib afkomen. Vandaag wilde het niet. Het verschil met de dag ervoor was ook te groot. Met amper 8 C is het veel kouder dan de 16 C van vrijdag. Toch is de voldoening met die ene aanbeet enorm.

het aas werd steeds voorzichtig gepakt, allemaal net in de lip

 

barbelen.nl nu ook te volgen via Facebook. Voor nog meer tips, trucs en info. Deel en discussier mee met andere barbeelliefhebbers. Zoek op barbelen.nl

 

 

Overige vangstmelding

Hallo Frans,
 
Een vangstmelding vanuit de Roer..
Na bijna een maand van blanken en blijven uitproberen en vernieuwen heb ik eindelijk weer barbeel gevangen vandaag!
Een prachtige vis van 63,5 cm! Hopelijk komen ze nu op gang Frans!
 
Het hele verslag van deze visdag is zoals altijd te lezen op www.roervissen.nl

Groet, Benny