week 19

 

minder blanken

Afgelopen week kwamen er eindelijk een paar vangstmeldingen binnen. Minder blankmeldingen klinkt zo negatief eigenlijk... Links en rechts werden enkele barbelen gevangen. Voorals nog lijkt het erop of de barbeel nog in scholen ergens ligt. Dat de paai aanstaande is blijkt wel uit de hom en kuit die sommige verliezen. Het weer was de laatste dagen stabiel, net iets hogere temperaturen dan voorheen en af en toe een bui. Zoals gebruikelijk de laatste maanden zou het in het weekend weer minder worden, achteraf viel dat best mee. Tenminste de plekken waar ik zelf was bleven droog en best veel zon.

De blusboot maar besteld op zaterdag, de hele week al gierende molens.......

Wat doe je als je eenmaal gegrepen bent door het barbeelvirus? Dan pak je een week vakantie en ga je een paar dagen op dezelfde stek zitten. Zomaar uit het niets die gierende molen, de forse klappen op de top, dat blijft toch dat ultieme barbeelgevoel. Rico Jan had voor deze week vrij gepland. Al weken zou het erom spannen of er wel barbeel gevangen kon worden. Vorige week hadden we erg goed gevangen en hij wilde een paar dagen doorbrengen op dezelfde stek. De IJssel wilde niet vlotten en na een dag blanken gokte hij de rest van de week op de Waal. Dat pakte achteraf goed uit. Elke dag werden een paar barbelen gevangen. De ene dag kleinere dan de andere maar dat mocht de pret niet drukken gezien de voorgeschiedenis van de laatste 2 maanden. Elke dag moest er in het kribvak gezocht worden. Dan weer lagen ze kort bij de krib, dan weer halverwege en soms ver weg. Dat houdt je wel scherp.

de Sumo van DAM had het soms zwaar

Op zaterdag kon ik zelf ook gaan en gezien de dagelijkse vangst was voor mij de keuze niet moeilijk. Door een krib stroomopwaarts te pakken wilde ik profiteren van hun voerspoor. Gelijk bij aankomst gooide ik een tiental ballen voer in de eerste nering waarna ik de rest rustig opbouwde. Beide lijnen voorzag ik van een pellet, de ene in de tweede nering de andere in de vierde nering. Ook achter me werden de hengels opgebouwd en daar verdwenen maar liefst 5 lijnen in het water. Rico had wat vrienden meegenomen die het barbeel spektakel van dichtbij wilde meemaken. En dan gebeurd datgene waarop je niet hoopt. Het bleef stil. Lang stil zelfs. De eerste 3 uur werd helemaal niets waargenomen op beide kribben. Tegen het middaguur had ik een afspraak elders en zodoende kon ik mijn spullen laten staan. Rico kwam net voor ik ging even polshoogte nemen en precies op dat moment kreeg ik mijn eerste aanbeet. De kop was er gelukkig af met een barbeel van 64 cm. Ik voorzag beide lijnen van een verse pellet en vertrok.

 

Na 1,5 uur kwam ik terug op de krib en was er duidelijk niets gebeurt. Ook niet bij Rico Jan. Om te kijken of aan het eind van hun voerspoor barbeel lag gooide ik mijn montage naar hun richting, tegen de stroom in. Voor de zekerheid bleef ik even bij de hengel niet wetende wat de stroming met de korf zou doen. Na een paar minuten zie ik op de top dat de korf begint te rollen. De hengel buigt daarbij een paar keer door en voor de zekerheid sla ik aan. Duidelijk barbeel...en even later kan ik hem al landen. Net over de 70cm. Terwijl ik de barbeel onthaak zie ik dat de andere top ook uitslaat. De molen doet hierbij zijn werk. Als ik me omdraai en naar Rico kijk staat ook hij met een kromme hengel. Typisch barbeelgedrag! Een bijtmoment. Mijn tweede is er vandoor die heeft de kans gezien de haak uit te spugen. Het is nu rond 14.00 uur en de twee uren daarna wordt er op beide kribben met de regelmaat barbeel gevangen. Rond 16.00 uur is het ineens gedaan en valt het stil. Ook dat gebeurd op beide kribben. Achter me hadden ze 5 barbelen en wat witvis en zelf had ik er 3.

de andere hengel stond ook krom

Met voor aankomende week weer een lang weekend in het vooruitzicht en redelijke weersomstandigheden wordt hopelijk het stevige blanken van de laatste weken doorbroken. Het is nog te vroeg om al meteen te roepen dat het barbeelseizoen eindelijk begonnen is, daarvoor wordt er nog teveel geblankt. Het is voor mij even moeilijk advies geven wat het beste is. Vorige week en deze week duurde het beide keren ruim 4 uur voordat de barbeel begon te bijten. Kribhoppen blijft nu altijd goed, gokken op 1 krib dan heb je de nodige dosis geluk nodig. Momenteel bepaald de krib keuze of je vangt, er liggen er maar een kleine 750... De verlaagde kribben staan nog onder water dat maakt de keuze al een beetje makkelijker.........

Ook op de IJssel werd plaatselijk barbeel gevangen, net als op de Grensmaas. Eindelijk worden er weer vangsten genoteerd. We hebben er dit jaar lang op moeten wachten. Voorzichtig durf ik te zeggen dat er weer gierende molens en flinke klappen op de hengeltop te verwachten zijn....

bijna allemaal 60+ barbelen deze week

De laatste weken heb ik De Sumo Competition barbel duo tip van DAM tot mijn beschikking gehad. Een hengel van 3,30 meter die ik een paar keer lekker heb kunnen testen met barbeel. Deze hengel kan ik zeker aanbevelen voor de kleinere rivieren. Meer hierover in dit verslag.

 

Rico Jan met een 70 tiger