week 20

goede barbeelvangsten!

 

Het was een week met uitersten qua weer. Op sommige plaatsen viel veel regen, elders geen drup. Wat wel alom gold was de lekkere temperatuur van 20-25 C. In het uiterste zuiden werd op zondag zelfs de 29 C bereikt. Het feit dat bijna heel Nederland een halve week vrij was deden veel sportvissers naar de waterkant gaan. Vermoedelijk ook de redelijk gunstige berichten over de barbeelvangsten van de laatste week. Het geeft geen garantie, wel vertrouwen en goede moed.

De 82 cm van Rico Jan. Deze had een aandoening aan zijn lip die een beetje bloedde. Maar ook deze barbeel zal kort tegen de 10 pond aankomen.

 

Maar ook qua vangsten waren het uitersten. Zo werd er op de ene plek geblankt, helemaal geen tik in 6 uur vissen, en werd er op een andere krib 12 stuks gevangen met nog 2 windes erbij. Rico Jan was de gelukkige, met een bijna perfecte barbeeldag. Zo waren de meeste van zijn 12 stuks ver acherin de 60 cm. Ook een mooie 70tiger mocht hij scheppen. Met als extra toetje een barbeel van 82 cm. Dat het ook anders kan blijkt wel dat de dag ervoor op die krib geblankt wordt... Het blijft wisselvallig en de juiste kribkeuze bepaald nog veel. Dat is gewoon een kwestie van geluk, zeker aan de Waal momenteel. Momenteel wordt er redelijk goed gevangen, met stabiele vangsten van 4-5 stuks per sessie in het traject Nijmegen Dodewaard. Op het traject Lobith - Nijmegen wordt wisselvallig gevangen, terwijl er onder Tiel deze week geen meldingen zijn binnengekomen.

Harold Zeebregts viste de dag na Rico Jan op dezelfde krib aan de Waal. Bij hem kwam het heel moeizaam op gang. Zoals bekend bij het barbeelvissen kan het uit het niets omslaan. Ook bij Harold dus...ineens wel volop beet en vangen. 3 stuks kort op elkaar waarna het weer even stilvalt. Het moment van stilvallen is niet erg want bij die drie zat ook een barbeel van 82 cm! Twee barbelen van 82 cm, beide verschillende vissen. Uiteindelijk weet hij er 5 te vangen.

Massieve 82 cm barbeel. Kogelrond en in perfecte conditie!

 

Ook op de IJssel is het deze week goed geweest. Op veel plekken werd barbeel gevangen met ook nog de nodige blanksessies. Die laatste worden gelukkig wel minder dat is een zeer goed signaal. Het water zakt weer na een kleine stijging. Ook die verandering speelt per dag een grote rol. Op dezelfde krib kan 20-30 cm minder water voor veel problemen zorgen. Dat beetje water kan ervoor zorgen dat je veel minder of meer vast komt zitten. De stroming is dan net anders en je montage blijft dan wel of niet liggen. Ook kan dat beetje water ervoor zorgen dat je steeds vast komt te zitten achter een steen, terwijl met meer of minder water je er geen last van hebt. Stromend water is nooit hetzelfde, elke dag is anders. Oftewel resultaten behaald in het verleden zijn geen garantie voor het heden.

Op de Grensmaas was het afgelopen week moeilijk vissen, toch werden er op sommige plekken enkele gevangen. De waterstand varieerde elke dag flink met soms een meter verschil. Op de Roer is het zeer stil momenteel. Maar ook op die rivier kan het zomaar omslaan. Het wordt vanaf nu steeds beter..

Op de Waal moest ik ruim drie uur wachten voordat de eerste aanbeet zich meldde. In een tijdsbestek van 25 minuten vang ik dan 3 barbelen en 1 winde. Daarna is het weer gedaan met de pret en blijft het stil tot ik stop. Een kwartiertje voor het bijtmoment breekt de zon door en wordt het een beetje warmer. Alle meldingen deze week laten zien dat iedereen vangt aan pellets. Naast halibut waren ook krabpellets die zorgde voor barbeel. Ook Robin Red pellets worden steeds vaker genoemd terwijl kaas minder en minder wordt ingezet.