week 21

Vele goede vangsten

 

Het mooie warme weer en een lang weekend zorgde deze week voor vele goede vangsten! Er werden flinke aantallen gevangen zowel op de Waal als de IJssel. Veel meldingen spraken van 5-7 barbelen en ook nu werden er weer mooie 70 plussers gevangen. Uitschieter was een aantal van 13 barbelen op een stek. Brasems en windes lieten zich ook zien als vele bijvangsten. Kaas en pellets waren de smaakmakers. Met de wind in de rug en de zelf onder de paraplu was het lekker zitten aan de rivier.

Afgelopen zaterdag maakte ik een lange tocht naar de Ardennen in de hoop de barbeel te kunnen spotten. Dat pakte helemaal anders uit omdat het water op zowel de Ambleve als de Ourthe bruin gekleurd was. In de auto had ik een hengel verstopt voor het geval dat... Volgens de regels mag er gevist worden maar dan moet je bij controle wel de juiste persoon tegenkomen. Deze rit maakte in ieder geval duidelijk dat ondanks de mazen in de wet om te vissen er niemand gebruik van maakt. Nergens was een visser te bekennen of sporen te zien van activiteiten daarvan. De vele kilometers die ik langs het water reed waren een genot. De waterstand was behoorlijk laag en diverse stekken en mogelijkheden kon ik toevoegen aan de lijst potientiële stekken. Nog 4 weken en dan mag het wel dat is zeker!

De watertemperatuur staat nu al ruim boven de 21 C. Het gaat hard de laatste week. Smeltwater zal daarop geen invloed meer hebben dat is geleidelijk al verdwenen de laatste maanden. Het water aan de Waal en IJssel stijgt momenteel een beetje. Zeker op de Waal is dat op veel plekken een nadeel. Niet gezien vangkansen maar de montage wordt hierdoor tussen de kribben gedrukt. De verlaagde kribben zorgen op lange trajecten voor een stroomverandering. De rand tussen kribvak en rivier is op vele plaatsen verdwenen en veranderd in een geleidelijke overgang. Hierdoor kan het lood gemakkelijker worden meegenomen door de neringen die steeds verder naar binnen kunnen. De grindrand die op vele plekken op die overgang lag is ook naar binnen gedrukt en ligt op hele stukken halverwege de krib.

Al met al een zeer geslaagde barbeelweek, blijft jammer dat er tussendoor ook geblankt wordt.

 

Hallo Frans,
 
Hierbij stuur ik een vangstmelding van een mooie barbeel afgelopen donderdag 24 Mei gevangen.

 
Ik ging voor de derde keer dit jaar vissen op de IJssel.
De vorige 2 keren was me niet zo goed bevallen, 1 keer geblankt, 1 keer 1 brasem..
Echter het water is inmiddels een stuk warmer, dus ik weer naar de IJssel ( heen en terug 160 km !!)
Na eerst een Brasem te hebben gehaakt, kreeg ik toch een echte stuiterende top "Yes Barbeel !"
Het was een mooie van 67 cm! Gelukkig was er een visser in de buurt om foto`s te maken .. De eerste Brasem aan een 16mm pellet gevangen, toen maar overgestapt op 20mm
Vang ik er daarna nog 3 op de 20mm!

Normaal kon je zo bijvangsten beperken, het lijkt erop dat dit niet meer werkt!!

Groeten,
 
Robin Vieleers

 

Beste Frans,

 

Vandaag mijn eerste sessie van het seizoen aan de Waal gemaakt. Het bleef een tijdje stil, maar uiteindelijk toch nog 2 stuks gevangen: 51 en 72cm.

Had de camera in de auto laten liggen, maar gelukkig was er een man zo vriendelijk om met zijn telefoon een paar foto's te maken.  Heerlijk om daar het seizoen mee te beginnen! Beiden trouwens op kaas. Pellets waren niet in trek bij mij.

Gr René Buiten.