week 44

Het is gedaan..

 

Inderdaad het is gedaan met de barbeelvangsten dit jaar. Alleen diegene die de plekken weten momenteel op de diverse rivieren kunnen er nog steeds vangen. De ene dag meer dan de andere, het blijft ook vissen en niet vangen.... waterstanden stijgen, temperaturen dalen nu komt het echt op water- en stekkennis aan. En dat gaat soms om enkele meters om pecies op de juiste diepte je aas aan te kunnen bieden.

Op de Waal en IJssel was het deze week erg stil. Door de weeks is het haast niet meer te doen, het is ook al rond half 6 donker. De barbelen hebben zich teruggetrokken en alleen met veel geluk kun je er hier en daar wel eentje vangen kort bij de kribben. Voor de IJssel ligt dat een beetje anders. Daar zijn de barbelen nog wel bereikbaar en is een verrassende vangst het hele jaar door mogelijk. Dat zelfde geldt voor de Roer, Grensmaas. Ook daar zijn ze nu nog te vangen mits je de goede stekken weet. Het is echt niet zo dat je even naar die wateren rijd en even een paar barbelen gaat vangen. Het leest hier soms wel alsof het heel gemakkelijk is, maar geloof me maar er gaat een hele voorbereiding aan vooraf. Het hele jaar door de wateren afstruinen op zoek naar geschikte stekken. Zodoende kom je vanzelf op plekken waar het veel dieper is. Dat zijn meteen potientiële winterstekken. De afgelopen jaren heb ik steeds elke week de actuele vansgten bij gehouden. Dat is vanaf nu echt niet meer nodig. Deze maanden die we nu krijgen tot zeker eind februari heeft het helemaal geen zin om deze pagina steeds te updaten. Er zal zeer weinig gevangen worden, zeker op de grote rivieren.

De echte barbeel liefhebbers weten hun winterstekken wel en kunnen er zodoende op uit trekken. Ook diegene die vlak bij een barbeelrivier wonen weten precies waar ze moeten zijn. Die kennen de rivier door en door. Zonder stekkennis hoef je deze koude maanden niet van huis te gaan om barbeel te verwachten.

Ik blijf wel verslag doen van mijn eigen ondernemingen komende winter. Die zullen zich erg richten op het zuiden en er zijn wat verwachtingen.... Ook zal ik deze site geheel gaan updaten en aanpassen waar mogelijk en nodig is. De laatste 3 jaar is er toch wel het één en ander veranderd en zeker verbeterd. Ook is de kennis nog meer toegenomen en de ervaringen uiteraard ook. Helemaal en alles goed uitleggen op papier is niet altijd even gemakkelijk. Op foto's is een momentopname te zien, terwijl het de bedoeling is om een bewegend beeld van het water uit te leggen. Dat is erg moeilijk maar ik blijf het proberen. Zeker is wel dat ik me de komende jaren nog meer ga toeleggen op de kleinere rivieren.